PočetnaVijesti5. East Doc Platform: Nagrada i hrvatskom projektu

5. East Doc Platform: Nagrada i hrvatskom projektu

|

Najveći nefikcijsko-industrijski hepening u ovom dijelu Europe, East Doc Platform, jučer je službeno zatvorio vrata svojeg petog izdanja.

Susrete filmaša i zainteresiranih producenata, distributera, prodajnih agenata i drugih za autorski dokumentarni film zainteresiranih stranaka, po običaju u Pragu organizira češki Institut dokumentarnog filma, uz sekundiranje Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova o ljudskim pravima Jedan svijet.

Na samom kraju Platforme uručene su i nagrade naj-ostvarenjima. Nagrada za najbolji projekt u razvoju (East Doc Platform Development Award) pripala je filmu “Kada dođe rat” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” redatelja Jana Geberta te producenata Radovana Sibirta i Viktórije Hozzove. Film prati slovačkog tinejdžera Petera i njegovu paravojnu grupu, čiji je vođa, kako se u uniformama s nacističkim obilježjima i s pravim oružjem pripremaju za konačni sukob civilizacija.

“Kada dođe rat” je, podsjetimo, nagrađen na 12. ZagrebDoxu, dobivši Nagradu Međunarodnog koprodukcijskog susreta DOK Leipzig.

Boravak u Pragu bio je uspješan i za hrvatskog producenta Sinišu Juričića i njegov Nukleus film. Srpsko-hrvatski koprodukcijski projekt o zauzimanju zatvorenog beogradskog kina Zvezda, “Okupirani bioskop”, osvojio je Nagradu DocsBarcelona (Docs Barcelona Award) koja će redateljici Senki Domanović i producentima (Snežana Penev sa srpske strane) u Kataloniji omogućiti niz sastanaka s potencijalnim ulagačima.

Dobitnike ostalih nagrada provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.