PočetnaVijestiZapočeli 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival

Započeli 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival

-

Foto: Filmska revija mladeži / Four River Film Festival

U svečanom ozračju i punoj dvorani karlovačkog Zorin doma, sinoć je otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival. Koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković i član velikog žirija Alexandre Juruena, prerezali su vrpcu i time otvorili filmski maraton najvećeg hrvatskog srednjoškolskog filmskog festivala.

Glumice Amanda Prenkaj i Petra Kurtela predstavile su ovogodišnji veliki i mali žiri te najavili bogati program i žestoku konkurenciju 72 filma koji će se od 23. do 27. lipnja prikazivati u Karlovcu. Dva žirija dodjeljuju čak sedamnaest nagrada, od kojih je Grand Prix svakako najprominentnija.

Otvorenju je prisustvovala pročelnica Odjela za društvene djelatnosti grada Karlovca Andrea Navijalić, a gradonačelnik Damir Jelić prisutnima se obratio putem video linka preko kojeg je Karlovčanima i gostima zaželio uspješnu i zabavnu Reviju i Festival.

Kako je banana odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala, magistar kiparstva Nikola Faller i njegov asistent Bojan Kiski, prof. likovne kulture iz Karlovca, napravili su u utorak, 23. lipnja, radionicu izrade skulptura od slame te je na svečanom otvorenju na pozornici Zorin doma predstavljena banana od slame visoka pet metara.

U Gradskom muzeju u sklopu Four River Film Festivala tijekom jučerašnjeg dana održan je i program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima. Radi se o stvaranju mreže filmskog stvaralaštva mladih te ostvarivanja suradnje između pojedinih festivala u pogledu organizacije, financiranja i razmjena kreativnih ideja.

Mladim filmašima predstavili su se International Youth Film Festival Plasencia Encorto iz Španjolske, National Film Festival for Talented Youth (NFFTY) koji u Seattleu okuplja mlade talentirane redatelje iz cijelog svijeta te ENIMATION little elephant – međunarodni festival animiranog filma za djecu i mladež.

Osim tri strana festivala, svoj rad su predstavili i mladi hrvatski filmaši iz Siska u nadi da će im se iduće godine pridružiti što više kolega iz cijelog svijeta. Radi se o Star Film Festu koji je projekt Kino Kluba Sisak, a predstavlja okupljalište mladih Hrvatske i svijeta.

“Mislim da je predstavljanje različitih filmskih festivala izuzetno važno i korisno, zato što smo sa drugim ljudima – također organizatorima – razmijenili kontakte, mogli smo vidjeti njihove pobjedničke filmove i cijeli koncept festivala kao takav. Što se tiče FRFF-a, ovdje sam već četvrtu godinu zaredom i jako mi se sviđa cijela organizacija, kao i ljudi i atmosfera koja zrači tijekom čitavog festivala”, rekao je Matija Holjevac, organizator Star Film Festa.

Filmska revija mladeži centralno je mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Dvanaest godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Osim kvalitetnog glavnog programa, Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama – radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi glazbenih bendova. Cilj je, kako ističu organizatori, da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije