PočetnaVijesti"Rankovi labudovi" najbolji film 8. SEFF-a

“Rankovi labudovi” najbolji film 8. SEFF-a

|

Foto: SEFF

Još jedno – osmo po redu – izdanje Sisačkog Eko Film Festivala je iza nas. Svečana završnica u Sisku okupila je mnoge filmaše, a publika je u konačnici odabrala najbolja ostvarenja netom završenog SEFF-a.

Najboljim filmom službenog programa proglašen je bosanskohercegovački dokumentarac “Rankovi labudovi” (2013) Milana Pilipovića; Posebni program osvojila je Zagrepčanka Nikolina Barić s također dokumentarnim filmom “Djevojčice iz banijske šume” (2013), dok je u Dječjem programu trijumfirao britanski animirani film “Espero?” / “Hope?” (2013) Simeonea Giampaola.

Dok Pilipovićev film govori o odnosu čovjeka i labudova, koje glavni junak filma pokušava zaštititi, film Nikoline Barić donosi priču o djevojčicama koje žive izolirane u prirodi u jednom zaselku u blizini Gline. Animirani film “Hope” pak šalje poruku kako se naša planeta mora čuvati jer joj prijeti uništenje.

Na svečanoj završnici voditelj filmskog centra Doma kulture Sisak Daniel Pavlić uručio je plaketu Nikolini Barić kao pobjednici posebnog programa, a cijeli festivalski tim uspješno je odradio još jedan zadatak – vožnju biciklima i prikazivanje filmova ekološke tematike.

Podsjetimo, festivalski tim na put je krenuo 15.lipnja iz Siska. Sljedećih desetak dana obišli su mnoga mjesta unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije. Vrativši se u Hrvatsku, ponovno ih je, kao i prošle godine, počela slijediti kiša.

“Na taj način se nastavila tradicija da se SEFF poistovjećuje s kišnim razdobljima”, našalio se Daniel Pavlić, voditelj ovog jedinstvenog putujućeg festivala. Nakon posjete Bosni i Pounju, festivalski tim koji čine volonteri iz Rusije, Nizozemske, Francuske i Srbije, vratio se kroz Lonjsko polje do Siska.

U narednih desetak dana posjetili su Petrinju, Glinu i Topusko, te završnim projekcijama u Sisku zaokružili osmo izdanje SEFF-a.

Na Štrbačkom buku u Nacionalnom parku Una, priređena je izložba Nikole Šolića, fotografa koji je već nekoliko godina dio tima. Nakon iznenađenja u vidu raftinga, prikazani su filmovi u Bihaću, a uz same projekcije odvijalo se i nekoliko filmskih radionica.

SEFF će do kraja godine posjetiti još nekoliko gradova u sklopu svog gostovanja. Već polovicom kolovoza, uz Zagreb, festivalski tim će gostovati u Otočcu, Podumu, Dubrovniku, Brodarici, Stonu, Rijeci, Tribunju i Vinkovcima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.