Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Sklonište"

Jedan od najhvaljenijih dokumentaraca ove godine, švicarski film “Sklonište” / “The Shelter” / “L’abri” (2014) Fernanda Melgara, imat će svoju kino premijeru danas u 20 sati u kinu Europa, kao dio programa Human Rights Film Festivala, nakon čega kreće u redovnu kino distribuciju u distribuciji Restart labela.

Film prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni, jedno od rijetkih mjesta koje ljudima omogućava krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je, nažalost, ograničen, pa iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće.

Svake večeri pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću.

Ujedno, ovom projekcijom zatvara se ovogodišnja Dokuvizija, program simultanih projekcija kreativnih dokumentaraca u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Skopju i Ljubljani uz live streaming razgovora s gostom nakon projekcije u svim partnerskim kinima. Lokalna publika iz svih gradova mogla se uključiti sa svojim pitanjima, a sam program organizira Balkan Documentary Distribution Network, čiji je partner zagrebački Restart.

Domaćin zadnje ovogodišnje Dokuvizije je Zagreb, a nakon projekcije filma na temu emigrantske krize novinar i fotograf Davor Konjikušić razgovarat će s jednim od glavnih protagonista filma José Mirandom, zaposlenikom skloništa u švicarskoj Lausanni, i Princeom Waleom Soniyikijem, azilantom iz Nigerije koji u Hrvatskoj živi već tri godine te pomaže ostalima koji ovdje žele zatražiti azil. Konjikušić je, podsjetimo, svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom “Sveti ljudi” skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj.

Dokumentarni film “Sklonište” osvojio je Posebno priznanje nezavisnog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu te Gran Prix de la Ville d’Amiens na 34. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, kao i nekoliko drugih međunarodnih nagrada. Partner filma je Centar za mirovne studije, a ulaz na projekciju je slobodan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here