PočetnaVijesti"Cipelgate" u Cannesu

“Cipelgate” u Cannesu

|

Filmski festival u Cannesu, to uostalom nije prevelika tajna, u proteklih četrdesetak godina nije bio naročito naklonjen dokumentarnom ogranku Sedme umjetnosti. Bez službene nefikcijske konkurencije, odnosno s tek pet dokumentaraca u glavnom programu od 1976. godine, francusku filmsku prijestolnicu pretvorili su u pustinju za dokumentariste iz svih dijelova svijeta.

Ove godine napokon su počeli puhati nešto optimističniji vjetrovi za doku-industriju, pa će 2015. biti zapamćena po prvoj kanskoj dokumentarnoj nagradi u povijesti, po imenu Oeil d’Or (Zlatno oko). Četrnaest filmova natjecat će se za glavnu nagradu od pet tisuća eura, a žirijem će predsjedati kambodžanski filmaš Rithy Panh.

No, kako u Cannesu – barem za dokumentariste – nevolja nikad ne spava, tako je procurila vijest o mini-skandalu koji je buknuo zbog strogog dress codea koji ženama propisuje nošenje štikli pri šetnji crvenim tepihom i tamošnjim kino dvoranama.

Jedna od žrtvi, kako piše Screendaily, bila je i supruga redatelja Asifa Kapadije (“Senna”, 2010), kojoj su organizatori također radili probleme zbog nošenja normalnih cipela s ravnom petom. Kapadia i supruga u Francusku su došli na premijeru njegovog dokumentarca o Amy Winehouse, “Amy” (2015). Incident je kasnije izglađen, ali mrlja na imidžu uglednog festivala i dalje ostaje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.