PočetnaVijesti"Virunga" do dvije nagrade u Solunu

“Virunga” do dvije nagrade u Solunu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Virunga”

Nakon slavlja na 11. ZagrebDoxu, “Virunga” (2014) Orlanda von Einsiedela (Nagrada publike Peter Wintonick za najbolji međunarodni film u trajanju iznad 45 minuta) može se pohvaliti i glavnom nagradom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu (13. – 22. ožujka) koji je nedavno spustio zastor iza svojeg sedamnaestog izdanja. Isti film došao je i do WWF (World Wildlife Fund) nagrade za očuvanje prirode.

U kraćem međunarodnom metru (ispod 45 minuta) slavio je američko bugarski “Flame” (2014., Dan Covert i Andre Andreev) o bugarskim protestima samozapaljivanjem 2013. godine i glavnom simbolu demonstracija, Plamenu Goranovu.

Domaću dugometražnu konkurenciju pokorio je “Paradoxical Fatherland” (2014) Nikosa Aslanidisa koji se prisjeća stravičnog nacističkog zločina u kojem je život izgubilo 353 grčkih seljaka, dok se “Olympia” (2015) Stavrosa Psillakisa, o majci koja je odlučila roditi unatoč za život opasnoj bolesti, okitio titulom najboljeg grčkog dokumentarca ispod 45 minuta trajanja.

Kriričarska FIPRESCI nagrada otišla je u ruke grčkog filma “Hail Arcadia” (2015., Filippos Koutsaftis) koji odlazi u misiju pronalaženja identiteta slijedeći važne povijesne lokacije. Amnesty International nagrada za film koji najbolje promiče ljudska prava sletjela je na adresu francusko-sirijskog “Silvered Water, Syria Self-Portrait” / “Ma’a al-Fidda” (2014., Ossama Mohammed i Wiam Simav Bedirxan), još jednog dokumentarca iz sirijskog ratnog pakla.

Iz Grčke će sa zadovoljnim osmjehom otići i redateljica Marianna Economou čiji je film u razvoju, “The Longest Run” o dvojici imigranata, osvojio industrijsku Docs in Progress nagradu, odnosno 15 tisuća eura u postprodukcijskim uslugama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...