PočetnaNajave7. ETNOFILm: "Muhamedov divan", "Yoanino putovanje", "Motori"...

7. ETNOFILm: “Muhamedov divan”, “Yoanino putovanje”, “Motori”…

-

U četvrtak u Rovinju započinje 7. ETNOFILm međunarodni festival etnografskog filma na kojem se natječu antropolozi, etnolozi i ostali filmaši. Projekcije će se održavati od 23. travnja u 11 ujutro do subote (25. travanj) navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju, a selektori Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević preporučili su najzanimljivije filmove koji se odlikuju originalnošću i filmskim jezikom.

U četvrtak popodne možete pogledati dva njihova prijedloga. “Muhamedov divan” / “Le canapé de Mohamed” (2014) snimila je Sophie Glanddier, vizualna umjetnica iz Francuske koja slučajno upoznaje Muhameda na ulici. Ona se počinje sastajati s njim svake srijede u tri popodne u njegovom stanu. Razgovaraju o viziji ljudskog življenja – on na svom kauču, a ona iza kamere.

Peppe Siffredi i Raphael Bottino radnju zapliću u maniri političkog dokumentarca u filmu “Yoanino putovanje”“A Viagem de Yoani” (2015) koji prati kubansku aktivisticu i blogericu na kaotičnom putovanju o Brazil. Yoani je sama sastavila svoje prvo računalo, a htjela je problematizirati slobodu govora na Kubi. Danas postiže milijune klikova diljem svijeta i proglašena je jednom od najutjecajnijih osoba u Latinskoj Americi.

Petak navečer donosi belgijski film “Zlo sjeme” / “Mauavaise herbes” koji nam nudi nestašan, ali lucidan pogled u podzemni svijet grafita i taggera u Bruxellesu, a povlači se paralela sa sveprisutnim uličnim korijenjem. Autorice Catherine Wielant i Caroline Vercruysse plešu na granici fascinacije i propitivanja tematike kojom se bave već godinama.

Istog dana dočekat će vas i Drago Toroman koji prezentira svoj film “Posljednji splavar” (2014). Fikret turiste vodi u nesvakidašnju avanturu po crnogorskoj rijeci Tari, a u filmu prevladava dilema treba li napustiti obiteljsku tradiciju i ostaviti se teškog splavarskog posla ili nastaviti dalje.

U subotu se prikazuje nekoliko regionalnih filmova, između ostalog i “Motori” (2014) Sabine Mikelić, jedine hrvatske autorice u konkurenciji, koja je ispričala intimnu obiteljsku priču o tinejdžeru Marinu i njegovom ocu. Iako mu on to brani, Marino motorom obilazi otok Rab, dok zajednička strast na kraju ne obriše generacijski jaz i obiteljske uloge

Kompletni program 7. EFF-a provjerite na webu ETNOFILma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.