Početna Vijesti Započeli 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival

Započeli 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival

-

Foto: Filmska revija mladeži / Four River Film Festival

U svečanom ozračju i punoj dvorani karlovačkog Zorin doma, sinoć je otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival. Koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković i član velikog žirija Alexandre Juruena, prerezali su vrpcu i time otvorili filmski maraton najvećeg hrvatskog srednjoškolskog filmskog festivala.

Glumice Amanda Prenkaj i Petra Kurtela predstavile su ovogodišnji veliki i mali žiri te najavili bogati program i žestoku konkurenciju 72 filma koji će se od 23. do 27. lipnja prikazivati u Karlovcu. Dva žirija dodjeljuju čak sedamnaest nagrada, od kojih je Grand Prix svakako najprominentnija.

Otvorenju je prisustvovala pročelnica Odjela za društvene djelatnosti grada Karlovca Andrea Navijalić, a gradonačelnik Damir Jelić prisutnima se obratio putem video linka preko kojeg je Karlovčanima i gostima zaželio uspješnu i zabavnu Reviju i Festival.

Kako je banana odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala, magistar kiparstva Nikola Faller i njegov asistent Bojan Kiski, prof. likovne kulture iz Karlovca, napravili su u utorak, 23. lipnja, radionicu izrade skulptura od slame te je na svečanom otvorenju na pozornici Zorin doma predstavljena banana od slame visoka pet metara.

U Gradskom muzeju u sklopu Four River Film Festivala tijekom jučerašnjeg dana održan je i program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima. Radi se o stvaranju mreže filmskog stvaralaštva mladih te ostvarivanja suradnje između pojedinih festivala u pogledu organizacije, financiranja i razmjena kreativnih ideja.

Mladim filmašima predstavili su se International Youth Film Festival Plasencia Encorto iz Španjolske, National Film Festival for Talented Youth (NFFTY) koji u Seattleu okuplja mlade talentirane redatelje iz cijelog svijeta te ENIMATION little elephant – međunarodni festival animiranog filma za djecu i mladež.

Osim tri strana festivala, svoj rad su predstavili i mladi hrvatski filmaši iz Siska u nadi da će im se iduće godine pridružiti što više kolega iz cijelog svijeta. Radi se o Star Film Festu koji je projekt Kino Kluba Sisak, a predstavlja okupljalište mladih Hrvatske i svijeta.

“Mislim da je predstavljanje različitih filmskih festivala izuzetno važno i korisno, zato što smo sa drugim ljudima – također organizatorima – razmijenili kontakte, mogli smo vidjeti njihove pobjedničke filmove i cijeli koncept festivala kao takav. Što se tiče FRFF-a, ovdje sam već četvrtu godinu zaredom i jako mi se sviđa cijela organizacija, kao i ljudi i atmosfera koja zrači tijekom čitavog festivala”, rekao je Matija Holjevac, organizator Star Film Festa.

Filmska revija mladeži centralno je mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Dvanaest godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Osim kvalitetnog glavnog programa, Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama – radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi glazbenih bendova. Cilj je, kako ističu organizatori, da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.