PočetnaVijestiSinoć otvoren 13. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 13. Human Rights Film Festival

-

Foto: Mladen Pobi

“Izbjeglička kriza je žarišna točka ovogodišnjeg HRFF-a, no život bez doma znači i nešto više, nešto drugo. Temeljni osjećaj ranjivosti i nezbrinutosti, život u tranzitu. Pa ipak, život koji se ne da pokoriti”, istaknuo je Petar Milat, direktor Human Rights Film Festivala na jučerašnjem službenom otvorenju trinaestog festivalskog izdanja u zagrebačkom kinu Europa.

“Sirijska ljubavna priča” / “A Syrian Love Story” (2015), dokumentarni film nezavisnog britanskog redatelja Seana McAllistera i globalna priča koja puni svjetske naslovnice, jučer je ispričana u prepunoj kino dvorani, i to u prisustvu samog redatelja te glavnog aktera Amera Daouda. McAllister je kroz dramu jedne obitelji ukrštavao osobno i političko, a uz netipično rodno portretiranje prikazao je surove životne havarije koje razotkrivaju ljudsku snagu i ranjivost.

“Upravo je zato Human Rights Film Festivalu namjera da na velikom platnu predstavi pokretne slike s odloženim djelovanjem jer filmovi sami ne mogu, ili to tek vrlo rijetko uspiju, direktno intervenirati u stvarnost. Posebno sada kada su sva europska društva uljuljkana u oportunizmu učenog neznanja”, nadodao je Milat.

Danas od dokumentaraca na programskom meniju 13. HRFF-a pogledajte “Kenedi se vraća kući” (2013.; 16 sati) Želimira Žilnika te “Događaj” / “The Event” / “Sobytie” (2015.; 18 sati) Sergeja Loznice. Raspored i detaljnije informacije doznajte na poveznici koja se odazive na ime Human Rights Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije