PočetnaNajaveDoku-biografije Marlona Branda, Kurta Cobaina i Malale Yousafzai u Biografskom Doxu

Doku-biografije Marlona Branda, Kurta Cobaina i Malale Yousafzai u Biografskom Doxu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Između neba i leda”

Kroz šest ostvarenja iz službenog programa po imenu Biografski Dox publika će na 12. ZagrebDoxu (Cineplexx, 21. – 28. veljače) moći pobliže upoznati nekoliko planetarno popularnih osoba iz svijeta glazbe, nogometa i filma, ali i hrabre nositelje političkih i društvenih promjena kao što su pakistanska djevojka Malala Yousafzai i francuski glaciolog Claude Lorius.

“Nazvao me Malala” / “He Named Me Malala” (2015) intimni je portret Malale Yousafzai, pakistanske učenice i aktivistice za prava (ženske) djece na obrazovanje. Malala se u rodnom Pakistanu snažno isticala svojim sustavnim aktivističkim radom, a to je zasmetalo talibanskim moćnicima.

Kada je imala petnaest godina, talibani su joj na povratku iz škole pucali u glavu i vrat, što je borbena djevojčica preživjela te još žustrije nastavila svoju borbu za ljudska prava. Ovaj film Davisa Guggenheima uvid je u život iznimne dobitnice Nobelove nagrade, priča o njezinu javnom radu i odnosu s ocem.

Film “Između neba i leda” / “Ice and the Sky” / “La glace et le ciel” (2015) priča je o životnom putu glaciologa i klimatologa Claudea Loriusa i nosi snažnu poruku o tome što se događa – i što se može dogoditi – ako čovjek nastavi zanemarivati klimatske promjene.

Prvi Loriusov susret s Antarktikom dogodio se 1955. godine, kada je kao mladić otkrio da svaki zračni mjehurić zarobljen u ledu sadrži uzorak zraka kakav je bio tisućama godina unatrag. Danas, na pragu osamdesete, Lorius zajedno s redateljem Lucom Jacquetom odlazi nazad u prošlost i putuje kroz svoj život kao kroz povijest čitavog planeta.

Oskarovac Brett Morgen u dokumentarcu “Cobain: Montage of Heck” (2015) donosi priču o pokojnom frontmenu Nirvane Kurtu Cobainu, dok je britanski autor Anthony Wonke, inače dobitnik Emmyja i BAFTA-e, četrnaest mjeseci kamerom pratio Cristiana Ronalda i došao do prvog službenog i potpuno autoriziranog dokumentarnog filma o toj nogometnoj pop-zvijezdi. U filmu “Ronaldo” (2015) Wonke prelazi nogometašev kućni prag i promatra ga kao oca, prijatelja i obiteljskog čovjeka.

Biografski Dox uključuje i film “Moj djed Allende” / “Beyond My Grandfather Allende” / “Allende, mi abuelo Allende” (2015), biografiju čileanskog predsjednika Salvadora Allendea svrgnutom u državnom udaru 1973. godine, i to u režiji njegove unuke Marcije Tambutti Allende. Spomenuto ostvarenje proglašeno je najboljim dokumentarcem na Festivalu u Cannesu 2015. godine.

Na kraju ne treba zaboraviti niti doku-biografski hommage fascinantnoj osobnosti glumačke legende Marlona Branda, “Slušaj me, Marlone” / “Listen to Me Marlon” (2015), koji je režirao Britanac Stevan Riley.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije