PočetnaVijestiU Vinkovcima predstavljen program 9. DORF-a

U Vinkovcima predstavljen program 9. DORF-a

|

Foto: Tomislav Bošnjak

U Vinkovcima je danas održana press konferencija povodom skorašnjeg početka 9. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF koji će se od 12. do 15. ožujka 2015. održati u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku.

Na konferenciji na Posudbenom odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci bili su prisutni dr. sc. Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca; prof. Viktor Lukačević, v. d. pročelnika Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije i Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač Festivala DORF.

DORF tjedan u Vinkovcima počinje 9. ožujka u Centru znanja Vinkovci otvaranjem izložbe plakata te projekcijama filmova “Kult Mance” (1991) Velimira Rodića i “Lijepa umjetnost zrcaljenja” (2013), autora Tome Bačića i Corinne Enquist.

Regionalna selekcija u istočni dio Hrvatske donosi četrnaest filmova, od kojih je direktor DORF-a Toni Šarić već ranije izdvojio skrivenu projekciju dokumentarca “Pannonian Challenge” (2014) o osječkom festivalu ekstremnih sportova filmaškog dvojca Vedrana Pribačić – Kristijan Mrkoci.

Popis filmova u Regionalnom programu 9. DORF-a

Popis filmova u Međunarodnom programu 9. DORF-a

Popis filmova u programu Tajna povijest rocka 9. DORF-a

U Međunarodnom programu prikazat će se dvije hrvatske premijere, “Koji ja k…. radim na ovom bojištu” / “What a Fuck Am I Doing on This Battlefield” (2013) francuskog autora Nica Peltiera o kultnom engleskom glazbeniku Mattu Elliotu (Third Eye Foundation, Flying Saucer Attack) te poljski film “Totart” (2014) Bartosza Paducha o kontroverznom poljskom art kolektivu.

Što se tiče programa izvan konkurencije, Tajne povijesti rocka, on je ove godine zakapario šest filmova, između ostalog i “Maske” (2015) srpske redateljice Brankice Drašković o novosadskom glazbeniku, piscu i performeru Slobodanu Tišmi. Radi se o svjetskoj premijeri filma koji je prije dvije godine pobijedio na natječaju KlasikTV-a i DORF-a za razvoj scenarija.

DORF-2015---predstavljanje-2
>Foto: Tomislav Bošnjak

U Gradskoj knjižnici Vinkovci biti će organizirane tri Rockmark promocije knjiga. Monografiju “The Clash” (Dallas Records, 2014.) 11. ožujka će predstaviti urednik Anđelo Jurkas u društvu Darija Grgića, kritičara i književnika iz Osijeka. Dan kasnije promociju svoje edicije knjiga i stripova “Bratstvo duša” (Slušaj najglasnije) imat će i Zdenko Franjić, inače dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo

Prevoditeljica Lada Furlan Zaborac isto bi (14. ožujka) trebala napraviti s biografijom Neila Younga“Neil Young: San jednog hipija” (Menart, 2014.). Razgovore će moderirati Ante Perković, a sve promocije bit će prenošene uživo online streamingom.

Ulaznice za programe u Vinkovcima će koštati deset kuna, dok će u Osijeku, u kinu Urania, one biti skuplje za pet kuna. U Vukovaru je ulaz na sve projekcije slobodan. Sve ostale informacije dostupne su na DORF-ovoj web stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.