Početna Vijesti Večeras premijera filmova polaznika 4. Škole dokumentarnog filma

Večeras premijera filmova
polaznika 4. Škole dokumentarnog filma

-

Večeras će se, s početkom u 19 sati, u Dokukinu KIC održati projekcija dokumentarnih filmova nastalih na ovogodišnjoj Restartovoj Školi dokumentarnog filma. Na svečanom otkrivenju zainteresirani će gledatelji uz slobodan ulazi imati priliku premijerno pogledati završne filmove desetero polaznika spomenute Škole.

Četvrta po redu Škola dokumentarnog filma održala se od 7. listopada 2014. do 17. veljače 2015. u Zagrebu, a njeno ovogodišnje izdanje pohađalo je desetero polaznika (Katja Crevar, Katerina Duda, Nina Gojić, Bojan Haron–Markičević, Bojan Mucko, Dunja Opatić, Petra Slobodnjak, Jerko Stjepanović, Leo Vidmar i Ana Janjatović Zorica) koji su savladali sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma, i to pod mentorstvom Ane Hušman, Igora Bezinovića, Nebojše Slijepčevića i Olivera Sertića.

Polaznici su svoja znanja usavršavali i s brojnim domaćim i stranima profesionalcima i dokumentaristima poput Dinke Radonić, Hrvoslave Brkušić, Borisa Mitića, Vanje Jambrović, Arasha T. Riahija te Martičke Božilove.

4. Škola dokumentarnog filma, popis filmova:

“Sipanje” (2015)

 • Režija: Petra Slobodnjak
 • Trajanje: 9’07”

Sinopsis: Film prati tri obitelji iz okolice Bjelovara koje su dobile prinovu. Zajedničko im je što će dolazak majke i novorođenčeta iz bolnice biti popraćen lokalnim običajem poznatim pod nazivom sipanje. Dolaze susjedi, prijatelji i rodbina kako bi sudjelovali u običaju karakterističnom za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Čestita se i slavi, a neuobičajeni nestašluci u kojima odrasli ponovno postanu djeca su očekivani dio slavlja.

“Rezidba” (2015)

 • Režija: Katerina Duda
 • Trajanje: 11’28”

Sinopsis: Lazar, autoričin djed, prije nekoliko godina dobio je mobitel s kamerom i od tada dokumentira sve oko sebe. Nakon pozamašne količine nakupljenog materijala, traži autoricu da ga nauči montirati kako bi svoje skraćene filmove mogao mailom slati onima koje je i za koje je snimao.

Nekoliko dana oko Božića započinju zajednički projekt: snimaju zimsku svakodnevicu malog mjesta na moru i pripreme blagdanskih obroka, a djed se trudi savladati tehniku filmske montaže.

“Lapo lapo” (2015)

 • Režija: Leo Vidmar
 • Trajanje: 15 minuta

Sinopsis: Matej živi život ekstrema. Razlika između onoga što priželjkuje i onoga što uistinu živi dovela ga je do depresivnih stanja u kojima nije sposoban sudjelovati u svakodnevici. Svake godine zatvara se u sobu na sve dulje periode, suočen s jednom propuštenom šansom za ostvarivanje ciljeva.

Kada nije depresivan, gotovo manično provodi vrijeme u danonoćnim izlascima i pokušavajući pretvoriti hobije u stalan posao. Matejeva priča sve je češća realnost mladih ljudi razapetih između onoga što žele, onoga što mogu i onoga što društvo očekuje od njih.

“Akvarij s umjetnim ribicama” (2015)

 • Režija: Bojan Mucko
 • Trajanje: 9’57”

Sinopsis: Tvornički pogon obasjan snažnim reflektorima markira vizuru autorovog kvarta na jugu Varaždina smještenog tik uz industrijsku zonu. Svjetlo se iz javnog prostora reflektira i u interijere obiteljskih kuća, ali javnog govora o svjetlu kao da nema.

Akvarij za umjetne ribice je kvartovski Vox Populi iz perspektive susjedove kupaonice i dnevne sobe. S kojeg se prozora vaše kuće najljepše vidi blješteći pogon i što Vi točno mislite o tome?

“Nemam pojma” (2015)

 • Režija: Ana Janjatović Zorica

Sinopsis: Kao apsolutna početnica, za završni rad na Školi dokumentarnog filma autorica je odlučila razgovarati sa svojom majkom, umirovljenicom koja se cijeli radni vijek bavila obrazovanjem odraslih.

“Original, original. Franz.” (2015)

 • Režija: Jerko Stjepanović
 • Trajanje: 10’53”

Sinopsis: Umjesto da čekam na stanici, odlučujem šetati gradom do jutra. Srećem Franza. Odmah se razumijemo. Franz , kao i ja, luta ulicama Budimpešte u nedjelju u 2 ujutro. Hoda i primjećuje oblike, boje i kompozicije svega što vidi u noćnoj simfoniji velegrada. Hodamo zajedno. Dok me vodi po Budimpešti, igramo se kao djeca.

Franz poznaje poeziju, filmove, mitologiju, glazbu i slikarstvo. Tijekom večeri otkrivam više o Franzu, iako on ne govori o sebi.

Franz živi na ulici, nosi veliku torbu u koju sprema odbačene stvari i traži ostatke hrane iz restorana. Franzova izrazita senzibilnost i zaigranost u gruboj su suprotnosti s teškim i nepravednim životnim uvjetima. Pri kraju večeri, dok sjedimo u prvom jutarnjem autobusu, kaže mi da u njegovu ispisanu bilježnicu na hrvatskom zapišem: “In Hungary live poor people, it’s more dark, then sweet”.

“Dezinsekcija Rijeka” (2015)

 • Režija: Nina Gojić
 • Trajanje: 5’09”

Sinopsis: Najezda kukaca na riječkom lukobranu.

“Bratstvo” (2015)

 • Režija: Dunja Opatić
 • Trajanje: 12’13’’

Sinopsis: Tri brata palestinsko-talijanskog podrijetla prisjećaju se svojeg odrastanja u turbulentnim devedesetima. Iskustva iz tog perioda oblikovala su međusobni bratski odnos i razdvojila njihove roditelje. Ovo je priča o nepripadanju i konstantnoj potrazi za domovinom koja nikako da dođe, ispričana kroz intimne obiteljske snimke.

“58%” (2015)

 • Režija: Bojan Haron Markičević
 • Trajanje: 5’17’’

Sinopsis: Sunčano prijepodne jednog petka zaokupirao je brojne prolaznike da pogled upere prema suncu. U isto vrijeme nekome uopće nije bilo do toga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića u njemačkim kinima

Nebojša Slijepčević za naš portal najavljuje njemačku kino turneju svojeg dokumentarnog filma "Srbenka" (Restart, 2018.).