PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Iznad i ispod" - Meditacija o luzerštini i slobodi

12. ZagrebDox: “Iznad i ispod” – Meditacija o luzerštini i slobodi

-

“Iznad i ispod” / “Above and Below” (2015), diplomski rad švicarskog redatelja Nicolasa Steinera fasciniranog posrnulim američkim mitovima, jedan je od onih filmova kakve smo već gledali, ne jednom – prepun istih tema i motiva, sličnih slika i sudbina, identičnih poruka…

Ali nekako ne smeta. Gledamo opet, zurimo u samo srce američke pustare i sudbine ljudi koji su pronašli svoje mjesto daleko od onoga što zovemo civilizacijom – pa makar otišli i van našeg planeta!

Švicarac Nicolas Steiner udružio se s Austrijancem Markusom Nestroyjem, snimateljem koji je zaslužan za visoku vizualnu poetsku vrijednost završenog uratka. Spustio se redatelj tako sa švicarskih Alpa pa na američkoj Zapadnoj obali pronašao inspiraciju za svoju priču o pet različitih sudbina na samom zalasku američkog sna, kako one koji žive u napuštenim tunelima Las Vegasa i bivšem vojnom bunkeru, tako i one koji se u pustinji Utaha pripremaju za misiju na Mars.

“Iznad i ispod” jedan je od onih filmova koji se uveliko oslanja na fotografiju – Markusovo djelo nije sjajno samo u klasičnom, cinematography smislu, već uistinu svaki statični kadar izgleda kao da je rađen za izraditi i staviti na zid, bilo da se radi o pustinjama, napuštenim i izrešetanim kućama ili jednostavno slomljenim ljudima u slomljenom sustavu.

No osim što lijepo izgleda, “Iznad i ispod” – osvajač ovogodišnjeg Doxovog Malog pečata za naj-autora do 35 godina starosti – leluja na povjetarcu slo mo ritma i kotrlja se poput usporene pješčane oluje ka odjavnoj špici.

S druge strane, materijal ipak nije baš toliko fascinantan da podnese dvosatno trajanje bez praznog hoda i ponavljanja, iako zavidno drži svoj emocionalni intenzitet, predstavljajući nam slomljene ratne veterane, nesretne znanstvenike i beskućnike. A finale dolazi kao da ga je Steiner naručio, što iskupljuje sitne greške i čini cijelu stvar prilično moćnom.

Kao “Mad Max” bez akcije, manje uzbudljiv od, recimo, “Off the Grid: Life on the Mesa” (Jeremy Stulberg i Randy Stulberg; 2007.) i sličnih off the grid dokumentaraca, ali poseban po tretmanu pejzaža, ravnopravnog ljudskim sudbinama.

"Iznad i ispod" / "Above and Below"

O FILMU:

Režija: Nicolas Steiner
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka / SAD
Trajanje: 118 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije