PočetnaVijestiU Vinkovcima predstavljen program 9. DORF-a

U Vinkovcima predstavljen program 9. DORF-a

-

Foto: Tomislav Bošnjak

U Vinkovcima je danas održana press konferencija povodom skorašnjeg početka 9. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF koji će se od 12. do 15. ožujka 2015. održati u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku.

Na konferenciji na Posudbenom odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci bili su prisutni dr. sc. Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca; prof. Viktor Lukačević, v. d. pročelnika Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije i Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač Festivala DORF.

DORF tjedan u Vinkovcima počinje 9. ožujka u Centru znanja Vinkovci otvaranjem izložbe plakata te projekcijama filmova “Kult Mance” (1991) Velimira Rodića i “Lijepa umjetnost zrcaljenja” (2013), autora Tome Bačića i Corinne Enquist.

Regionalna selekcija u istočni dio Hrvatske donosi četrnaest filmova, od kojih je direktor DORF-a Toni Šarić već ranije izdvojio skrivenu projekciju dokumentarca “Pannonian Challenge” (2014) o osječkom festivalu ekstremnih sportova filmaškog dvojca Vedrana Pribačić – Kristijan Mrkoci.

Popis filmova u Regionalnom programu 9. DORF-a

Popis filmova u Međunarodnom programu 9. DORF-a

Popis filmova u programu Tajna povijest rocka 9. DORF-a

U Međunarodnom programu prikazat će se dvije hrvatske premijere, “Koji ja k…. radim na ovom bojištu” / “What a Fuck Am I Doing on This Battlefield” (2013) francuskog autora Nica Peltiera o kultnom engleskom glazbeniku Mattu Elliotu (Third Eye Foundation, Flying Saucer Attack) te poljski film “Totart” (2014) Bartosza Paducha o kontroverznom poljskom art kolektivu.

Što se tiče programa izvan konkurencije, Tajne povijesti rocka, on je ove godine zakapario šest filmova, između ostalog i “Maske” (2015) srpske redateljice Brankice Drašković o novosadskom glazbeniku, piscu i performeru Slobodanu Tišmi. Radi se o svjetskoj premijeri filma koji je prije dvije godine pobijedio na natječaju KlasikTV-a i DORF-a za razvoj scenarija.

DORF-2015---predstavljanje-2
>Foto: Tomislav Bošnjak

U Gradskoj knjižnici Vinkovci biti će organizirane tri Rockmark promocije knjiga. Monografiju “The Clash” (Dallas Records, 2014.) 11. ožujka će predstaviti urednik Anđelo Jurkas u društvu Darija Grgića, kritičara i književnika iz Osijeka. Dan kasnije promociju svoje edicije knjiga i stripova “Bratstvo duša” (Slušaj najglasnije) imat će i Zdenko Franjić, inače dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo

Prevoditeljica Lada Furlan Zaborac isto bi (14. ožujka) trebala napraviti s biografijom Neila Younga“Neil Young: San jednog hipija” (Menart, 2014.). Razgovore će moderirati Ante Perković, a sve promocije bit će prenošene uživo online streamingom.

Ulaznice za programe u Vinkovcima će koštati deset kuna, dok će u Osijeku, u kinu Urania, one biti skuplje za pet kuna. U Vukovaru je ulaz na sve projekcije slobodan. Sve ostale informacije dostupne su na DORF-ovoj web stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.