Početna Vijesti Sinoć otvoren 12. ZagrebDox

Sinoć otvoren 12. ZagrebDox

-

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Zagrebu je sinoć otvoren 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox. Četiri dvorane kina Cineplexx u Centru Kaptol ugostila su film otvaranja, “Što smo si bliže” / “The Closer We Get” (2015) britanske autorice Karen Guthrie, dok su prigodne riječi publici u Dvorani 3 uputili direktor festivala Nenad Puhovski, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Otvaranju su prisustvovala i brojna poznata imena iz javnog, političkog i filmskog života poput Milorada Pupovca, Nikice Gilića, Brune Gamulina, Ive Brešana, Irene Škorić, Branka Ištvančića, Urše Raukar, Doris Šarić Kukuljica, Borisa Poljaka itd.

Nenad Puhovski primijetio je da je na festivalu svake godine sve veći broj ljudi, da je i raspoloženje sve bolje, ali i da je sve veći broj filmova koje treba pogledati.

“Na ZagrebDoxu pokušavamo kroz razgovore ispitivati nesigurnosti i krhko znanje, suočiti ono što mi mislimo s onim što misle drugi, otvarati teme, dijalog…”, kazao je direktor ZagrebDoxa te citirao Charlesa Bukowskog riječima “najveći problem s ovim svijetom je to što su pametni ljudi nesigurni a budale previše sigurne”.

Hrvoje Hribar je naglasio da je pravljenje filmova – ostavljanje tragova, bez kojeg ne bi bilo niti tradicije, ni međunarodne pozornosti ili sredstava. “Dokumentarni film je jedna perverzno demokratska situacija u kojoj laž i istina idu ponekad naizmjence, ponekad usporedno, a mi svi koji volimo dokumentarni film volimo ga zato što volimo tu igru istine i laži”.

Milan Bandić kazao je kako ZagrebDox ima dvojaku funkciju: pridonosi poziciji Zagreba kao kulturne i turističke destinacije, ali i doprinosi edukaciji i promicanju tolerancije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.