PočetnaVijestiDokuvizija: U Zagrebu projekcija jednog od najboljih dokumentaraca 2014. godine

Dokuvizija: U Zagrebu projekcija jednog od najboljih dokumentaraca 2014. godine

|

Simultanom projekcijom dokumentarca “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) austrijskog redatelja Huberta Saupera u šest gradova bivše Jugoslavije, u srijedu, 23. rujna u 20 sati u Dokukinu KIC, nastavlja se Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove.

Grad domaćin druge projekcije je Skopje koje će ugostiti redatelja filma, a zatim će biti organizirana i diskusija na temu kolonijalizma. Diskusija će se, osim u Zagrebu, direktnim streamingom prenositi i u Ljubljani, Beogradu, Prizrenu i Podgorici, dok će publika iz svih partnerskih gradova moći postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru.

Nakon izvrsnog “Darwin’s Nightmarea” (2004) nominiranog za Oscara, Sauper se s filmom “Dolazimo u miru” u avionu koji prije sliči na igračku nego na legitimno prijevozno sredstvo ponovno vraća u Afriku, u trenutku cijepanja Sudana na dvije države i nastavka borbe za prirodne resurse uvijek gladnih modernih kolonizatora.

Dokumentarni.net o filmu “Dolazimo u miru”, 23. veljače 2015.:

“Austrijski globetrotter Hubert Sauper ponovno se nakon “Darwin’s Nightmarea” (2004) vratio u Afriku, a rezultat je možda i najbolji dokumentarac 11. ZagrebDoxa. Opet je Austrijanac rastvorio postkolonijalni imperijalizam crnog kontinenta, no umjesto smrdljive planine ribljih iznutrica na obalama Viktorijinog jezera, na tapetu su došla čerupanja oko naftnih nalazišta Južnog Sudana, najmlađe svjetske države nastale u krvavoj kupci dugogodišnjeg sudanskog građanskog rata.

“Sauperova Afrika je apsurdna poput aviona s kojim je doletio u naručje majčinskog kontinenta. Stvarnost je ipak često puta besmislenija od fikcije, a scenarij u kojem priglupi američki misionari silom oblače lokalnu gologuzu dječurliju, vjerojatno ne bi na pamet pao niti Quentinu Tarantinu.

‘Dolazimo u miru’ nose sada već tipični heterogeno-kaotični sauperski pečat, koji do sigurne luke može dovesti isključivo austrijski genijalac. Ono što znamo o Africi ne predstavlja niti vrh ledenog brijega prave istine. Sauper je s “Mirom” nastavio potvrđivati spomenutu tezu.”

Spomenuti dokumentarac je drugi dio Sauperove trilogije o Africi. Tijekom šest godina nastajanja, film prati transformacije Južnog Sudana od proglašenja nezavisnosti, rata i pustošenja, tako da mnoga mjesta prikazana u filmu, prema riječima samog redatelja, više uopće ne postoje.

Sauperovo remek-djelo osvajalo je nagrade na uglednim međunarodnim filmskim festivalima poput Berlinalea, Sundancea i Jihlave, dok je hrvatsku premijeru film doživio na 8. Subversive Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Wild Dreamer za najbolji film SFF-a. Nakon Dokuvizijske projekcije hrvatska će ga publika imati priliku pogledati i u nezavisnim kinima diljem Lijepe naše.

U Dokukinu večeras u 21 sat slijedi i premijera srpskog dokumentarnog filma “Limunovo drvo” (2015) redatelja Branka Radakovića, koji prati glazbene početke Milana Mladenovića, pokojnog frontmena benda Ekaterina Velika. Nakon filma, okupljeni posjetitelji Dokukina moći će porazgovarati i sa samim redateljem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.