PočetnaVijesti"Rankovi labudovi" najbolji film 8. SEFF-a

“Rankovi labudovi” najbolji film 8. SEFF-a

-

Foto: SEFF

Još jedno – osmo po redu – izdanje Sisačkog Eko Film Festivala je iza nas. Svečana završnica u Sisku okupila je mnoge filmaše, a publika je u konačnici odabrala najbolja ostvarenja netom završenog SEFF-a.

Najboljim filmom službenog programa proglašen je bosanskohercegovački dokumentarac “Rankovi labudovi” (2013) Milana Pilipovića; Posebni program osvojila je Zagrepčanka Nikolina Barić s također dokumentarnim filmom “Djevojčice iz banijske šume” (2013), dok je u Dječjem programu trijumfirao britanski animirani film “Espero?” / “Hope?” (2013) Simeonea Giampaola.

Dok Pilipovićev film govori o odnosu čovjeka i labudova, koje glavni junak filma pokušava zaštititi, film Nikoline Barić donosi priču o djevojčicama koje žive izolirane u prirodi u jednom zaselku u blizini Gline. Animirani film “Hope” pak šalje poruku kako se naša planeta mora čuvati jer joj prijeti uništenje.

Na svečanoj završnici voditelj filmskog centra Doma kulture Sisak Daniel Pavlić uručio je plaketu Nikolini Barić kao pobjednici posebnog programa, a cijeli festivalski tim uspješno je odradio još jedan zadatak – vožnju biciklima i prikazivanje filmova ekološke tematike.

Podsjetimo, festivalski tim na put je krenuo 15.lipnja iz Siska. Sljedećih desetak dana obišli su mnoga mjesta unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije. Vrativši se u Hrvatsku, ponovno ih je, kao i prošle godine, počela slijediti kiša.

“Na taj način se nastavila tradicija da se SEFF poistovjećuje s kišnim razdobljima”, našalio se Daniel Pavlić, voditelj ovog jedinstvenog putujućeg festivala. Nakon posjete Bosni i Pounju, festivalski tim koji čine volonteri iz Rusije, Nizozemske, Francuske i Srbije, vratio se kroz Lonjsko polje do Siska.

U narednih desetak dana posjetili su Petrinju, Glinu i Topusko, te završnim projekcijama u Sisku zaokružili osmo izdanje SEFF-a.

Na Štrbačkom buku u Nacionalnom parku Una, priređena je izložba Nikole Šolića, fotografa koji je već nekoliko godina dio tima. Nakon iznenađenja u vidu raftinga, prikazani su filmovi u Bihaću, a uz same projekcije odvijalo se i nekoliko filmskih radionica.

SEFF će do kraja godine posjetiti još nekoliko gradova u sklopu svog gostovanja. Već polovicom kolovoza, uz Zagreb, festivalski tim će gostovati u Otočcu, Podumu, Dubrovniku, Brodarici, Stonu, Rijeci, Tribunju i Vinkovcima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.