PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Olupina" - Tragedija o kojoj nećete naučiti ništa, ali ćete shvatiti sve

11. ZagrebDox: “Olupina” – Tragedija o kojoj nećete naučiti ništa, ali ćete shvatiti sve

|

Ponekad je najvažnije biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Doduše, uvijek je najvažnije biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, a posebno ako mjesto i vrijeme čine koordinate na kojima počiva dobar dio dokumentarne profesije.

Redatelj Morgan Knibbe možda je imao sreće, možda je sve to pomno isplanirao, iako se “Olupina” / “Shipwreck” (2015) – što jest njegova najveća kvaliteta – gleda upravo kao slučajni dokument tragedije, pri čemu mu slučajnost daje dodatnu dimenziju kvalitete. Možda nije tako u stvarnosti, ali film tako komunicira, dajući nam upravo porciju realityja koji mnogi drugi redatelji ne bi zgrabili na ovakav način.

Zbog čega je, na kraju krajeva, Knibbe sa svojih 15 minuta video dokumenta i upao u prestižno društvo Međunarodne konkurencije 11. ZagrebDoxa. Video dokumenta u kojem se naricanje vidno potresene žene isprepliće s hladnim šetnjama policijskog osiguranja i industrijskim utovarom stotina lijesova u golemi brod, poput sanduka punih robe, spremnih za prekomorsko putovanje u vječnost.

“Olupina” je film koji o tragediji govori kroz njezin post festum, ali taj mali, petnaestominutni komadić post festuma upoznaje nas s planinom ljudskog stradanja, s čak 360 umrlih eritrejskih izbjeglica koje su 3. listopada 2013. pokušale pronaći budućnost u Italiji. O njima ne znamo ništa. Ne vidimo ih, ne upoznajemo – samo lijesovi, utovar i atmosfera…

“Olupina” je film koji o tragediji govori kroz njezin post festum, ali taj mali, petnaestominutni komadić post festuma upoznaje nas s planinom ljudskog stradanja, s čak 360 umrlih eritrejskih izbjeglica koje su 3. listopada 2013. pokušale pronaći budućnost u Italiji. O njima ne znamo ništa. Ne vidimo ih, ne upoznajemo – samo ljesovi, utovar i atmosfera…

U sve to stao je i Abraham, jedan od rijetkih preživjelih, koji baulja nevjerojatnom real life scenografijom groblja brodova. Hodajući oko slomljenih dasaka i hrđe, kao one man choragos ove nimalo teatralne tragedije, šaputanjem daje fragmentirane informacije o potopu, dok kamera pijanim vrludanjem simulira jedan kadar, klizeći poput duha od lokacije do lokacije.

O tragediji nećete naučiti ništa, ali ćete u isto vrijeme shvatiti sve. Možda.

"Olupina" / "Shipwreck"

O FILMU:

Režija: Morgan Knibbe
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Nizozemska
Trajanje: 15 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.
Režija: Morgan Knibbe<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Nizozemska<br> Trajanje: 15 minuta11. ZagrebDox: "Olupina" - Tragedija o kojoj nećete naučiti ništa, ali ćete shvatiti sve