Početna Najave 62. BFDKF otvaraju "Goli" Tihe K. Gudac

62. BFDKF otvaraju “Goli” Tihe K. Gudac

-

Od 23. do 29. ožujka u Beogradu je na rasporedu 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), koji će u uz osvježen koncept i bogat popratni program ponuditi više od 150 filmova, od čega 96 u natjecateljskoj konkurenciji.

U program su tako vraćene sve forme dokumentarnog filma, prije svega kratkometražna i srednjemetražna. Iste će biti raspoređene u tri natjecateljske selekcije: Dvorište (domaća konkurencija), Vidici (regionalna konkurencija) i Reflektor (međunarodna konkurencija).

Prve dvije selekcije sa sobom donose i strukovne nagrade (najbolja režija, scenarij, montaža, fotografija, zvuk, glazba i produkcija), dok će slavljenika u Reflektoru (najbolji svjetski debitantski dugometražni dokumentarci proizvedeni u proteklih godinu dana) proglasiti žiri filmskih kritičara.

“Goli” otvaraju 62. BFDKF

62. BFDKF svoje će projekcije održavati u tri beogradska kina: Domu sindikata, Fontani i Domu kulture Studentski dan. Posebna čast za svečano otvaranje pripala je hrvatskom dokumentarcu “Goli” (2014) Tihe K. Gudac, koji će 23. ožujka u velikoj dvorani Doma sindikata službeno označiti okretanje nove stranice poznatog beogradskog festivala.

Slavodobitnici iz Srbije moći će računati i s nagradnim džeparcem: najbolji dugometražni film u sve tri kategorije bit će nagrađen s oko 1700 eura (preračunato iz srpskih dinara), srednjemetražni će pospremiti 1200, a kratkometražni 600 europskih novčanica, kao i sva od struke nagrađena ostvarenja. Nagrada publike honorirat će se s oko 800 eura.

Za novu koncepciju BFDKF-a zaslužni su umjetnički direktor Mladen Matičević te festivalski odbor u sastavu: Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov. Daljnje najave i ostale informacije oko 62. BFDKF-a pratite na portalu Dokumentarni.net, jednom od medijskih sponzora beogradskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića u njemačkim kinima

Nebojša Slijepčević za naš portal najavljuje njemačku kino turneju svojeg dokumentarnog filma "Srbenka" (Restart, 2018.).