PočetnaVijestiKraj ovogodišnje Dokuvizije sa "Skloništem" Fernanda Melgara

Kraj ovogodišnje Dokuvizije sa “Skloništem” Fernanda Melgara

|

Jedan od najhvaljenijih dokumentaraca ove godine, švicarski film “Sklonište” / “The Shelter” / “L’abri” (2014) Fernanda Melgara, imat će svoju kino premijeru danas u 20 sati u kinu Europa, kao dio programa Human Rights Film Festivala, nakon čega kreće u redovnu kino distribuciju u distribuciji Restart labela.

Film prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni, jedno od rijetkih mjesta koje ljudima omogućava krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je, nažalost, ograničen, pa iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće.

Svake večeri pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću.

Ujedno, ovom projekcijom zatvara se ovogodišnja Dokuvizija, program simultanih projekcija kreativnih dokumentaraca u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Skopju i Ljubljani uz live streaming razgovora s gostom nakon projekcije u svim partnerskim kinima. Lokalna publika iz svih gradova mogla se uključiti sa svojim pitanjima, a sam program organizira Balkan Documentary Distribution Network, čiji je partner zagrebački Restart.

Domaćin zadnje ovogodišnje Dokuvizije je Zagreb, a nakon projekcije filma na temu emigrantske krize novinar i fotograf Davor Konjikušić razgovarat će s jednim od glavnih protagonista filma José Mirandom, zaposlenikom skloništa u švicarskoj Lausanni, i Princeom Waleom Soniyikijem, azilantom iz Nigerije koji u Hrvatskoj živi već tri godine te pomaže ostalima koji ovdje žele zatražiti azil. Konjikušić je, podsjetimo, svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom “Sveti ljudi” skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj.

Dokumentarni film “Sklonište” osvojio je Posebno priznanje nezavisnog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu te Gran Prix de la Ville d’Amiens na 34. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, kao i nekoliko drugih međunarodnih nagrada. Partner filma je Centar za mirovne studije, a ulaz na projekciju je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.