PočetnaNajave7. ETNOFILm: "Muhamedov divan", "Yoanino putovanje", "Motori"...

7. ETNOFILm: “Muhamedov divan”, “Yoanino putovanje”, “Motori”…

|

U četvrtak u Rovinju započinje 7. ETNOFILm međunarodni festival etnografskog filma na kojem se natječu antropolozi, etnolozi i ostali filmaši. Projekcije će se održavati od 23. travnja u 11 ujutro do subote (25. travanj) navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju, a selektori Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević preporučili su najzanimljivije filmove koji se odlikuju originalnošću i filmskim jezikom.

U četvrtak popodne možete pogledati dva njihova prijedloga. “Muhamedov divan” / “Le canapé de Mohamed” (2014) snimila je Sophie Glanddier, vizualna umjetnica iz Francuske koja slučajno upoznaje Muhameda na ulici. Ona se počinje sastajati s njim svake srijede u tri popodne u njegovom stanu. Razgovaraju o viziji ljudskog življenja – on na svom kauču, a ona iza kamere.

Peppe Siffredi i Raphael Bottino radnju zapliću u maniri političkog dokumentarca u filmu “Yoanino putovanje”“A Viagem de Yoani” (2015) koji prati kubansku aktivisticu i blogericu na kaotičnom putovanju o Brazil. Yoani je sama sastavila svoje prvo računalo, a htjela je problematizirati slobodu govora na Kubi. Danas postiže milijune klikova diljem svijeta i proglašena je jednom od najutjecajnijih osoba u Latinskoj Americi.

Petak navečer donosi belgijski film “Zlo sjeme” / “Mauavaise herbes” koji nam nudi nestašan, ali lucidan pogled u podzemni svijet grafita i taggera u Bruxellesu, a povlači se paralela sa sveprisutnim uličnim korijenjem. Autorice Catherine Wielant i Caroline Vercruysse plešu na granici fascinacije i propitivanja tematike kojom se bave već godinama.

Istog dana dočekat će vas i Drago Toroman koji prezentira svoj film “Posljednji splavar” (2014). Fikret turiste vodi u nesvakidašnju avanturu po crnogorskoj rijeci Tari, a u filmu prevladava dilema treba li napustiti obiteljsku tradiciju i ostaviti se teškog splavarskog posla ili nastaviti dalje.

U subotu se prikazuje nekoliko regionalnih filmova, između ostalog i “Motori” (2014) Sabine Mikelić, jedine hrvatske autorice u konkurenciji, koja je ispričala intimnu obiteljsku priču o tinejdžeru Marinu i njegovom ocu. Iako mu on to brani, Marino motorom obilazi otok Rab, dok zajednička strast na kraju ne obriše generacijski jaz i obiteljske uloge

Kompletni program 7. EFF-a provjerite na webu ETNOFILma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.