Početna Vijesti Kraj ovogodišnje Dokuvizije sa "Skloništem" Fernanda Melgara

Kraj ovogodišnje Dokuvizije sa “Skloništem” Fernanda Melgara

-

Jedan od najhvaljenijih dokumentaraca ove godine, švicarski film “Sklonište” / “The Shelter” / “L’abri” (2014) Fernanda Melgara, imat će svoju kino premijeru danas u 20 sati u kinu Europa, kao dio programa Human Rights Film Festivala, nakon čega kreće u redovnu kino distribuciju u distribuciji Restart labela.

Film prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni, jedno od rijetkih mjesta koje ljudima omogućava krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je, nažalost, ograničen, pa iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće.

Svake večeri pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću.

Ujedno, ovom projekcijom zatvara se ovogodišnja Dokuvizija, program simultanih projekcija kreativnih dokumentaraca u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Skopju i Ljubljani uz live streaming razgovora s gostom nakon projekcije u svim partnerskim kinima. Lokalna publika iz svih gradova mogla se uključiti sa svojim pitanjima, a sam program organizira Balkan Documentary Distribution Network, čiji je partner zagrebački Restart.

Domaćin zadnje ovogodišnje Dokuvizije je Zagreb, a nakon projekcije filma na temu emigrantske krize novinar i fotograf Davor Konjikušić razgovarat će s jednim od glavnih protagonista filma José Mirandom, zaposlenikom skloništa u švicarskoj Lausanni, i Princeom Waleom Soniyikijem, azilantom iz Nigerije koji u Hrvatskoj živi već tri godine te pomaže ostalima koji ovdje žele zatražiti azil. Konjikušić je, podsjetimo, svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom “Sveti ljudi” skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj.

Dokumentarni film “Sklonište” osvojio je Posebno priznanje nezavisnog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu te Gran Prix de la Ville d’Amiens na 34. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, kao i nekoliko drugih međunarodnih nagrada. Partner filma je Centar za mirovne studije, a ulaz na projekciju je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".