PočetnaVijestiJavnosti predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala

Javnosti predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala

-

Naslovna fotografija: Press konferencija povodom predstavljanja programa 13. LFF-a / Foto: Marin Ćuk Vurnek

U Rijeci je jučer službeno predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, koji će se tradicionalno od 25. do 29. kolovoza održati u lučici u Ičićima pokraj Opatije.

Među četrnaest filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji nalaze se četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, no većinu će liburnijska publika gledati po prvi put.

“Teme su ove godine zaista raznovrsne, a ono što nam je posebno drago jest da su filmovi stilski različiti i promišljeni, i zaista možemo reći da imamo kreativno zrelu dokumentaristiku u Hrvatskoj. Ponovno će platno dijeliti debitanti s već etabliranim redateljima”, kazao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić koji je, zajedno s izvršnim direktorom Igorom Bajokom i Mašom Marković, predstavnicom partnerskog Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, konferencijom za medije u riječkom book caffeu Dnevni boravak najavio ovogodišnji program.

Sertić je među ostalim najavio kako će svjetsku premijeru na LFF-u imati novi kratki dokumentarac Nebojše Slijepčevića, “Pravda” (2015., HRT), koji svoje protagoniste prati u nastojanjima da se izbore za obeštećenje imovine uništene u Domovinskom ratu.

Staklene-oči
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Staklene oči”

Svjetsku premijeru imat će i “Lila” (2015., Fade In) debitanta Igora Bogdanovića, u kojem je glavni fokus stavljen na još nerođenu djevojčicu, a čiji će skori dolazak na svijet u jedan ljubavni trokut unijeti nove i intenzivne silnice. Premijerno će na rasporedu biti prikazene i “Staklene oči” Marija Papića (2015., Grupa 7 / Kinoklub Zagreb), o Zagrebu u refleksiji njegovih građevina.

Slijedi skupina nešto poznatijih naslova, a redom su to “Goli” (2014., Factum) Tihe K. Gudac, “Veruda – film o Bojanu” (2015., HRT) Igora Bezinovića, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2014., Hulahop) Eve Kraljević, “Rakijaški dnevnik” (2015., HFS) Damira Čučića, “Djeca tranzicije” (2014., Factum) Matije Vukšića i “Riba ribi grize rep” (2015., HFS) Nevena Hitreca.

Ne treba zaboraviti spomeniti niti “Razred” (2015., Nukleus film) Vesne Ćudić koji je ove godine osvojio Nagradu publike na Danima hrvatskog filma.

“I ono što nam je posebno važno – pružiti priliku debitantima: Zorko Sirotić napravio je svoj prvi kratkiš ‘Višak popušim sam’ Kinoklub Zagreb), studentica Akademije dramske umjetnosti Nikica Zdunić ‘Granje i korijenje’, a Vjekoslav Gašparović u samostalnoj produkciji ‘S Vama kroz život'”, naveo je Sertić.

S-Vama-kroz-život
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “S Vama kroz život”

Jedan film iz regionalnog programa prvi će put pred festivalsku javnost – bit će to “Pismo za Ohio” (2015., Vis Videostudio) delničkog autora Rasima Karalića, a hrvatsku festivalsku premijeru imat će i “Delta – obilje umjetnosti” (2015) Marina Lukanovića iz riječke produkcije Filmaktiv.

Ista produkcija donosi i film “Plenumovi” (2014) triju redateljica, Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, dinamični pregled blokade fakulteta u Rijeci s osvrtom na ta događanja danas.

“Statut” riječkog redatelja Davida Ona (2015., Zebra Creative Production) donosi crticu iz privođenja u londonsku policijsku stanicu, a nisku završava slovensko-hrvatska koprodukcija “U očekivanju Axela” Andree Celije i Simone Jerale (2014., Ekvilib Inštitut / samostalna produkcija).

Tradicionalno će posljednjeg festivalskog dana biti prikazani i filmovi u produkciji Restarta, partnera festivala. Svjetsku premijeru imat će “Umjetnik na odmoru” (2015) Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, a prvi put u ovom dijelu Hrvatske prikazuje se “Ana trg” (2015) Jelene Novaković, upravo nagrađene u Splitu i Novom Sadu.

LFF-2015-Press---2
Igor Bajok i Oliver Sertić s plaketama koje je izradio umjetnik Saša Jantolek / Foto: Marin Ćuk Vurnek

Restartova Škola dokumentarnog filma predstavit će se s dva završna rada, dokumentarcima “Rezidba” Katerine Dude i “Akvarij s umjetnim ribicama” Bojana Mucka.

Filmovi u glavnom programu natjecat će se za sljedeće nagrade: Nagradu za najbolji film, Nagradu publike te za strukovne nagrade za Najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. se godine dodjeljuje i nagrada Najboljem regionalnom filmu.

Uvod u trinaesto festivalsko izdanje ponovno će biti LFF-ova mini-turneja Hrvatskom, kroz programe Liburnia uplovljava i Ususret LFF-u. U sklopu prvoga, pobjednički su filmovi s 12. LFF-a već gostovali u Zagrebu i Rijeci, a gostovat će i u Silbi, kamo se nakon jučerašnjeg dana vraćaju i 4. i 11. kolovoza. Tijekom kolovoza isti će filmovi posjetiti i dva umjetnička festivala, lošinjski Škver i mošćenički Mufić.

Za sve ostale informacije posjetite službenu stranicu Liburnia Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".