Početna Najave Za tjedan dana počinje 2. Noć hrvatskog filma i novih medija

Za tjedan dana počinje 2. Noć hrvatskog filma i novih medija

-

Druga Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u subotu, 6. lipnja 2015., i to u devet različitih gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i četrnaest kino dvorana. U jednoj će se večeri i noći prikazati više od 150 filmova – počevši od zagrebačke premijere filma “Sveci”, splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića.

U prvom dijelu programa posebna je pažnja, ističu organizatori, posvećena najmlađima koji će umjesto crtića prije Dnevnika na TV-u, te subote moći uživati u omiljenim animiranim i igranim filmovima za djecu te pogledati “Šegrta Hlapića”, “Čudesnu šumu”, “Muhu Zunzu”, “Čarobnjakov šešir”, “Vlak u snijegu”, “Vuka samotnjaka”, “Kravu na mjesecu” itd. 

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Borivoja Dovnikovića – Borde i Tomislava Gregla – selektora za animirani film; Branka Ištvančića – selektora za dokumentarni film i Leile Topić – selektorice za nove medije, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

U jednoj noći ljubitelji filmske umjetnosti imati će, između ostalog, priliku pogledati trinaest digitalno restauriranih filmskih klasika (“Kameni horizonti”, “Posljednji podvig diverzanta Oblaka”, “Pad Italije”, “Plavi 9”, “Carevo novo ruho”, “Ambasador”…), jedan od najgledanijih domaćih filmova u povijesti, “Tko pjeva zlo ne misli”, kao i prvi hrvatski zvučni film “Šešir”, Oktavijana Miletića iz 1937. godine.

Tu su još i najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije, program digitalno restauriranih kratkih filmova Ante Babaje (Ogledalo”, “Nesporazum”, “Jury”, “Ljubav”) u spomen na petu obljetnicu smrti znamenitog hrvatskog redatelja, te popularni animirani filmovi koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Cijeli je program – koji traje od 18 sati do 2 sata u noći i tematski je prilagođen svakom pojedinom gradu – za sve posjetitelje besplatan, a u jednoj će se noći odvrtjeti više od 150 filmova.

Zagrepčani će najbolje hrvatske filmove moći gledati na pet različitih lokacija – Kinu Europa, Cineplexx Centru Kaptol i KIC-u, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te Kinu Gorica u Velikoj Gorici.

U Dubrovniku, filmovi će se prikazivati u Kinu Sloboda i Dvorani Visia; u Puli u Kinu Valli; u Splitu u Cineplexxu City Centra One; u Osijeku u Kinu Urania; u Sisku u Domu kulture Kristalna kocka vedrine; u Hrvatskoj Kostajnici u Hrvatskom Domu te u Kutini u kinu Moslavina.

Svečano je otvorenje zakazano za 20 sati u Kinu Europa u Zagrebu a uvodni program vodit će glumica Ksenija Pajić. Uz pregršt filmova bit će organizirana i tribina pod nazivom Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa, koju će moderirati filmski kritičar Boško Picula.

Sve ostale dodatne informacije, kao i raspored projekcija, provjerite na stranici Noći hrvatskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Magnus Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.