PočetnaVijestiU ponedjeljak svečano otvaranje novog riječkog kina

U ponedjeljak svečano otvaranje novog riječkog kina

-

U Rijeci će u ponedjeljak, 7. prosinca u 19 sati, svečano biti otvoren novi filmski prostor koji će dodatno obogatiti kulturnu ponudu ovoga grada. Riječ je o Mini Art-kinu, smještenom nedaleko od Art-kina Croatia (Krešimirova 2G) te vođenim motom “Kino bez praga i pardona”.

Svečano će otvorenje donijeti prvi program Mini Art-kina – dva kratka, bogato nagrađivana, hrvatska filma; horor-komediju “Zvjerka” (Daina O. Pusić, 2015.) i dramu “Piknik” (2015) koju će najaviti njen redatelj Jure Pavlović.

Za razliku od klasičnog kina, filmskog prostora Art-kina Croatia do kojeg se dolazi svečanim prolaskom kroz atrij i hodnik – u Mini Art-kino se stiže neposredno, direktno s ulice bez ograničavajućeg praga.

Mini Art-kino, aludirajući i samim imenom na značajno manji broj mjesta (24), postaje intimnijim prostorom koje potiče komunikaciju. Programska koncepcija Mini Art-kina bit će vođena beskompromisnom selekcijom filmova i dodatnog programa koji će se odvijati u obliku Tribina na tribinama (TNT). Mini Art-kino je prostor bez praga i pardona, stoji između ostalog u službenoj objavi.

U Mini Art-kinu održavat će se projekcije dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova, a svoje će mjesto naći i raznovrsni igrani filmovi. Prostor je višenamjenski pa će se u Mini Art-kinu održavati tribine, izlaganja i prezentacije vezane uz filmske žanrove, stilove, predstavljanje nacionalnih kinematografija, te promociju mladih (domaćih) autora.

Kroz prosinac će se u Mini Art-kinu prikazivati iznimno zapaženi dokumentarci “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (Hubert Sauper, 2014.), “Ne ostavljaj me” / “Ne me quitte pas” (Sabine Lubbe Bakker i Niels van Koevorden, 2013.), “U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi” / “Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus” (Madeleine Sackler, 2013.) te “Sklonište” / “The Shelter” / “L’abri” (Fernand Melgar, 2014.).

Ciklus filmova argentinskog autora Pabla Trapera donosi pet nagrađivanih filmskih naslova u Mini Art-kino, a u novoj dvorani Art-kina prikazivat će se i ovogodišnji Maraton kratkometražnog filma povodom najkraćeg dana u godini.

Nakon prve filmske projekcije filma “Sklonište” u utorak, 8.12. u 19 sati uslijedit će tribina na temu aktivizma, beskućništva i filma – Tribina na tribinama Mini Art-kina. Prvi TNT razgovor vodit će filmolog Marin Lukanović te Dejan Travica iz udruge Oaza – Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije