Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "Kod frizera" - Istina pod balonima šampona

12. ZagrebDox: “Kod frizera” – Istina pod balonima šampona

-

“Žene na pranju” – početna verzija ZagrebDoxovog hrvatskog naziva – je film iznimno doslovnog naslovnog značenja. Doduše, onaj engleski, “Women in Sink”, još je luđi, jer podrazumijeva žene koje čuče u lavabou, no prijevod je nekako doslovniji, točniji, jer ovo uistinu jest film o ženama na pranju.

U međuvremenu su odgovorni ljudi sa Doxa film prekrstili u “Kod frizera” (2015), ali pranje kao takvo ne odnosi se samo na ono doslovno, već prije svega verbalno i simboličko, baš kao što ovo nije film samo o ženama, nego i polusatni dokumentarni film o društvu u kojem te žene obitavaju; društvu oslikanom upravo kroz njihova iskustva i razmišljanja.

Redateljica Iris Zaki, koja se nakon rada u izraelskoj glazbenoj industriji preselila u London i tamo snimila svoj prvi nagrađivani doku-kratkometražacMy Kosher Shifts” (2010), za potrebe novog uratka postavila je jednu kameru na strop frizerskog salona u Haifi, kršćansko-arapskoj zajednici na Bliskom istoku, pa perući kosu i masirajući tjeme lokalnim ženama svih religija, boja i godišta pretresla cjelokupnu duhovno-političku situaciju, etničke sukobe i položaje žena, kao i pojedinih religija u Izraelu.

Kroz razgovor redateljice/frizerke i vlasnica našamponiranih dlaka, otkrivamo dimenzije ljudskih odnosa na terenu; seciraju se ljubav i mržnja, a pretresa sve – od holokausta i 1948. do libanonskog rata i prezenta, s lakoćom se šaltajući s lica na lice, s priče na priču.

Uz politiku i društvene tegobe, tu su i poput konfeta prosute sitne životne pričice, probrane taman toliko da budu zanimljive, baš kao što su i sugovornice birane kako bi se uklopile u opću viziju projekta.

Vizualno beskrajno šarmantan, film fokusiran na lica sugovornica dobiva veliku funkcionalnost, predstavljajući nam ekspresije koje povećavaju težinu izrečenog; rezultat je krajnje jednostavan, ali efektan i brbljaviji od prosječnog Tarantinovog filma.

"Kod frizera" / "Women in Sink"

O FILMU:

Režija: Iris Zaki
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Izrael / Ujedinjeno Kraljevstvo
Trajanje: 36 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.