PočetnaVijesti99 filmova na premijernom VIVA Film Festivalu

99 filmova na premijernom VIVA Film Festivalu

|

Iz Sarajeva nam stiže informacija o završetku selekcije filmova VIVA Film Festivala, premijernog izdanja međunarodnog festivala religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma koji će se od 28. do 31. svibnja održati u Sarajevu.

Festivalska komisija izabrala je ukupno 99 filmova – po 33 iz svake kategorije – od više od 400 prijavljenih iz svih krajeva svijeta. Nekoliko ostvarenja upravo će u Sarajevu doživjeti svoju svjetsku premijeru, dok će one s bosanskohercegovačkim pečatom biti rezervirane za većinu ostalih dokumentaraca.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 28. svibnja u sarajevskom multipleksu Cinema City, a u tri dana njegovog trajanja, osim u Sarajevu, projekcijama će prisustvovati i gledatelji u Varešu, Kaknju i Banja Luci.

VIVA Festival  je nastao na inicijativu članova udruge Viva iz Sarajeva, čiji su članovi filmski radnici i zaljubljenici u sedmu umjetnost, na čelu s umjetničkim direktorom Ratkom Orozovićem, sarajevskim filmskim i kazališnim redateljem.

Kompletan popis filmova pogledajte na službenoj stranici VIVA FF-a, između ostalog i prvog dokumentarnog festivala s religijskom tematikom u regiji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.