PočetnaVijesti"Cipelgate" u Cannesu

“Cipelgate” u Cannesu

-

Filmski festival u Cannesu, to uostalom nije prevelika tajna, u proteklih četrdesetak godina nije bio naročito naklonjen dokumentarnom ogranku Sedme umjetnosti. Bez službene nefikcijske konkurencije, odnosno s tek pet dokumentaraca u glavnom programu od 1976. godine, francusku filmsku prijestolnicu pretvorili su u pustinju za dokumentariste iz svih dijelova svijeta.

Ove godine napokon su počeli puhati nešto optimističniji vjetrovi za doku-industriju, pa će 2015. biti zapamćena po prvoj kanskoj dokumentarnoj nagradi u povijesti, po imenu Oeil d’Or (Zlatno oko). Četrnaest filmova natjecat će se za glavnu nagradu od pet tisuća eura, a žirijem će predsjedati kambodžanski filmaš Rithy Panh.

No, kako u Cannesu – barem za dokumentariste – nevolja nikad ne spava, tako je procurila vijest o mini-skandalu koji je buknuo zbog strogog dress codea koji ženama propisuje nošenje štikli pri šetnji crvenim tepihom i tamošnjim kino dvoranama.

Jedna od žrtvi, kako piše Screendaily, bila je i supruga redatelja Asifa Kapadije (“Senna”, 2010), kojoj su organizatori također radili probleme zbog nošenja normalnih cipela s ravnom petom. Kapadia i supruga u Francusku su došli na premijeru njegovog dokumentarca o Amy Winehouse, “Amy” (2015). Incident je kasnije izglađen, ali mrlja na imidžu uglednog festivala i dalje ostaje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.