PočetnaVijestiZapočeli 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival

Započeli 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival

-

Foto: Filmska revija mladeži / Four River Film Festival

U svečanom ozračju i punoj dvorani karlovačkog Zorin doma, sinoć je otvorena 20. Filmska revija mladeži i 8. Four River Film Festival. Koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković i član velikog žirija Alexandre Juruena, prerezali su vrpcu i time otvorili filmski maraton najvećeg hrvatskog srednjoškolskog filmskog festivala.

Glumice Amanda Prenkaj i Petra Kurtela predstavile su ovogodišnji veliki i mali žiri te najavili bogati program i žestoku konkurenciju 72 filma koji će se od 23. do 27. lipnja prikazivati u Karlovcu. Dva žirija dodjeljuju čak sedamnaest nagrada, od kojih je Grand Prix svakako najprominentnija.

Otvorenju je prisustvovala pročelnica Odjela za društvene djelatnosti grada Karlovca Andrea Navijalić, a gradonačelnik Damir Jelić prisutnima se obratio putem video linka preko kojeg je Karlovčanima i gostima zaželio uspješnu i zabavnu Reviju i Festival.

Kako je banana odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala, magistar kiparstva Nikola Faller i njegov asistent Bojan Kiski, prof. likovne kulture iz Karlovca, napravili su u utorak, 23. lipnja, radionicu izrade skulptura od slame te je na svečanom otvorenju na pozornici Zorin doma predstavljena banana od slame visoka pet metara.

U Gradskom muzeju u sklopu Four River Film Festivala tijekom jučerašnjeg dana održan je i program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima. Radi se o stvaranju mreže filmskog stvaralaštva mladih te ostvarivanja suradnje između pojedinih festivala u pogledu organizacije, financiranja i razmjena kreativnih ideja.

Mladim filmašima predstavili su se International Youth Film Festival Plasencia Encorto iz Španjolske, National Film Festival for Talented Youth (NFFTY) koji u Seattleu okuplja mlade talentirane redatelje iz cijelog svijeta te ENIMATION little elephant – međunarodni festival animiranog filma za djecu i mladež.

Osim tri strana festivala, svoj rad su predstavili i mladi hrvatski filmaši iz Siska u nadi da će im se iduće godine pridružiti što više kolega iz cijelog svijeta. Radi se o Star Film Festu koji je projekt Kino Kluba Sisak, a predstavlja okupljalište mladih Hrvatske i svijeta.

“Mislim da je predstavljanje različitih filmskih festivala izuzetno važno i korisno, zato što smo sa drugim ljudima – također organizatorima – razmijenili kontakte, mogli smo vidjeti njihove pobjedničke filmove i cijeli koncept festivala kao takav. Što se tiče FRFF-a, ovdje sam već četvrtu godinu zaredom i jako mi se sviđa cijela organizacija, kao i ljudi i atmosfera koja zrači tijekom čitavog festivala”, rekao je Matija Holjevac, organizator Star Film Festa.

Filmska revija mladeži centralno je mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Dvanaest godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Osim kvalitetnog glavnog programa, Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama – radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi glazbenih bendova. Cilj je, kako ističu organizatori, da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.