PočetnaVijestiKino Europa obilježava 90 godina postojanja

Kino Europa obilježava 90 godina postojanja

-

U srijedu, 8. travnja, kino Europa obilježava devedesetu godišnjicu svojeg postojanja. Prije devet desetljeća, točnije 8. travnja 1925. godine, otvorena su vrata kina u Varšavskoj 3, koje će u tom razdoblju izgraditi i zadržati ulogu kultnog mjesta posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije.

Ovaj okrugli rođendan obilježit će se, prigodno, uz filmove, a slavljenička srijeda započet će već u prijepodnevnim satima prvom u nizu cjelodnevnih besplatnih projekcija u obje dvorane.

U 18 sati u velikoj dvorani bit će prikazan kratkometražni dokumentarni film “90 godina kina Europa” u režiji Ivana Sikavice, filmski zapis o postojanju i povijesti najstarijeg zagrebačkog kina, a nakon toga, s početkom u 20 sati, posjetitelje očekuje i velika prigodna filmska atrakcija – projekcija kultnog talijanskog filma “Cinema Paradiso” Giuseppea Tornatorea iz 1988.

Nakon više od dvadeset godina, zagrebačka će publika na velikom platnu imati priliku vidjeti ovo dirljivo ostvarenje o fascinaciji medijem filma i magičnoj privlačnosti kino projekcija, nagrađeno Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film. Prateću glazbu potpisuje slavni maestro Ennio Morricone, koji će u zagrebačkoj Areni održati koncert tri dana poslije, 11. travnja.

U dvorani Müller prikazat će se izbor od šest filmova koji su već bile na redovnom Europinom rasporedu: od belgijskog heartbreakera koji spaja ljubavnu priču s ritmovima bluegrassa (“Alabama Monroe”), pa do provokativnog švedskog kino hita o obitelji koju uzdrma jedna bezopasna snježna lavina (“Turist”).

Sve su projekcije 8. travnja besplatne, a posjetitelji će svoje besplatne ulaznice trebati preuzeti na blagajni kina, uz iznimku projekcije dokumentarnog filma “90 godina kina” za koji preuzimanje ulaznica nije potrebno. Broj ulaznica za projekcije je ograničen kapacitetima dvorana; ulaznice će se moći preuzimati do isteka zaliha.

Također, svi posjetitelji koji preuzmu ulaznice za film “Cinema Paradiso” sudjelovat će u nagradnoj igri; pet najsretnijih osvojit će ulaznicu za zagrebački koncert Ennija Morriconea. Svi posjetitelji kina Europa toga dana moći će uživati i u pedeset posto nižim cijenama caffe bara, a od 18 do 23 sata odabranu glazbu puštat će Višeslav Laboš.

Više o povijesti kina Europa možete pročitati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije