PočetnaVijestiZlatna palma za film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića!

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

|

Vijest koja nije mogla čekati početak tjedna, a ne radi se o dokumentarnim filmovima… Mora da je neka izvanredna okolnost. Pa i jest, kada se radi o najvećem priznanju hrvatskom filmu od samostalnosti. Naime, igrani film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” (Antitalent / Contrast Films / Les Films Norfolk / Studio Virc; 2024.) hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića i jednog od najznačajnijih domaćih dokumentarista (“Direkt”, “Gangster te voli”, “Srbenka”), osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na 77. Filmskom festivalu u Cannesu (14.5. – 25.5.). Ovo je tek drugi hrvatski film (“Ciao mama” Gorana Odvorčića) od samostalnosti u službenom natjecateljskom programu jednog od najznačajnijih svjetskih festivala.

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” približava događaj iz 27. veljače 1993. godine, kada su srpske paravojne postrojbe zaustavile vlak na relaciji Beograd-Bar, ubivši devetnaest muslimana. Svoj glas protiv tog monstruoznog čina digao je samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik JNA.

“To je stvarno nevjerojatan doživljaj popeti se na pozornicu i to u večeri kad jedan George Lucas prima nagradu za životno djelo iz ruku Francisa Forda Coppole. Malo mi sve skupa zvuči nestvarno, no ono možda što je bitnije od toga je da sam ovu nagradu posvetio Tomi Buzovu, čovjeku koji je inspirirao ovaj film. Jako sam sretan da će doći do velikog broja gledatelja zahvaljujući ovoj nagradi, uključujući i do hrvatskih gledatelja koji film uskoro mogu očekivati premijeru na hrvatskim festivalima”, rekao je Nebojša Slijepčević nakon jučerašnje svečane dodjele nagrade, čiju izjavu prenosi službena stranica Hrvatskog audiovizualnog centra.

O ovogodišnjem pobjedniku kanske kratkometražne konkurencije odlučivali su predsjednica žirija i glumica Lubna Azabal (Belgija); redateljica, scenaristica i producentica Marie-Castille Mention-Schaar (Francuska); filmski programer Paolo Moretti (Italija); producentica i redateljica Claudine Nougaret (Francuska); te redatelj i scenarist Vladimir Perišić (Srbija).

Režiju i scenarij “Čovjeka koji nije mogao šutjeti” potpisuje Nebojša Slijepčević, kameru Gregor Božič, a montažu Tomislav Stojanović. Glavnu ulogu odigrao je Goran Bogdan, dok su producenti Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, koproducenti Katja Tričkova (Contrast Films – Bugarska), Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk – Francuska) te Boštjan Virc (Studio Virc – Slovenija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".