Početna Recenzije 11. ZagrebDox: "U prenoćištu" - Dobro je činiti dobro, ali ne i...

11. ZagrebDox: “U prenoćištu” – Dobro je činiti dobro, ali ne i lako

-

Župnik: “Moraš se ošišati… Nije uvjet, ali pojava znači nešto.”

Radnik: “A je li Isus imao kratku kosu?”

Župnik: “Isus nije imao naše susjede.”

Ova, najduhovitija verbalna razmjena u moru bijede, tuge, suza i odsutnosti perspektive, govori puno o filmu “U prenoćištu” / “The Overnighters” (2014., Jesse Moss) koji se bavi ljudima i njihovim odnosima, s pomalo bizarnom i možda nenamjerno mračnom porukom: dobro je činiti dobro, ali se ne isplati. Za nikoga.

Sve počinje, onako, tipično američki: u Sjevernoj Dakoti je otkriveno bogato nalazište nafte, a mali, tipično konzervativni gradić (čitaj: okorjela vukojebina), biva zapljusnut tsunamijem gastarbajtera, koji su u frackingu vidjeli pet minuta svoje zlatne groznice.

Jay Reinke, lokalni luteranski župnik, otvara vrata crkve pa nudi pod, hodnike i parking svima koji su došli raditi, a nemaju gdje spavati. Očajnici svih boja i vrsta pronalaze utočište kod čovjeka koji želi pomagati čak i pod cijenu vlastitog kolapsa, ali gradski zakonodavci nisu oduševljeni ovim oblikom humanitarno-gerilskog hotelijerstva.

Kao podsjetnik na plamteće primjere dobrote u kaosu psihopatologije kapitalističkog sustava, “U prenoćištu” – funkcionira, s razlogom skupivši (između ostalog) i nominaciju za Oscara; ali s druge strane, kao dugometražni dokumentarni film, sve što ima za reći manje-više kaže u prvih pola sata, a nakon čega kao da hvata vlastiti rep.

A kako film odmiče, pojedinci – uključujući i nekoliko nas s ove strane platna/ekrana – prestaju biti idealistički oduševljeni Reinkeom, koji postaje daleko kompleksniji, ljudskiji lik; prokazuju ga zbog licemjerja i laži, a najveći malj izvuku lokalni mediji, u vječnoj potrazi za zaradom na strahu od nepoznatih došljaka koji remete ekvilibrij provincijskog ritma. Optuže ga za udomljavanje i skrivanje seksualnog prijestupnika, a sve to prijeti kompletnim uništavanjem započetog projekta…

Kao podsjetnik na plamteće primjere dobrote u kaosu psihopatologije kapitalističkog sustava, “U prenoćištu” – funkcionira, s razlogom skupivši (između ostalog) i nominaciju za Oscara; ali s druge strane, kao dugometražni dokumentarni film, sve što ima za reći manje-više kaže u prvih pola sata, a nakon čega kao da hvata vlastiti rep.

Jesse Moss, redatelj iz San Francisca, poznat je po svojim portretima prave americane, pričama o američkim vojnim vježbama, varalicama i demolition derbyjima. “U prenoćištu” se savršeno uklapa u kontekst takvog opusa – riječ je o tipičnoj američkoj priči i tipičnom američkom filmu koji miriše po hamburgerima, benzinu i protestantizmu.

Naravno, to samo po sebi ne znači ništa, ne definira je li film dobar ili loš. U ovom slučaju je solidan, ali nažalost ne i puno više od toga.

"U prenoćištu" / "The Overnighters"

O FILMU:

Režija: Jesse Moss
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 100 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.