PočetnaNajaveZa tjedan dana počinje 2. Noć hrvatskog filma i novih medija

Za tjedan dana počinje 2. Noć hrvatskog filma i novih medija

-

Druga Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u subotu, 6. lipnja 2015., i to u devet različitih gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i četrnaest kino dvorana. U jednoj će se večeri i noći prikazati više od 150 filmova – počevši od zagrebačke premijere filma “Sveci”, splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića.

U prvom dijelu programa posebna je pažnja, ističu organizatori, posvećena najmlađima koji će umjesto crtića prije Dnevnika na TV-u, te subote moći uživati u omiljenim animiranim i igranim filmovima za djecu te pogledati “Šegrta Hlapića”, “Čudesnu šumu”, “Muhu Zunzu”, “Čarobnjakov šešir”, “Vlak u snijegu”, “Vuka samotnjaka”, “Kravu na mjesecu” itd. 

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Borivoja Dovnikovića – Borde i Tomislava Gregla – selektora za animirani film; Branka Ištvančića – selektora za dokumentarni film i Leile Topić – selektorice za nove medije, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

U jednoj noći ljubitelji filmske umjetnosti imati će, između ostalog, priliku pogledati trinaest digitalno restauriranih filmskih klasika (“Kameni horizonti”, “Posljednji podvig diverzanta Oblaka”, “Pad Italije”, “Plavi 9”, “Carevo novo ruho”, “Ambasador”…), jedan od najgledanijih domaćih filmova u povijesti, “Tko pjeva zlo ne misli”, kao i prvi hrvatski zvučni film “Šešir”, Oktavijana Miletića iz 1937. godine.

Tu su još i najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije, program digitalno restauriranih kratkih filmova Ante Babaje (Ogledalo”, “Nesporazum”, “Jury”, “Ljubav”) u spomen na petu obljetnicu smrti znamenitog hrvatskog redatelja, te popularni animirani filmovi koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Cijeli je program – koji traje od 18 sati do 2 sata u noći i tematski je prilagođen svakom pojedinom gradu – za sve posjetitelje besplatan, a u jednoj će se noći odvrtjeti više od 150 filmova.

Zagrepčani će najbolje hrvatske filmove moći gledati na pet različitih lokacija – Kinu Europa, Cineplexx Centru Kaptol i KIC-u, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te Kinu Gorica u Velikoj Gorici.

U Dubrovniku, filmovi će se prikazivati u Kinu Sloboda i Dvorani Visia; u Puli u Kinu Valli; u Splitu u Cineplexxu City Centra One; u Osijeku u Kinu Urania; u Sisku u Domu kulture Kristalna kocka vedrine; u Hrvatskoj Kostajnici u Hrvatskom Domu te u Kutini u kinu Moslavina.

Svečano je otvorenje zakazano za 20 sati u Kinu Europa u Zagrebu a uvodni program vodit će glumica Ksenija Pajić. Uz pregršt filmova bit će organizirana i tribina pod nazivom Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa, koju će moderirati filmski kritičar Boško Picula.

Sve ostale dodatne informacije, kao i raspored projekcija, provjerite na stranici Noći hrvatskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.