PočetnaVijestiMladenu Matičeviću Nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo

Mladenu Matičeviću Nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Moj zanat”

Srpski redatelj Mladen Matičević ove je subote imao itekakvog razloga za slavlje. Autor hvaljenog dokumentarnog filma o Arsenu Dediću, “Moj zanat” (2014., koprodukcija Hrvatskog filmskog saveza), primio je Nagradu grada Beograda za film i radio-relevizijsko stvaralaštvo.

Matičeviću je nagrada dodijeljena na svečanosti u Skupštini grada, a redatelj je tom prigodom najavio i svoj sljedeći film, “Meet Micky Jazz”, o izraelskoj glazbenici Reut Regev i pet mladih kolega koji su 1927. godine Beograd upoznali s džezom. Nažalost, i Regev, i mladići izgubili su svoje živote početkom Drugog svjetskog rata.

“Ova godina je za mene počela fantastično: prva od stvari koja se dogodila je uspješno završen Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma; druga stvar je ova fenomenalna i meni jako draga Nagrada grada Beograda za film ‘Moj zanat’.

“Međutim, ono što će ove godine biti najspektakularnije i najvrednije tek slijedi, a to je snimanje filma ‘Meet Micky Jazz!’, koje će se dogoditi u rujnu i listopadu 2015. godine. ‘Meet Micky Jazz!’ je dokumentarno-igrani film o petorici mladih židovskih glazbenika koji su između dva rata u Beogradu oformili prvi džez bend, postali velike zvijezde te stradali u vihoru rata”, rekao je Mladen Matičević za srpske medije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.