PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Kod frizera" - Istina pod balonima šampona

12. ZagrebDox: “Kod frizera” – Istina pod balonima šampona

-

“Žene na pranju” – početna verzija ZagrebDoxovog hrvatskog naziva – je film iznimno doslovnog naslovnog značenja. Doduše, onaj engleski, “Women in Sink”, još je luđi, jer podrazumijeva žene koje čuče u lavabou, no prijevod je nekako doslovniji, točniji, jer ovo uistinu jest film o ženama na pranju.

U međuvremenu su odgovorni ljudi sa Doxa film prekrstili u “Kod frizera” (2015), ali pranje kao takvo ne odnosi se samo na ono doslovno, već prije svega verbalno i simboličko, baš kao što ovo nije film samo o ženama, nego i polusatni dokumentarni film o društvu u kojem te žene obitavaju; društvu oslikanom upravo kroz njihova iskustva i razmišljanja.

Redateljica Iris Zaki, koja se nakon rada u izraelskoj glazbenoj industriji preselila u London i tamo snimila svoj prvi nagrađivani doku-kratkometražacMy Kosher Shifts” (2010), za potrebe novog uratka postavila je jednu kameru na strop frizerskog salona u Haifi, kršćansko-arapskoj zajednici na Bliskom istoku, pa perući kosu i masirajući tjeme lokalnim ženama svih religija, boja i godišta pretresla cjelokupnu duhovno-političku situaciju, etničke sukobe i položaje žena, kao i pojedinih religija u Izraelu.

Kroz razgovor redateljice/frizerke i vlasnica našamponiranih dlaka, otkrivamo dimenzije ljudskih odnosa na terenu; seciraju se ljubav i mržnja, a pretresa sve – od holokausta i 1948. do libanonskog rata i prezenta, s lakoćom se šaltajući s lica na lice, s priče na priču.

Uz politiku i društvene tegobe, tu su i poput konfeta prosute sitne životne pričice, probrane taman toliko da budu zanimljive, baš kao što su i sugovornice birane kako bi se uklopile u opću viziju projekta.

Vizualno beskrajno šarmantan, film fokusiran na lica sugovornica dobiva veliku funkcionalnost, predstavljajući nam ekspresije koje povećavaju težinu izrečenog; rezultat je krajnje jednostavan, ali efektan i brbljaviji od prosječnog Tarantinovog filma.

"Kod frizera" / "Women in Sink"

O FILMU:

Režija: Iris Zaki
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Izrael / Ujedinjeno Kraljevstvo
Trajanje: 36 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...
Režija: Iris Zaki<br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlje podrijetla: Izrael / Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Trajanje: 36 minuta12. ZagrebDox: "Kod frizera" - Istina pod balonima šampona