PočetnaVijesti17. FDF: Nagrada Amnesty International Slovenije dokumentarcu "Goli"

17. FDF: Nagrada Amnesty International Slovenije dokumentarcu “Goli”

-

Na jučer završenom 17. Festivalu dokumentarnog filma u Ljubljani, do još jedne nagrade u nizu došao je debitantski film Tihe K. Gudac, “Goli” (2014., Factum).

Dokumentarcu je pripala Nagrada Amnesty International Slovenije za najbolji film na temu ljudskih prava, a dodijelio ju je međunarodni žiri u sastavu Majid Hussain (aktivist), Jelka Stergel (osnivačica FDF-a) i Goran Vojnović (pisac i redatelj). Posebno priznanje zavrijedio je film “Iranian” (2014) Mehrana Tamadona.

“Autorica na dokumentaristički uvjerljiv način pripovijeda priča koja je počela prije šezdeset godina i koju danas treba ispričiati te prekinuti nametnutu šutnju. Osobna priča redateljičinih djedova i baka priča je generacije koja je dugo godina u sebi nosila strah, a koja je utjecala na život cijele obitelji.

“Redateljica je uspjela dramaturški stupnjevati svoju priču, od zaigrane animacije, koja ilustrira dječje razumijevanje svijeta odraslih, sve do ozbiljnih vizualnih odluka koje upotrebljava za prekid začaranog kruga šutnje i internalizirane krivnje žrtava prekršenih ljudskih prva. Pritom redateljica izvrsno upotrebljava moć direktnog dokumentarističkog filmskog jezika”, stoji u objašnjenju odluke žirija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije