PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Iznad i ispod" - Meditacija o luzerštini i slobodi

12. ZagrebDox: “Iznad i ispod” – Meditacija o luzerštini i slobodi

-

“Iznad i ispod” / “Above and Below” (2015), diplomski rad švicarskog redatelja Nicolasa Steinera fasciniranog posrnulim američkim mitovima, jedan je od onih filmova kakve smo već gledali, ne jednom – prepun istih tema i motiva, sličnih slika i sudbina, identičnih poruka…

Ali nekako ne smeta. Gledamo opet, zurimo u samo srce američke pustare i sudbine ljudi koji su pronašli svoje mjesto daleko od onoga što zovemo civilizacijom – pa makar otišli i van našeg planeta!

Švicarac Nicolas Steiner udružio se s Austrijancem Markusom Nestroyjem, snimateljem koji je zaslužan za visoku vizualnu poetsku vrijednost završenog uratka. Spustio se redatelj tako sa švicarskih Alpa pa na američkoj Zapadnoj obali pronašao inspiraciju za svoju priču o pet različitih sudbina na samom zalasku američkog sna, kako one koji žive u napuštenim tunelima Las Vegasa i bivšem vojnom bunkeru, tako i one koji se u pustinji Utaha pripremaju za misiju na Mars.

“Iznad i ispod” jedan je od onih filmova koji se uveliko oslanja na fotografiju – Markusovo djelo nije sjajno samo u klasičnom, cinematography smislu, već uistinu svaki statični kadar izgleda kao da je rađen za izraditi i staviti na zid, bilo da se radi o pustinjama, napuštenim i izrešetanim kućama ili jednostavno slomljenim ljudima u slomljenom sustavu.

No osim što lijepo izgleda, “Iznad i ispod” – osvajač ovogodišnjeg Doxovog Malog pečata za naj-autora do 35 godina starosti – leluja na povjetarcu slo mo ritma i kotrlja se poput usporene pješčane oluje ka odjavnoj špici.

S druge strane, materijal ipak nije baš toliko fascinantan da podnese dvosatno trajanje bez praznog hoda i ponavljanja, iako zavidno drži svoj emocionalni intenzitet, predstavljajući nam slomljene ratne veterane, nesretne znanstvenike i beskućnike. A finale dolazi kao da ga je Steiner naručio, što iskupljuje sitne greške i čini cijelu stvar prilično moćnom.

Kao “Mad Max” bez akcije, manje uzbudljiv od, recimo, “Off the Grid: Life on the Mesa” (Jeremy Stulberg i Randy Stulberg; 2007.) i sličnih off the grid dokumentaraca, ali poseban po tretmanu pejzaža, ravnopravnog ljudskim sudbinama.

"Iznad i ispod" / "Above and Below"

O FILMU:

Režija: Nicolas Steiner
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka / SAD
Trajanje: 118 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Nicolas Steiner <br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka / SAD<br> Trajanje: 118 minuta 12. ZagrebDox: "Iznad i ispod" - Meditacija o luzerštini i slobodi