PočetnaVijestiJavnosti predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala

Javnosti predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala

|

Naslovna fotografija: Press konferencija povodom predstavljanja programa 13. LFF-a / Foto: Marin Ćuk Vurnek

U Rijeci je jučer službeno predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, koji će se tradicionalno od 25. do 29. kolovoza održati u lučici u Ičićima pokraj Opatije.

Među četrnaest filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji nalaze se četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, no većinu će liburnijska publika gledati po prvi put.

“Teme su ove godine zaista raznovrsne, a ono što nam je posebno drago jest da su filmovi stilski različiti i promišljeni, i zaista možemo reći da imamo kreativno zrelu dokumentaristiku u Hrvatskoj. Ponovno će platno dijeliti debitanti s već etabliranim redateljima”, kazao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić koji je, zajedno s izvršnim direktorom Igorom Bajokom i Mašom Marković, predstavnicom partnerskog Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, konferencijom za medije u riječkom book caffeu Dnevni boravak najavio ovogodišnji program.

Sertić je među ostalim najavio kako će svjetsku premijeru na LFF-u imati novi kratki dokumentarac Nebojše Slijepčevića, “Pravda” (2015., HRT), koji svoje protagoniste prati u nastojanjima da se izbore za obeštećenje imovine uništene u Domovinskom ratu.

Staklene-oči
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Staklene oči”

Svjetsku premijeru imat će i “Lila” (2015., Fade In) debitanta Igora Bogdanovića, u kojem je glavni fokus stavljen na još nerođenu djevojčicu, a čiji će skori dolazak na svijet u jedan ljubavni trokut unijeti nove i intenzivne silnice. Premijerno će na rasporedu biti prikazene i “Staklene oči” Marija Papića (2015., Grupa 7 / Kinoklub Zagreb), o Zagrebu u refleksiji njegovih građevina.

Slijedi skupina nešto poznatijih naslova, a redom su to “Goli” (2014., Factum) Tihe K. Gudac, “Veruda – film o Bojanu” (2015., HRT) Igora Bezinovića, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2014., Hulahop) Eve Kraljević, “Rakijaški dnevnik” (2015., HFS) Damira Čučića, “Djeca tranzicije” (2014., Factum) Matije Vukšića i “Riba ribi grize rep” (2015., HFS) Nevena Hitreca.

Ne treba zaboraviti spomeniti niti “Razred” (2015., Nukleus film) Vesne Ćudić koji je ove godine osvojio Nagradu publike na Danima hrvatskog filma.

“I ono što nam je posebno važno – pružiti priliku debitantima: Zorko Sirotić napravio je svoj prvi kratkiš ‘Višak popušim sam’ Kinoklub Zagreb), studentica Akademije dramske umjetnosti Nikica Zdunić ‘Granje i korijenje’, a Vjekoslav Gašparović u samostalnoj produkciji ‘S Vama kroz život'”, naveo je Sertić.

S-Vama-kroz-život
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “S Vama kroz život”

Jedan film iz regionalnog programa prvi će put pred festivalsku javnost – bit će to “Pismo za Ohio” (2015., Vis Videostudio) delničkog autora Rasima Karalića, a hrvatsku festivalsku premijeru imat će i “Delta – obilje umjetnosti” (2015) Marina Lukanovića iz riječke produkcije Filmaktiv.

Ista produkcija donosi i film “Plenumovi” (2014) triju redateljica, Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, dinamični pregled blokade fakulteta u Rijeci s osvrtom na ta događanja danas.

“Statut” riječkog redatelja Davida Ona (2015., Zebra Creative Production) donosi crticu iz privođenja u londonsku policijsku stanicu, a nisku završava slovensko-hrvatska koprodukcija “U očekivanju Axela” Andree Celije i Simone Jerale (2014., Ekvilib Inštitut / samostalna produkcija).

Tradicionalno će posljednjeg festivalskog dana biti prikazani i filmovi u produkciji Restarta, partnera festivala. Svjetsku premijeru imat će “Umjetnik na odmoru” (2015) Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, a prvi put u ovom dijelu Hrvatske prikazuje se “Ana trg” (2015) Jelene Novaković, upravo nagrađene u Splitu i Novom Sadu.

LFF-2015-Press---2
Igor Bajok i Oliver Sertić s plaketama koje je izradio umjetnik Saša Jantolek / Foto: Marin Ćuk Vurnek

Restartova Škola dokumentarnog filma predstavit će se s dva završna rada, dokumentarcima “Rezidba” Katerine Dude i “Akvarij s umjetnim ribicama” Bojana Mucka.

Filmovi u glavnom programu natjecat će se za sljedeće nagrade: Nagradu za najbolji film, Nagradu publike te za strukovne nagrade za Najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. se godine dodjeljuje i nagrada Najboljem regionalnom filmu.

Uvod u trinaesto festivalsko izdanje ponovno će biti LFF-ova mini-turneja Hrvatskom, kroz programe Liburnia uplovljava i Ususret LFF-u. U sklopu prvoga, pobjednički su filmovi s 12. LFF-a već gostovali u Zagrebu i Rijeci, a gostovat će i u Silbi, kamo se nakon jučerašnjeg dana vraćaju i 4. i 11. kolovoza. Tijekom kolovoza isti će filmovi posjetiti i dva umjetnička festivala, lošinjski Škver i mošćenički Mufić.

Za sve ostale informacije posjetite službenu stranicu Liburnia Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".