PočetnaNajave7. ETNOFILm: "Muhamedov divan", "Yoanino putovanje", "Motori"...

7. ETNOFILm: “Muhamedov divan”, “Yoanino putovanje”, “Motori”…

-

U četvrtak u Rovinju započinje 7. ETNOFILm međunarodni festival etnografskog filma na kojem se natječu antropolozi, etnolozi i ostali filmaši. Projekcije će se održavati od 23. travnja u 11 ujutro do subote (25. travanj) navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju, a selektori Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević preporučili su najzanimljivije filmove koji se odlikuju originalnošću i filmskim jezikom.

U četvrtak popodne možete pogledati dva njihova prijedloga. “Muhamedov divan” / “Le canapé de Mohamed” (2014) snimila je Sophie Glanddier, vizualna umjetnica iz Francuske koja slučajno upoznaje Muhameda na ulici. Ona se počinje sastajati s njim svake srijede u tri popodne u njegovom stanu. Razgovaraju o viziji ljudskog življenja – on na svom kauču, a ona iza kamere.

Peppe Siffredi i Raphael Bottino radnju zapliću u maniri političkog dokumentarca u filmu “Yoanino putovanje”“A Viagem de Yoani” (2015) koji prati kubansku aktivisticu i blogericu na kaotičnom putovanju o Brazil. Yoani je sama sastavila svoje prvo računalo, a htjela je problematizirati slobodu govora na Kubi. Danas postiže milijune klikova diljem svijeta i proglašena je jednom od najutjecajnijih osoba u Latinskoj Americi.

Petak navečer donosi belgijski film “Zlo sjeme” / “Mauavaise herbes” koji nam nudi nestašan, ali lucidan pogled u podzemni svijet grafita i taggera u Bruxellesu, a povlači se paralela sa sveprisutnim uličnim korijenjem. Autorice Catherine Wielant i Caroline Vercruysse plešu na granici fascinacije i propitivanja tematike kojom se bave već godinama.

Istog dana dočekat će vas i Drago Toroman koji prezentira svoj film “Posljednji splavar” (2014). Fikret turiste vodi u nesvakidašnju avanturu po crnogorskoj rijeci Tari, a u filmu prevladava dilema treba li napustiti obiteljsku tradiciju i ostaviti se teškog splavarskog posla ili nastaviti dalje.

U subotu se prikazuje nekoliko regionalnih filmova, između ostalog i “Motori” (2014) Sabine Mikelić, jedine hrvatske autorice u konkurenciji, koja je ispričala intimnu obiteljsku priču o tinejdžeru Marinu i njegovom ocu. Iako mu on to brani, Marino motorom obilazi otok Rab, dok zajednička strast na kraju ne obriše generacijski jaz i obiteljske uloge

Kompletni program 7. EFF-a provjerite na webu ETNOFILma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije