PočetnaVijestiDokuvizija: U Zagrebu projekcija jednog od najboljih dokumentaraca 2014. godine

Dokuvizija: U Zagrebu projekcija jednog od najboljih dokumentaraca 2014. godine

-

Simultanom projekcijom dokumentarca “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) austrijskog redatelja Huberta Saupera u šest gradova bivše Jugoslavije, u srijedu, 23. rujna u 20 sati u Dokukinu KIC, nastavlja se Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove.

Grad domaćin druge projekcije je Skopje koje će ugostiti redatelja filma, a zatim će biti organizirana i diskusija na temu kolonijalizma. Diskusija će se, osim u Zagrebu, direktnim streamingom prenositi i u Ljubljani, Beogradu, Prizrenu i Podgorici, dok će publika iz svih partnerskih gradova moći postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru.

Nakon izvrsnog “Darwin’s Nightmarea” (2004) nominiranog za Oscara, Sauper se s filmom “Dolazimo u miru” u avionu koji prije sliči na igračku nego na legitimno prijevozno sredstvo ponovno vraća u Afriku, u trenutku cijepanja Sudana na dvije države i nastavka borbe za prirodne resurse uvijek gladnih modernih kolonizatora.

Dokumentarni.net o filmu “Dolazimo u miru”, 23. veljače 2015.:

“Austrijski globetrotter Hubert Sauper ponovno se nakon “Darwin’s Nightmarea” (2004) vratio u Afriku, a rezultat je možda i najbolji dokumentarac 11. ZagrebDoxa. Opet je Austrijanac rastvorio postkolonijalni imperijalizam crnog kontinenta, no umjesto smrdljive planine ribljih iznutrica na obalama Viktorijinog jezera, na tapetu su došla čerupanja oko naftnih nalazišta Južnog Sudana, najmlađe svjetske države nastale u krvavoj kupci dugogodišnjeg sudanskog građanskog rata.

“Sauperova Afrika je apsurdna poput aviona s kojim je doletio u naručje majčinskog kontinenta. Stvarnost je ipak često puta besmislenija od fikcije, a scenarij u kojem priglupi američki misionari silom oblače lokalnu gologuzu dječurliju, vjerojatno ne bi na pamet pao niti Quentinu Tarantinu.

‘Dolazimo u miru’ nose sada već tipični heterogeno-kaotični sauperski pečat, koji do sigurne luke može dovesti isključivo austrijski genijalac. Ono što znamo o Africi ne predstavlja niti vrh ledenog brijega prave istine. Sauper je s “Mirom” nastavio potvrđivati spomenutu tezu.”

Spomenuti dokumentarac je drugi dio Sauperove trilogije o Africi. Tijekom šest godina nastajanja, film prati transformacije Južnog Sudana od proglašenja nezavisnosti, rata i pustošenja, tako da mnoga mjesta prikazana u filmu, prema riječima samog redatelja, više uopće ne postoje.

Sauperovo remek-djelo osvajalo je nagrade na uglednim međunarodnim filmskim festivalima poput Berlinalea, Sundancea i Jihlave, dok je hrvatsku premijeru film doživio na 8. Subversive Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Wild Dreamer za najbolji film SFF-a. Nakon Dokuvizijske projekcije hrvatska će ga publika imati priliku pogledati i u nezavisnim kinima diljem Lijepe naše.

U Dokukinu večeras u 21 sat slijedi i premijera srpskog dokumentarnog filma “Limunovo drvo” (2015) redatelja Branka Radakovića, koji prati glazbene početke Milana Mladenovića, pokojnog frontmena benda Ekaterina Velika. Nakon filma, okupljeni posjetitelji Dokukina moći će porazgovarati i sa samim redateljem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.