Početna Vijesti Factumov "iOtok" na 28. IDFA-i

Factumov “iOtok” na 28. IDFA-i

-

Danas u Nizozemskoj započinje 28. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA (18. – 29. studenog). Hrvatska ove godine neće imati svojeg predstavnika na najvećem svjetskom doku-okupljalištu, s izuzetkom industrijskog dijela programa na kojem će se predstaviti slovensko-hrvatska koprodukcija “iOtok” Mihe Čelara.

“iOtok” je zajednička kolaboracija slovenskog Astral filma i hrvatskog Factuma koja je izborila fotelju na ovogodišnjem IDFA Forumu (23. – 25. studenog), međunarodnom sufinancirajućem i koprodukcijskom marketu nizozemskog festivala.

Također, ova multimedijalno-interaktivna priča o slovenskom piscu Mati Dolencu sudjelovat će na pitchevima (IDFA Forum Cross-Media Pitches 2015) za krosmedijske projekte s naglaskom na interaktivnost. Uz “iOtok” izabrano je još devet sličnih filmskih ostvarenja.

Prije Nizozemske, Čelarov je projekt bio aktivan za vrijeme 4. East Doc Platforme u Češkoj te i_doc radionice (Project Development Programme For Expanded Documentaries) 46. izdanja švicarskog Visions du Réela.

Što se tiče nenatjecateljskog programa, nizozemsku dokumentarnu prijestolnicu vidjet će i srpski dokumentarist Vladimir Tomić. Njegov međunarodno hvaljeni dokumentarac “Flotel Europa” (2015) uvršten je u program Best of Fests kojeg će sačinjavati 46 zapaženih nefikcijskih djela s ovogodišnje festivalske turneje.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).