PočetnaVijesti"Cipelgate" u Cannesu

“Cipelgate” u Cannesu

-

Filmski festival u Cannesu, to uostalom nije prevelika tajna, u proteklih četrdesetak godina nije bio naročito naklonjen dokumentarnom ogranku Sedme umjetnosti. Bez službene nefikcijske konkurencije, odnosno s tek pet dokumentaraca u glavnom programu od 1976. godine, francusku filmsku prijestolnicu pretvorili su u pustinju za dokumentariste iz svih dijelova svijeta.

Ove godine napokon su počeli puhati nešto optimističniji vjetrovi za doku-industriju, pa će 2015. biti zapamćena po prvoj kanskoj dokumentarnoj nagradi u povijesti, po imenu Oeil d’Or (Zlatno oko). Četrnaest filmova natjecat će se za glavnu nagradu od pet tisuća eura, a žirijem će predsjedati kambodžanski filmaš Rithy Panh.

No, kako u Cannesu – barem za dokumentariste – nevolja nikad ne spava, tako je procurila vijest o mini-skandalu koji je buknuo zbog strogog dress codea koji ženama propisuje nošenje štikli pri šetnji crvenim tepihom i tamošnjim kino dvoranama.

Jedna od žrtvi, kako piše Screendaily, bila je i supruga redatelja Asifa Kapadije (“Senna”, 2010), kojoj su organizatori također radili probleme zbog nošenja normalnih cipela s ravnom petom. Kapadia i supruga u Francusku su došli na premijeru njegovog dokumentarca o Amy Winehouse, “Amy” (2015). Incident je kasnije izglađen, ali mrlja na imidžu uglednog festivala i dalje ostaje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije