PočetnaVijestiMladenu Matičeviću Nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo

Mladenu Matičeviću Nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Moj zanat”

Srpski redatelj Mladen Matičević ove je subote imao itekakvog razloga za slavlje. Autor hvaljenog dokumentarnog filma o Arsenu Dediću, “Moj zanat” (2014., koprodukcija Hrvatskog filmskog saveza), primio je Nagradu grada Beograda za film i radio-relevizijsko stvaralaštvo.

Matičeviću je nagrada dodijeljena na svečanosti u Skupštini grada, a redatelj je tom prigodom najavio i svoj sljedeći film, “Meet Micky Jazz”, o izraelskoj glazbenici Reut Regev i pet mladih kolega koji su 1927. godine Beograd upoznali s džezom. Nažalost, i Regev, i mladići izgubili su svoje živote početkom Drugog svjetskog rata.

“Ova godina je za mene počela fantastično: prva od stvari koja se dogodila je uspješno završen Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma; druga stvar je ova fenomenalna i meni jako draga Nagrada grada Beograda za film ‘Moj zanat’.

“Međutim, ono što će ove godine biti najspektakularnije i najvrednije tek slijedi, a to je snimanje filma ‘Meet Micky Jazz!’, koje će se dogoditi u rujnu i listopadu 2015. godine. ‘Meet Micky Jazz!’ je dokumentarno-igrani film o petorici mladih židovskih glazbenika koji su između dva rata u Beogradu oformili prvi džez bend, postali velike zvijezde te stradali u vihoru rata”, rekao je Mladen Matičević za srpske medije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.