Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Virunga”

Nakon slavlja na 11. ZagrebDoxu, “Virunga” (2014) Orlanda von Einsiedela (Nagrada publike Peter Wintonick za najbolji međunarodni film u trajanju iznad 45 minuta) može se pohvaliti i glavnom nagradom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu (13. – 22. ožujka) koji je nedavno spustio zastor iza svojeg sedamnaestog izdanja. Isti film došao je i do WWF (World Wildlife Fund) nagrade za očuvanje prirode.

U kraćem međunarodnom metru (ispod 45 minuta) slavio je američko bugarski “Flame” (2014., Dan Covert i Andre Andreev) o bugarskim protestima samozapaljivanjem 2013. godine i glavnom simbolu demonstracija, Plamenu Goranovu.

Domaću dugometražnu konkurenciju pokorio je “Paradoxical Fatherland” (2014) Nikosa Aslanidisa koji se prisjeća stravičnog nacističkog zločina u kojem je život izgubilo 353 grčkih seljaka, dok se “Olympia” (2015) Stavrosa Psillakisa, o majci koja je odlučila roditi unatoč za život opasnoj bolesti, okitio titulom najboljeg grčkog dokumentarca ispod 45 minuta trajanja.

Kriričarska FIPRESCI nagrada otišla je u ruke grčkog filma “Hail Arcadia” (2015., Filippos Koutsaftis) koji odlazi u misiju pronalaženja identiteta slijedeći važne povijesne lokacije. Amnesty International nagrada za film koji najbolje promiče ljudska prava sletjela je na adresu francusko-sirijskog “Silvered Water, Syria Self-Portrait” / “Ma’a al-Fidda” (2014., Ossama Mohammed i Wiam Simav Bedirxan), još jednog dokumentarca iz sirijskog ratnog pakla.

Iz Grčke će sa zadovoljnim osmjehom otići i redateljica Marianna Economou čiji je film u razvoju, “The Longest Run” o dvojici imigranata, osvojio industrijsku Docs in Progress nagradu, odnosno 15 tisuća eura u postprodukcijskim uslugama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here