PočetnaVijestiSinoć otvoren 12. ZagrebDox

Sinoć otvoren 12. ZagrebDox

-

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Zagrebu je sinoć otvoren 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox. Četiri dvorane kina Cineplexx u Centru Kaptol ugostila su film otvaranja, “Što smo si bliže” / “The Closer We Get” (2015) britanske autorice Karen Guthrie, dok su prigodne riječi publici u Dvorani 3 uputili direktor festivala Nenad Puhovski, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Otvaranju su prisustvovala i brojna poznata imena iz javnog, političkog i filmskog života poput Milorada Pupovca, Nikice Gilića, Brune Gamulina, Ive Brešana, Irene Škorić, Branka Ištvančića, Urše Raukar, Doris Šarić Kukuljica, Borisa Poljaka itd.

Nenad Puhovski primijetio je da je na festivalu svake godine sve veći broj ljudi, da je i raspoloženje sve bolje, ali i da je sve veći broj filmova koje treba pogledati.

“Na ZagrebDoxu pokušavamo kroz razgovore ispitivati nesigurnosti i krhko znanje, suočiti ono što mi mislimo s onim što misle drugi, otvarati teme, dijalog…”, kazao je direktor ZagrebDoxa te citirao Charlesa Bukowskog riječima “najveći problem s ovim svijetom je to što su pametni ljudi nesigurni a budale previše sigurne”.

Hrvoje Hribar je naglasio da je pravljenje filmova – ostavljanje tragova, bez kojeg ne bi bilo niti tradicije, ni međunarodne pozornosti ili sredstava. “Dokumentarni film je jedna perverzno demokratska situacija u kojoj laž i istina idu ponekad naizmjence, ponekad usporedno, a mi svi koji volimo dokumentarni film volimo ga zato što volimo tu igru istine i laži”.

Milan Bandić kazao je kako ZagrebDox ima dvojaku funkciju: pridonosi poziciji Zagreba kao kulturne i turističke destinacije, ali i doprinosi edukaciji i promicanju tolerancije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije