PočetnaVijestiPoznati svi sudionici 4. East Doc Platforme

Poznati svi sudionici 4. East Doc Platforme

-

Češki Institut dokumentarnog filma na svojim je stranicama objavio konačne sudionike 4. East Doc Platforme (East European Forum, Project Market i Doc Tank u njegovom sastavu), najvećeg događaja za dokumentariste i producente iz ovog dijela Europe. Kako smo već prije pisali, 15. East European Forum (2. – 8. ožujka) pohoditi će srpsko-hrvatska koprodukcija “Zid smrti, i tako to” (Restart, Tibor Keser / Horopter) Mladena Kovačevića, a pridružit će mu se i “Rosemarie” / “Mornaru moj” (Ngo Okodoko) našeg Zorana Kreme i producentice Sabine Krešić.

Put Češke će još hrvatskih doku-proizvoda. “Odgođena revolucija” (Fade In / Zagreb film) Vlatke Vorkapić će dodatna znanja i smjernice skupljati na dvodnevnom 6. Project Marketu, a na istom mjestu pridružit će im se “Sofkin svijet” / “Sofkes Welt” (Aning usluge) Marijane Verhoef i našeg producenta Matije Radeljaka te “Dani ludila” (Restart) Damiana Nenadića.

Društvo će im od filmaša s ovih područja praviti srpski redatelji Boris Mitić (“Slatko od Ništa”) i Mila Turajlić (“Druga strana svega”) te eventualno Srđan Šarenac iz BiH koji sa svojim “Oma Exportom” drži status rezerve.

Drugo izdanje Doc Tanka, intezivne trodnevne radionice fokusirane na projekte sa svjetskim transmedijskim i socijalno angažiranim potencijalom, također neće proći bez dokumentarnih kockica.

Drugi po redu dokumentarni uradak Boruta Šeparovića nosi ime “Protunapad” (Montažstroj), a prati jednu plesnu trupu u njihovom aktivističkom putu kroz nekadašnja minama zagađena hrvatska područja. I za kraj, u istom razredu EDP-a smjestila se slovensko-hrvatska koprodukcija (Astral film / Factum) “iOtok” Mihe Čelara koja se fokusirala na slovenskog pisca Matu Dolenca, odnosno njegov povratak na otok Biševo na kojem namjerava napisati devetu knjigu u svojoj spisateljskoj karijeri.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".