Početna Vijesti "Izgubljeno dugme" pobjednik 9. DORF-a

“Izgubljeno dugme” pobjednik 9. DORF-a

-

Foto: Tomislav Bošnjak

Deveto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma – DORF (12. – 15. ožujka) ove se godine istovremeno odvijalo u tri grada (Vinkovci, Osijek i Vukovar) na više lokacija, a posjetitelji su mogli vidjeti trideset filmova iz dvanaest zemalja, uz raznovrstan popratni program i EDIT edukativne aktivnosti za najmlađe.

Što se tiče natjecateljskog programa, žiri u sastavu Dušan Moravec, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević jednoglasno je odlučio proglasiti konačnog pobjednika 9. DORF-a, i to film “Izgubljeno dugme” (2014) autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina.

“Film s najistaknutijom pričom u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji, pričom koja prelazi granice dokumentarizma. Film je izbjegao zamku priče o velikom bandu i prikazao život pojedinca u svijetu glazbe i industrije. Tipična rock’n’roll tema ispričana je na dojmljiv način, uz elemente drame”, objasnio je žiri svoju odluku.

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi “Sudar u dvorcu” (2014) Arsena Oremovića (“Višeslojna priča koja osvaja svojom jednostavnošću i dubinom na prvo gledanje.”) te “Vrijeme za improvizaciju” / “Čas za improvizacijo” (2014) Tine Lešničar (“Uvjerljivo snimljen prikaz mladih glazbenika u svijetu suvremenog džeza.”).

Posebno priznanje Festival DORF dodijelio je filmu “Morphine – putovanje snova” / “Morphine – Journey of Dreams” (2014) autora Marka Shumana zbog “temeljitog prikaza karijere sastava Morphine i ritma kojim je iznesena tragična biografija ovog sjajnog benda”.

Nagrade je izradila mlada umjetnica iz Skopja, Marija Miloševska.

Nagrada koju dodjeljuje KlasikTV u suradnji s DORF-om – Razvoj scenarija glazbenog dokumentarca – u iznosu 10 tisuća kuna, prema ocjeni žirija u sastavu Brankica Drašković, Dušan Moravec i Marcella Jelić pripala je redateljici Milici Stojanov i novinaru Dušanu Majkiću iz Srbije za projekt “10 izgubljenih pesama”.

Ovogodišnja DORF nagrada za životno djelo otišla je u ruke Zdenka Franjića, a uručio ju je direktor festivala Toni Šarić koji je pritom naglasio kako bez izdanja etikete Slušaj najglasnije danas ne bilo ni Festivala DORF. Nagradu za životno djelo izradio Arpad Slančik iz Subotice.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.