PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Städtebewohner" - Kad njemački intelektualac posjeti meksički zatvor

11. ZagrebDox: “Städtebewohner” – Kad njemački intelektualac posjeti meksički zatvor

-

Intelektualni film o zatvoru? Ovaj, ajde, može. Iz prve vam je rečenice jasno što možete očekivati. Iz druge… pa, nije vam baš jasno je li eksperiment uspio, za to ipak morate pročitati tekst do kraja (hajde, hajde, bez škicanja ocjene preko reda!), iako je već jasno da “Städtebewohner” (2014) njemačkog redatelja Thomasa Heisea ne donosi ono što bi od zatvorskog dokumentarca mogli očekivati.

Ne, nema tu opakih bandi s facijalnim tetovažama, zaposlenih izgradnjom paralelnog sustava iza zidina državne kontrole; ovo nije eksploatacijski dox o nabadanjima istopljenim češljevima i nabijanju penisa u sapunom podmazani anus; ne, ovo nije “Oz” sa skrivenim kamerama, niti “Prison Break” u meksičkoj stvarnosti.

Džaba mu citiranje Brechtove poezija i velike ambicije – Heise je prekaljeni veteran i vjerujemo da je dobio točno ono što je želio, ali ovaj opservacijski dokumentarac možda bi ipak bio zanimljiviji da nije potpuno skrenuo u art i crno-bijelu fotografiju. Ona mu daje noir štih, ali cijelo iskustvo čini u neku ruku napornijim i manje vjernim promatračkim dokumentom kakav bi volio biti.

A ne. Ovo je film koji dokumentira prosječni život stanara zatvora San Fernando u Mexico Cityju, gdje živi dvjestotinjak zatvorenika koji su kao maloljetnici osuđeni na maksimalno pet godina zatvora, a iz kojega će izići kao muškarci ne stariji od 23 godine.

Heisova kamera prati trojac koji je ubio još u dječačkim danima. Sada se iskupljuju pa odbrojavaju dane iza rešetaka. Ovo je, dakle, film o prosječnom zatvorskom životu, a ne ekscesima. Pa ako život u zatvoru doživljavate kao beskonačnu dosadu ljudi koji dude u kavezima… pa nekako je logično da je i film dosadan, zar ne?

Nažalost, u ovom slučaju to je dobrim dijelom istina, jer iako ima intrigantnu postavku i sjajan ulaz u zatvorski život, “Städtebewohner” se odlučuje na meditativni pristup i atmosferu repetitivne monotonije, držeći svoju flegmatičnu notu tijekom svih osamdeset minuta.

Džaba mu citiranje Brechtove poezija i velike ambicije – Heise je prekaljeni veteran i vjerujemo da je dobio točno ono što je želio, ali ovaj opservacijski dokumentarac možda bi ipak bio zanimljiviji da nije potpuno skrenuo u art i crno-bijelu fotografiju. Ona mu daje noir štih, ali cijelo iskustvo čini u neku ruku napornijim i manje vjernim promatračkim dokumentom kakav bi volio biti.

"Städtebewohner"

O FILMU:

Režija: Thomas Heise
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Njemačka
Trajanje: 82 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Thomas Heise<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Njemačka<br> Trajanje: 82 minute11. ZagrebDox: "Städtebewohner" - Kad njemački intelektualac posjeti meksički zatvor