PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "O ljudima i ratu" - Bijes i patnja ispod maske...

11. ZagrebDox: “O ljudima i ratu” – Bijes i patnja ispod maske mačizma i dima baruta

-

Četiri slova: PTSP. Čekajte, čekajte, kuda ste krenuli? Znamo, da, bilo ih je već poprilično, svi ti dokumentarci o tome kako je rat zlo i kako njegova psihološka destrukcija uništava pojedinca i društvo, zauvijek, bespovratno… Nažalost, imamo ga i sami, za izvoz, u kućama, ispod šatora, na ulicama…

Kako ga liječiti?

Pa, ovo jest film dijelom i o tome, ali ne samo o tome – da, on demonstrira tehnike namijenjene traumatiziranim vojnicima, pokušaje otključavanja kaveza u koji su zarobili mozak, zatočeni unutar prošlosti, izgubivši budućnost i sposobnost uživanja u sadašnjosti. Jer, kako kaže jedan od veterana, bijes je bilo jedino što mu je pomoglo da preživi onda kada je bilo najgore – sada, u miru i kod kuće, mehanizam je postao samo smetnja. I ozbiljna prijetnja.

Nagledali smo se dokumentaraca o ratnim i poratnim traumama, da, ali rijetko kada ovako dobrih i efektnih. “O ljudima i ratu” / “Of Men and War” (2014., Laurent Bécue-Renard) predstavlja društvo izjedeno bijesom, a ispod zavjese ljutnje i tableta otkrivamo kompleksne osobine glavnih protagonista, veterana Iraka i Afganistana koji ne mogu pobjeći od sebe, ma koliko željeli; čak i onda kada se čini da to ne žele, jer osjećaju da ne mogu.

U konačnici, dobili smo izuzetnu, dva i pol sata dugu dokumentarnu post-ratnu dramu o golemim psihološkim ožiljcima, nemilosrdnu karakternu studiju sa snažnim likovima i potresnim real life pričama.

Film s razlogom traje gotovo dva i pol sata; polagano odmotava traumu, suptilno gradi dramu i savršeno balansira između trenutaka smirenosti i eksplozivnih katarzi, žaračem nabadajući centar empatije kod gledatelja.

Sve to režirao je – ne bi vjerovali – Francuz, Laurent Bécue-Renard, čovjek koji se ratu učio izvještavajući iz Sarajeva. Kada su ovi vojnici kretali u svoje misije, Ameri su ponosno mijenjali svoj pomfri u freedom fries (sjećate se?), no Laurent je sada, puno godina kasnije, došao u SAD pa kirurškom preciznošću zaronio u svijet američke ratne traume.

I dostavio “O ljudima i ratu”, drugi dio svoje trilogije “Genealogy of Wrath”, nakon nagrađivanog “War-Wearied”(2003), dokumentiranja psihoterapije udovica stradalih bosanskih boraca.

U konačnici, dobili smo izuzetnu, dva i pol sata dugu dokumentarnu post-ratnu dramu o golemim psihološkim ožiljcima, nemilosrdnu karakternu studiju sa snažnim likovima i potresnim real life pričama.

Grabeći ispod maske mačizma i zavjese dima baruta, “O ljudima i ratu” pokazuje što se dogodi kada se na bojištu nađu oni koji nisu psihopate (a to nisu uspjeli postati čak ni u okolnostima), predstavljajući ekstreme emocija i strgane živote ubojica koji će žrtve do kraja života nositi iza svojih kapaka. Maestralan, pravi muški film.

"O ljudima i ratu" / "Of Men and War"

O FILMU:

Režija: Laurent Bécue-Renard
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 142 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije