Početna Vijesti Kraj ovogodišnje Dokuvizije sa "Skloništem" Fernanda Melgara

Kraj ovogodišnje Dokuvizije sa “Skloništem” Fernanda Melgara

-

Jedan od najhvaljenijih dokumentaraca ove godine, švicarski film “Sklonište” / “The Shelter” / “L’abri” (2014) Fernanda Melgara, imat će svoju kino premijeru danas u 20 sati u kinu Europa, kao dio programa Human Rights Film Festivala, nakon čega kreće u redovnu kino distribuciju u distribuciji Restart labela.

Film prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni, jedno od rijetkih mjesta koje ljudima omogućava krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je, nažalost, ograničen, pa iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće.

Svake večeri pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću.

Ujedno, ovom projekcijom zatvara se ovogodišnja Dokuvizija, program simultanih projekcija kreativnih dokumentaraca u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Skopju i Ljubljani uz live streaming razgovora s gostom nakon projekcije u svim partnerskim kinima. Lokalna publika iz svih gradova mogla se uključiti sa svojim pitanjima, a sam program organizira Balkan Documentary Distribution Network, čiji je partner zagrebački Restart.

Domaćin zadnje ovogodišnje Dokuvizije je Zagreb, a nakon projekcije filma na temu emigrantske krize novinar i fotograf Davor Konjikušić razgovarat će s jednim od glavnih protagonista filma José Mirandom, zaposlenikom skloništa u švicarskoj Lausanni, i Princeom Waleom Soniyikijem, azilantom iz Nigerije koji u Hrvatskoj živi već tri godine te pomaže ostalima koji ovdje žele zatražiti azil. Konjikušić je, podsjetimo, svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom “Sveti ljudi” skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj.

Dokumentarni film “Sklonište” osvojio je Posebno priznanje nezavisnog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu te Gran Prix de la Ville d’Amiens na 34. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, kao i nekoliko drugih međunarodnih nagrada. Partner filma je Centar za mirovne studije, a ulaz na projekciju je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.