PočetnaVijesti"Izgubljeno dugme" pobjednik 9. DORF-a

“Izgubljeno dugme” pobjednik 9. DORF-a

-

Foto: Tomislav Bošnjak

Deveto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma – DORF (12. – 15. ožujka) ove se godine istovremeno odvijalo u tri grada (Vinkovci, Osijek i Vukovar) na više lokacija, a posjetitelji su mogli vidjeti trideset filmova iz dvanaest zemalja, uz raznovrstan popratni program i EDIT edukativne aktivnosti za najmlađe.

Što se tiče natjecateljskog programa, žiri u sastavu Dušan Moravec, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević jednoglasno je odlučio proglasiti konačnog pobjednika 9. DORF-a, i to film “Izgubljeno dugme” (2014) autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina.

“Film s najistaknutijom pričom u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji, pričom koja prelazi granice dokumentarizma. Film je izbjegao zamku priče o velikom bandu i prikazao život pojedinca u svijetu glazbe i industrije. Tipična rock’n’roll tema ispričana je na dojmljiv način, uz elemente drame”, objasnio je žiri svoju odluku.

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi “Sudar u dvorcu” (2014) Arsena Oremovića (“Višeslojna priča koja osvaja svojom jednostavnošću i dubinom na prvo gledanje.”) te “Vrijeme za improvizaciju” / “Čas za improvizacijo” (2014) Tine Lešničar (“Uvjerljivo snimljen prikaz mladih glazbenika u svijetu suvremenog džeza.”).

Posebno priznanje Festival DORF dodijelio je filmu “Morphine – putovanje snova” / “Morphine – Journey of Dreams” (2014) autora Marka Shumana zbog “temeljitog prikaza karijere sastava Morphine i ritma kojim je iznesena tragična biografija ovog sjajnog benda”.

Nagrade je izradila mlada umjetnica iz Skopja, Marija Miloševska.

Nagrada koju dodjeljuje KlasikTV u suradnji s DORF-om – Razvoj scenarija glazbenog dokumentarca – u iznosu 10 tisuća kuna, prema ocjeni žirija u sastavu Brankica Drašković, Dušan Moravec i Marcella Jelić pripala je redateljici Milici Stojanov i novinaru Dušanu Majkiću iz Srbije za projekt “10 izgubljenih pesama”.

Ovogodišnja DORF nagrada za životno djelo otišla je u ruke Zdenka Franjića, a uručio ju je direktor festivala Toni Šarić koji je pritom naglasio kako bez izdanja etikete Slušaj najglasnije danas ne bilo ni Festivala DORF. Nagradu za životno djelo izradio Arpad Slančik iz Subotice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije