PočetnaVijestiSinoć otvoren 13. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 13. Human Rights Film Festival

-

Foto: Mladen Pobi

“Izbjeglička kriza je žarišna točka ovogodišnjeg HRFF-a, no život bez doma znači i nešto više, nešto drugo. Temeljni osjećaj ranjivosti i nezbrinutosti, život u tranzitu. Pa ipak, život koji se ne da pokoriti”, istaknuo je Petar Milat, direktor Human Rights Film Festivala na jučerašnjem službenom otvorenju trinaestog festivalskog izdanja u zagrebačkom kinu Europa.

“Sirijska ljubavna priča” / “A Syrian Love Story” (2015), dokumentarni film nezavisnog britanskog redatelja Seana McAllistera i globalna priča koja puni svjetske naslovnice, jučer je ispričana u prepunoj kino dvorani, i to u prisustvu samog redatelja te glavnog aktera Amera Daouda. McAllister je kroz dramu jedne obitelji ukrštavao osobno i političko, a uz netipično rodno portretiranje prikazao je surove životne havarije koje razotkrivaju ljudsku snagu i ranjivost.

“Upravo je zato Human Rights Film Festivalu namjera da na velikom platnu predstavi pokretne slike s odloženim djelovanjem jer filmovi sami ne mogu, ili to tek vrlo rijetko uspiju, direktno intervenirati u stvarnost. Posebno sada kada su sva europska društva uljuljkana u oportunizmu učenog neznanja”, nadodao je Milat.

Danas od dokumentaraca na programskom meniju 13. HRFF-a pogledajte “Kenedi se vraća kući” (2013.; 16 sati) Želimira Žilnika te “Događaj” / “The Event” / “Sobytie” (2015.; 18 sati) Sergeja Loznice. Raspored i detaljnije informacije doznajte na poveznici koja se odazive na ime Human Rights Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.