PočetnaNajaveZa tjedan dana počinje 2. Noć hrvatskog filma i novih medija

Za tjedan dana počinje 2. Noć hrvatskog filma i novih medija

-

Druga Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u subotu, 6. lipnja 2015., i to u devet različitih gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i četrnaest kino dvorana. U jednoj će se večeri i noći prikazati više od 150 filmova – počevši od zagrebačke premijere filma “Sveci”, splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića.

U prvom dijelu programa posebna je pažnja, ističu organizatori, posvećena najmlađima koji će umjesto crtića prije Dnevnika na TV-u, te subote moći uživati u omiljenim animiranim i igranim filmovima za djecu te pogledati “Šegrta Hlapića”, “Čudesnu šumu”, “Muhu Zunzu”, “Čarobnjakov šešir”, “Vlak u snijegu”, “Vuka samotnjaka”, “Kravu na mjesecu” itd. 

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Borivoja Dovnikovića – Borde i Tomislava Gregla – selektora za animirani film; Branka Ištvančića – selektora za dokumentarni film i Leile Topić – selektorice za nove medije, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

U jednoj noći ljubitelji filmske umjetnosti imati će, između ostalog, priliku pogledati trinaest digitalno restauriranih filmskih klasika (“Kameni horizonti”, “Posljednji podvig diverzanta Oblaka”, “Pad Italije”, “Plavi 9”, “Carevo novo ruho”, “Ambasador”…), jedan od najgledanijih domaćih filmova u povijesti, “Tko pjeva zlo ne misli”, kao i prvi hrvatski zvučni film “Šešir”, Oktavijana Miletića iz 1937. godine.

Tu su još i najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije, program digitalno restauriranih kratkih filmova Ante Babaje (Ogledalo”, “Nesporazum”, “Jury”, “Ljubav”) u spomen na petu obljetnicu smrti znamenitog hrvatskog redatelja, te popularni animirani filmovi koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Cijeli je program – koji traje od 18 sati do 2 sata u noći i tematski je prilagođen svakom pojedinom gradu – za sve posjetitelje besplatan, a u jednoj će se noći odvrtjeti više od 150 filmova.

Zagrepčani će najbolje hrvatske filmove moći gledati na pet različitih lokacija – Kinu Europa, Cineplexx Centru Kaptol i KIC-u, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te Kinu Gorica u Velikoj Gorici.

U Dubrovniku, filmovi će se prikazivati u Kinu Sloboda i Dvorani Visia; u Puli u Kinu Valli; u Splitu u Cineplexxu City Centra One; u Osijeku u Kinu Urania; u Sisku u Domu kulture Kristalna kocka vedrine; u Hrvatskoj Kostajnici u Hrvatskom Domu te u Kutini u kinu Moslavina.

Svečano je otvorenje zakazano za 20 sati u Kinu Europa u Zagrebu a uvodni program vodit će glumica Ksenija Pajić. Uz pregršt filmova bit će organizirana i tribina pod nazivom Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa, koju će moderirati filmski kritičar Boško Picula.

Sve ostale dodatne informacije, kao i raspored projekcija, provjerite na stranici Noći hrvatskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.