Početna Vijesti Dokuvizija: U Zagrebu projekcija jednog od najboljih dokumentaraca 2014. godine

Dokuvizija: U Zagrebu projekcija jednog od najboljih dokumentaraca 2014. godine

-

Simultanom projekcijom dokumentarca “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) austrijskog redatelja Huberta Saupera u šest gradova bivše Jugoslavije, u srijedu, 23. rujna u 20 sati u Dokukinu KIC, nastavlja se Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove.

Grad domaćin druge projekcije je Skopje koje će ugostiti redatelja filma, a zatim će biti organizirana i diskusija na temu kolonijalizma. Diskusija će se, osim u Zagrebu, direktnim streamingom prenositi i u Ljubljani, Beogradu, Prizrenu i Podgorici, dok će publika iz svih partnerskih gradova moći postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru.

Nakon izvrsnog “Darwin’s Nightmarea” (2004) nominiranog za Oscara, Sauper se s filmom “Dolazimo u miru” u avionu koji prije sliči na igračku nego na legitimno prijevozno sredstvo ponovno vraća u Afriku, u trenutku cijepanja Sudana na dvije države i nastavka borbe za prirodne resurse uvijek gladnih modernih kolonizatora.

Dokumentarni.net o filmu “Dolazimo u miru”, 23. veljače 2015.:

“Austrijski globetrotter Hubert Sauper ponovno se nakon “Darwin Nightmarea” (2004) vratio u Afriku, a rezultat je možda i najbolji dokumentarac 11. ZagrebDoxa. Opet je Austrijanac rastvorio postkolonijalni imperijalizam crnog kontinenta, no umjesto smrdljive planine ribljih iznutrica na obalama Viktorijinog jezera, na tapetu su došla čerupanja oko naftnih nalazišta Južnog Sudana, najmlađe svjetske države nastale u krvavoj kupci dugogodišnjeg sudanskog građanskog rata.

“Sauperova Afrika je apsurdna poput aviona s kojim je doletio u naručje majčinskog kontinenta. Stvarnost je ipak često puta besmislenija od fikcije, a scenarij u kojem priglupi američki misionari silom oblače lokalnu gologuzu dječurliju, vjerojatno ne bi na pamet pao niti Quentinu Tarantinu.

‘Dolazimo u miru’ nose sada već tipični heterogeno-kaotični sauperski pečat, koji do sigurne luke može dovesti isključivo austrijski genijalac. Ono što znamo o Africi ne predstavlja niti vrh ledenog brijega prave istine. Sauper je s “Mirom” nastavio potvrđivati spomenutu tezu.”

Spomenuti dokumentarac je drugi dio Sauperove trilogije o Africi. Tijekom šest godina nastajanja, film prati transformacije Južnog Sudana od proglašenja nezavisnosti, rata i pustošenja, tako da mnoga mjesta prikazana u filmu, prema riječima samog redatelja, više uopće ne postoje.

Sauperovo remek-djelo osvajalo je nagrade na uglednim međunarodnim filmskim festivalima poput Berlinalea, Sundancea i Jihlave, dok je hrvatsku premijeru film doživio na 8. Subversive Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Wild Dreamer za najbolji film SFF-a. Nakon Dokuvizijske projekcije hrvatska će ga publika imati priliku pogledati i u nezavisnim kinima diljem Lijepe naše.

U Dokukinu večeras u 21 sat slijedi i premijera srpskog dokumentarnog filma “Limunovo drvo” (2015) redatelja Branka Radakovića, koji prati glazbene početke Milana Mladenovića, pokojnog frontmena benda Ekaterina Velika. Nakon filma, okupljeni posjetitelji Dokukina moći će porazgovarati i sa samim redateljem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.