PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Iznad i ispod" - Meditacija o luzerštini i slobodi

12. ZagrebDox: “Iznad i ispod” – Meditacija o luzerštini i slobodi

|

“Iznad i ispod” / “Above and Below” (2015), diplomski rad švicarskog redatelja Nicolasa Steinera fasciniranog posrnulim američkim mitovima, jedan je od onih filmova kakve smo već gledali, ne jednom – prepun istih tema i motiva, sličnih slika i sudbina, identičnih poruka…

Ali nekako ne smeta. Gledamo opet, zurimo u samo srce američke pustare i sudbine ljudi koji su pronašli svoje mjesto daleko od onoga što zovemo civilizacijom – pa makar otišli i van našeg planeta!

Švicarac Nicolas Steiner udružio se s Austrijancem Markusom Nestroyjem, snimateljem koji je zaslužan za visoku vizualnu poetsku vrijednost završenog uratka. Spustio se redatelj tako sa švicarskih Alpa pa na američkoj Zapadnoj obali pronašao inspiraciju za svoju priču o pet različitih sudbina na samom zalasku američkog sna, kako one koji žive u napuštenim tunelima Las Vegasa i bivšem vojnom bunkeru, tako i one koji se u pustinji Utaha pripremaju za misiju na Mars.

“Iznad i ispod” jedan je od onih filmova koji se uveliko oslanja na fotografiju – Markusovo djelo nije sjajno samo u klasičnom, cinematography smislu, već uistinu svaki statični kadar izgleda kao da je rađen za izraditi i staviti na zid, bilo da se radi o pustinjama, napuštenim i izrešetanim kućama ili jednostavno slomljenim ljudima u slomljenom sustavu.

No osim što lijepo izgleda, “Iznad i ispod” – osvajač ovogodišnjeg Doxovog Malog pečata za naj-autora do 35 godina starosti – leluja na povjetarcu slo mo ritma i kotrlja se poput usporene pješčane oluje ka odjavnoj špici.

S druge strane, materijal ipak nije baš toliko fascinantan da podnese dvosatno trajanje bez praznog hoda i ponavljanja, iako zavidno drži svoj emocionalni intenzitet, predstavljajući nam slomljene ratne veterane, nesretne znanstvenike i beskućnike. A finale dolazi kao da ga je Steiner naručio, što iskupljuje sitne greške i čini cijelu stvar prilično moćnom.

Kao “Mad Max” bez akcije, manje uzbudljiv od, recimo, “Off the Grid: Life on the Mesa” (Jeremy Stulberg i Randy Stulberg; 2007.) i sličnih off the grid dokumentaraca, ali poseban po tretmanu pejzaža, ravnopravnog ljudskim sudbinama.

"Iznad i ispod" / "Above and Below"

O FILMU:

Režija: Nicolas Steiner
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka / SAD
Trajanje: 118 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".
Režija: Nicolas Steiner <br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka / SAD<br> Trajanje: 118 minuta 12. ZagrebDox: "Iznad i ispod" - Meditacija o luzerštini i slobodi