PočetnaVijesti"Virunga" do dvije nagrade u Solunu

“Virunga” do dvije nagrade u Solunu

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Virunga”

Nakon slavlja na 11. ZagrebDoxu, “Virunga” (2014) Orlanda von Einsiedela (Nagrada publike Peter Wintonick za najbolji međunarodni film u trajanju iznad 45 minuta) može se pohvaliti i glavnom nagradom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu (13. – 22. ožujka) koji je nedavno spustio zastor iza svojeg sedamnaestog izdanja. Isti film došao je i do WWF (World Wildlife Fund) nagrade za očuvanje prirode.

U kraćem međunarodnom metru (ispod 45 minuta) slavio je američko bugarski “Flame” (2014., Dan Covert i Andre Andreev) o bugarskim protestima samozapaljivanjem 2013. godine i glavnom simbolu demonstracija, Plamenu Goranovu.

Domaću dugometražnu konkurenciju pokorio je “Paradoxical Fatherland” (2014) Nikosa Aslanidisa koji se prisjeća stravičnog nacističkog zločina u kojem je život izgubilo 353 grčkih seljaka, dok se “Olympia” (2015) Stavrosa Psillakisa, o majci koja je odlučila roditi unatoč za život opasnoj bolesti, okitio titulom najboljeg grčkog dokumentarca ispod 45 minuta trajanja.

Kriričarska FIPRESCI nagrada otišla je u ruke grčkog filma “Hail Arcadia” (2015., Filippos Koutsaftis) koji odlazi u misiju pronalaženja identiteta slijedeći važne povijesne lokacije. Amnesty International nagrada za film koji najbolje promiče ljudska prava sletjela je na adresu francusko-sirijskog “Silvered Water, Syria Self-Portrait” / “Ma’a al-Fidda” (2014., Ossama Mohammed i Wiam Simav Bedirxan), još jednog dokumentarca iz sirijskog ratnog pakla.

Iz Grčke će sa zadovoljnim osmjehom otići i redateljica Marianna Economou čiji je film u razvoju, “The Longest Run” o dvojici imigranata, osvojio industrijsku Docs in Progress nagradu, odnosno 15 tisuća eura u postprodukcijskim uslugama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.