Početna Vijesti 5. East Doc Platform: Nagrada i hrvatskom projektu

5. East Doc Platform: Nagrada i hrvatskom projektu

-

Najveći nefikcijsko-industrijski hepening u ovom dijelu Europe, East Doc Platform, jučer je službeno zatvorio vrata svojeg petog izdanja.

Susrete filmaša i zainteresiranih producenata, distributera, prodajnih agenata i drugih za autorski dokumentarni film zainteresiranih stranaka, po običaju u Pragu organizira češki Institut dokumentarnog filma, uz sekundiranje Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova o ljudskim pravima Jedan svijet.

Na samom kraju Platforme uručene su i nagrade naj-ostvarenjima. Nagrada za najbolji projekt u razvoju (East Doc Platform Development Award) pripala je filmu “Kada dođe rat” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” redatelja Jana Geberta te producenata Radovana Sibirta i Viktórije Hozzove. Film prati slovačkog tinejdžera Petera i njegovu paravojnu grupu, čiji je vođa, kako se u uniformama s nacističkim obilježjima i s pravim oružjem pripremaju za konačni sukob civilizacija.

“Kada dođe rat” je, podsjetimo, nagrađen na 12. ZagrebDoxu, dobivši Nagradu Međunarodnog koprodukcijskog susreta DOK Leipzig.

Boravak u Pragu bio je uspješan i za hrvatskog producenta Sinišu Juričića i njegov Nukleus film. Srpsko-hrvatski koprodukcijski projekt o zauzimanju zatvorenog beogradskog kina Zvezda, “Okupirani bioskop”, osvojio je Nagradu DocsBarcelona (Docs Barcelona Award) koja će redateljici Senki Domanović i producentima (Snežana Penev sa srpske strane) u Kataloniji omogućiti niz sastanaka s potencijalnim ulagačima.

Dobitnike ostalih nagrada provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.