PočetnaNajave62. BFDKF otvaraju "Goli" Tihe K. Gudac

62. BFDKF otvaraju “Goli” Tihe K. Gudac

-

Od 23. do 29. ožujka u Beogradu je na rasporedu 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), koji će u uz osvježen koncept i bogat popratni program ponuditi više od 150 filmova, od čega 96 u natjecateljskoj konkurenciji.

U program su tako vraćene sve forme dokumentarnog filma, prije svega kratkometražna i srednjemetražna. Iste će biti raspoređene u tri natjecateljske selekcije: Dvorište (domaća konkurencija), Vidici (regionalna konkurencija) i Reflektor (međunarodna konkurencija).

Prve dvije selekcije sa sobom donose i strukovne nagrade (najbolja režija, scenarij, montaža, fotografija, zvuk, glazba i produkcija), dok će slavljenika u Reflektoru (najbolji svjetski debitantski dugometražni dokumentarci proizvedeni u proteklih godinu dana) proglasiti žiri filmskih kritičara.

“Goli” otvaraju 62. BFDKF

62. BFDKF svoje će projekcije održavati u tri beogradska kina: Domu sindikata, Fontani i Domu kulture Studentski dan. Posebna čast za svečano otvaranje pripala je hrvatskom dokumentarcu “Goli” (2014) Tihe K. Gudac, koji će 23. ožujka u velikoj dvorani Doma sindikata službeno označiti okretanje nove stranice poznatog beogradskog festivala.

Slavodobitnici iz Srbije moći će računati i s nagradnim džeparcem: najbolji dugometražni film u sve tri kategorije bit će nagrađen s oko 1700 eura (preračunato iz srpskih dinara), srednjemetražni će pospremiti 1200, a kratkometražni 600 europskih novčanica, kao i sva od struke nagrađena ostvarenja. Nagrada publike honorirat će se s oko 800 eura.

Za novu koncepciju BFDKF-a zaslužni su umjetnički direktor Mladen Matičević te festivalski odbor u sastavu: Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov. Daljnje najave i ostale informacije oko 62. BFDKF-a pratite na portalu Dokumentarni.net, jednom od medijskih sponzora beogradskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.