PočetnaVijestiRiječki studenti i srednjoškolci protiv fašizma

Riječki studenti i srednjoškolci protiv fašizma

-

Danas se u Rijeci odašilju prvi Signali nad gradom: Art-kino Croatia u suradnji s udrugom Škatula i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti započinje s akcijom uklanjanja simbola mržnje i netrpeljivosti s riječkih fasada.

Radionica uz vodstvo kulturologa Damira Batarela iz udruge Škatula te umjetnika Elvisa Krstulovića iz Fokus grupe započet će u četvrtak, 16. travnja u Art-kinu. Skupina srednjoškolaca i studenata izrađivat će šablone pomoću kojih će u subotu, 18. travnja prekriti fašističke simbole koji se pojavljuju na pročeljima riječkih zgrada na području Krnjeva i Turnića. U slučaju lošeg vremena akcija će se održati u nedjelju.

Ovom intervencijom u javnom prostoru poslat će se poruka o važnosti antifašizma te ujedno ukazati na problematiku netrpeljivosti u društvenoj zajednici. Skupina mladih uz stručno će vodstvo učiti i djelovati s ciljem stvaranja još boljeg i ljepšeg grada na Rječini.

Akcija je dio najave manifestacije Signali nad gradom povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke, a koja će bogatim programom u Art-kinu i MMSU-u antifašizam smjestiti u suvremeni društveni kontekst te tematizirati ideju antifašizma i kao opoziciju onim tendencijama u suvremenom društvu koje podržavaju rastuću društvenu nejednakost te marginalizaciju pojedinih društvenih skupina.

Signali nad gradom žele pokazati kako je antifašizam daleko više od opozicije fašizmu – u njemu se ogledaju vrijednosti humanizma, slobode, bratstva, solidarnosti i jednakosti koje su razvijane tijekom duge povijesti borbe za dostojanstvo svih ljudi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije