Foto: Pulska filmska tvornica

U Klubu Pulske filmske tvornice sinoć je predstavljen projekt Zbirke neprofesijskog filma Istre, kojeg udruga Pulska filmska tvornica provodi od početka ove godine u suradnji s pulskim Sveučilištem Jurja Dobrile te Povijesnim i pomorskim muzejom Istre (PPMI).

“Prvi koraci učinjeni su već 2009., kada su članovi udruge Velimir Todorović i Marko Zdravković-Kunac na tavanu Zajednice tehničke kulture Pula pronašli veliki dio arhive Foto-kino kluba Jelen (1962. – 1990.) i MAFAF-a – Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma, koja se čuva u udruzi od dobivanja gradskog prostora 2011. godine”, rekla je predsjednica Pulske filmske tvornice Sanda Letonja-Marjanović.

“Grad je imao vrlo vibrantnu scenu mladih koji su njime trčali s kamerom, snimali i dobivali nagrade. Ali Jelen je odjednom nestao, a 2004. su se opet desili ljudi koji su trčali naokolo s kamerama i bavili se filmom, manje ili više uspješno”, započeo je Velimir Todorović, član udruge i voditelj projekta.

Zbirka-neprofesijskog-filma-Istre-3
Gracijano Kešec / Foto: Pulska filmska tvornica

On je povezao ta dva slična, ali ipak odvojena događaja, i tako je rođena ideja Arhive Foto-kino kluba Jelen i MAFAF-a. Dok je Todorović htio spasiti samo filmove, Zdravković-Kunac je krenuo spašavati sve što se spasiti dade – od plakata, fotografija, dokumenata, kamera, kemikalija za razvijanje filma i raznog drugog materijala koji je zbog loših uvjeta na tavanu propadao.

Kasnije su filmovi predani Hrvatskom filmskom savezu koji je na sebe preuzeo obvezu njihove digitalizacije i kod kojih se nalaze originali. Udruga je pak dobila trenutno završene digitalizirane kopije.

“Cilj projekta je sakupiti čim veći broj filmova koji dokumentiraju Pulu i Istru, i osnovati prvu takvu zbirku u gradu”, objasnio je Todorović prisutnima među kojima su bili i članovi nekadašnjeg Jelena. Stoga je pozvao građane da doniraju filmove koji će u sklopu projekta biti digitalizirani i pravilno čuvani, jer će u suprotnom zub vremena napraviti svoje te će oni biti zauvijek izgubljeni. Zauzvrat će im biti uručena zahvalnica, a u popisu zbirke bit će navedeno ime donatora.

“Povijesni i pomorski muzej Istre se uključio jer je to njegova dužnost, i zato smo se rado odazvali pozivu Marka Zdravkovića-Kunca. Kustosica Lana Skuljan Bilić se angažirala kako bi se napravili sistematizacija i popis građe, a u cilju osiguranja pravilne skrbi i arhiviranja.

“Muzej već ima ogromnu zbirku fotografija Dušana Ćurića iz razdoblja od ’50-ih do ’80-ih godina. Na skrbi je i ostavštinu Alojza Orela koju su vlasnici, odnosno njegovi nasljednici, dali da se arhivira, a digitalna građa koristi”, kazao je ravnatelj PPMI-ja Gracijano Kešac, čije su riječi bile popraćene power point prezentacijom. Kešac je dodao kako će u ovom slučaju muzej također dobiti kopije digitaliziranih filmova i snimaka.

Zbirka-neprofesijskog-filma-Istre-2
Alen-Milan Brdar / Foto: Pulska filmska tvornica

Alen-Milan Brdar je objasnio i pokazao konkretne rezultate rada studenata s pulskog sveučilišta vezane za popisivanje građe, a koje se odigrava u Klubu Pulske filmske tvornice. Kao razlog uključenja u projekt naveo je radoznalost, odnosno htio je vidjeti kako funkcionira sustav popisivanja.

Prethodno je Lana Skuljan Bilić pripremila teren, odnosno sistematizirala svu građu kronološkim slijedom, s time da se popisivanje odvijalo počevši od manjih pa prema sve većim predmetima.

“Razdvojili smo Jelen i MAFAF tako da se buduća arhiva lakše pretražuje. Svaki predmet koji je popisan na poleđini posjeduje navedeni broj po kojem ga je moguće fizički pronaći”, istaknula je Skuljan Bilić.

U tijeku večeri prikazan je jedan digitalizirani dokumentarac sniman po Puli 1964., a čiji je autor i nakon ove večeri ostao nepoznat, te dva digitalizirana filma nekadašnjeg člana Jelena, Ivana Zenzerovića koje je u tom trenutku imao kod sebe.

Zenzerović se raspitao i o poznatom filmu čiji je naslov otprilike glasio “Kako je koza krepala”, kojeg je snimao s Martinom Bizjakom. Oba autora filmu, naime, već dugo vremena pokušavaju ući u trag. Također, među prisutnima je povedena rasprava o misterioznom nestanku tridesetak filmova koji dočaravaju dvadeset godina rada Jelena, nakon njihova prikazivanja 1996. u Istarskom narodnom kazalištu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here