PočetnaVijestiKino Europa obilježava 90 godina postojanja

Kino Europa obilježava 90 godina postojanja

-

U srijedu, 8. travnja, kino Europa obilježava devedesetu godišnjicu svojeg postojanja. Prije devet desetljeća, točnije 8. travnja 1925. godine, otvorena su vrata kina u Varšavskoj 3, koje će u tom razdoblju izgraditi i zadržati ulogu kultnog mjesta posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije.

Ovaj okrugli rođendan obilježit će se, prigodno, uz filmove, a slavljenička srijeda započet će već u prijepodnevnim satima prvom u nizu cjelodnevnih besplatnih projekcija u obje dvorane.

U 18 sati u velikoj dvorani bit će prikazan kratkometražni dokumentarni film “90 godina kina Europa” u režiji Ivana Sikavice, filmski zapis o postojanju i povijesti najstarijeg zagrebačkog kina, a nakon toga, s početkom u 20 sati, posjetitelje očekuje i velika prigodna filmska atrakcija – projekcija kultnog talijanskog filma “Cinema Paradiso” Giuseppea Tornatorea iz 1988.

Nakon više od dvadeset godina, zagrebačka će publika na velikom platnu imati priliku vidjeti ovo dirljivo ostvarenje o fascinaciji medijem filma i magičnoj privlačnosti kino projekcija, nagrađeno Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film. Prateću glazbu potpisuje slavni maestro Ennio Morricone, koji će u zagrebačkoj Areni održati koncert tri dana poslije, 11. travnja.

U dvorani Müller prikazat će se izbor od šest filmova koji su već bile na redovnom Europinom rasporedu: od belgijskog heartbreakera koji spaja ljubavnu priču s ritmovima bluegrassa (“Alabama Monroe”), pa do provokativnog švedskog kino hita o obitelji koju uzdrma jedna bezopasna snježna lavina (“Turist”).

Sve su projekcije 8. travnja besplatne, a posjetitelji će svoje besplatne ulaznice trebati preuzeti na blagajni kina, uz iznimku projekcije dokumentarnog filma “90 godina kina” za koji preuzimanje ulaznica nije potrebno. Broj ulaznica za projekcije je ograničen kapacitetima dvorana; ulaznice će se moći preuzimati do isteka zaliha.

Također, svi posjetitelji koji preuzmu ulaznice za film “Cinema Paradiso” sudjelovat će u nagradnoj igri; pet najsretnijih osvojit će ulaznicu za zagrebački koncert Ennija Morriconea. Svi posjetitelji kina Europa toga dana moći će uživati i u pedeset posto nižim cijenama caffe bara, a od 18 do 23 sata odabranu glazbu puštat će Višeslav Laboš.

Više o povijesti kina Europa možete pročitati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.