PočetnaOsvrti10. DOKUart: "Vođe" u školsku filmsku lektiru!

10. DOKUart: “Vođe” u školsku filmsku lektiru!

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Vođe”

Otkucao je polako posljednji sat desetog izdanja Festivala dokumentarnog filma – DOKUarta koji se od 4. do 10. listopada tradicionalno održavao u Bjelovaru. O nagrađenim ostvarenjima nešto kasnije, nakon programskog recapa prohujalih nam petka i subote.

“Ljudi na točkovima” (1963., program Hrvatski klasik) Rudolfa Sremeca otvorili su DOKUartov četvrtak u 20 sati, a potom je Kulturni i multimedijski centar Bjelovar obasjala filmska svjetlost nizozemskog kratkiša “Pljesak jednom rukom” / “One Hand Clapping” (2014) neocijenjeno Petera Delpeuta.

Nizozemski kraljevski orkestar ponovno je u prvom planu nakon “Oko svijeta u 50 koncerata”, no umjesto samih glazbenika, Delpeut i montažer Menno Otten glavne uloge povjeriše dirigentima pet različitih koncerata, zumirano-omeđenih svojim found footage frameovima.

Svi su oni vojnički sinkronizirani simbiotičkom montažno-autorskom bravuroznošću, pa dobijamo dojam kako se zapravo radi o jednom koncertu, na trenutke zaboravljajući da je koreografija valovitih pokreta rukom isključivo produkt posprodukcijskih moždanih vijuga. Nesumnjivo praznik za oči i uši (glazba nizozemskog kompozitora Harryja de Wita), ali na razini YouTube filmića kojeg šerate s rodbinom iz Njemačke.

Na drugoj strani spektra, “Vođe” / “Leaders” / “Przywódcy” (2013)  Pawela Ferdeka mnogo su ozbiljniji film, politički triler čak, kako si s razlogom tepa poljski filmaš.

Ovih dana, nažalost, put mirovine kreće legendarni Đelo Hadžiselimović. A da nije popularnog Đele i HRT-a, vjerojatno nikad ne bismo prismrdili povlačenju paralela s izvrsnim “Please Vote for Me” (2007) Kineza Weijun Chena, također dokumentarcem o predsjedničkim izborima u osnovnoj školi.

“Vođe” nam predočavaju kakve bi metode koristili Karamarko i Milanović u borbi za osnovnoškolske političke fotelje. Vjerojatno bi radi skupljanja simpatija biračima udijelili pokoji bombon, čokoladu ili značajan treptaj oka. Ili ne daj Bože, poput nekih kandidata – obećavali nemoguće (dovođenje nogometaša Roberta Lewandowskog u školu).

Sve u konačnici dolazi na naplatu, a sumnjivi programi prolaze kroz sito i rešeto javne rasprave. Pa ti objasni zajapurenoj dječici kako ćeš uopće doći do mobitela Bayernove zvijezde.

Ovisno o socio-ekonomskom statusu amaterskih političara, tako se uvelike razlikuju i metode za osvajanje predsjedničkog žezla ili barem ulaska u školsko vijeće. Neki će kandidati tako u svoju kampanju upregnuti cijelu obitelj, dok će drugi, svjesni vlastite nepopularnosti, izborima pristupiti nonšalantnije.

U konačnici ne i bez suza, jer tko voli gubiti? A kad jednom prođete ispod štoka u kojem vrijede odrasla sve je na prodaju pravila, povratka više nema…

Kako olako dopuštamo toj nevinosti da curi nam kroz izborane prste. Utopismo ih već s jedanaest; možda je utopija i da je uopće možemo na trenutak zamrznuti… Svejedno, ako nas itko sluša, “Vođe” instalirati u obaveznu filmsku lektiru završnih osnovnoškolskih razreda. Ferdekov film traje točno jedan školski sat. Make it so!

Posljednji dan natjecateljskog programa bio je rezerviran za “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2014) Eve Kraljević. Sudeći po konačnim ocjenama, film o redateljičinom odnosu sa sestrom oboljelom od Downovog sindroma očito je oduševio bjelovarsku publiku. Nas nije, ali nećemo se ponavljati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.