PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Besani u New Yorku" - Ljubav nije slijepa, ali svejedno...

11. ZagrebDox: “Besani u New Yorku” – Ljubav nije slijepa, ali svejedno boli

-

Christian Frei, švicarski velikan doxa i redatelj za Oscara nominiranog “War Photographera” (2001) hvali se kako je poznat po tome što snima na najudaljenijim i najopasnijim dijelovima svijeta, od Afganistana do svemira. Ali niti jedan od tih terena ga, kaže, nije toliko prestrašio i bio toliko zahtjevan koliko svijet slomljenih srca.

Znamo da pretjeruje. Mudžahedin s naoštrenom sabljom i dvije kile TNT-a pod turbanom svakako je opasnija stvar od troje njujorških egomanijaka koji su svoje ljubavne rane odlučili vidati pred kamerama. Ali ajde. Sve za dobrobit znanosti.

Znanstvenu komponentu donosi doktorica Helen Fisher, antropologinja i autorica nekoliko knjiga na temu ljubavi, a koja koristi nova dostignuća neuroznanosti ne bi li došla do zanimljivih rezultata o fiziološkim posljedicama slomljenog srca.

Ono, saznali smo, udara u mozak poput zubobolje, sišući dopamin kao vampir u napadu na našu emocionalnu stabilnost. U središtu je forma sirovog video dnevnika, koji vode ucviljeni dragovoljci koprcajući se opkoljeni demonima usamljenosti – izbalansirano s malo laboratorija.

Freiov film funkcionira i kao psihološki trip u same dubine zaljubljivanja i odljubljivanja, ovisnosti o mirisu, pogledu i dodiru koja se liječi kao i svaka druga ovisnost: naglim prekidom, detoksikacijom i okretanjem novog lista koji nije duhan ili mak. Ali baš kao i miris cigarete i zlaćana boja zakuhalog heroina, ostat će vam u osjetilima do kraja života…

Ali sve to itekako funkcionira. Kad je napisano ovako, kao gomila poluzajedljivih komentara, čovjek se pita zašto su “Besani u New Yorku” / “Sleepless in New York” (2013) među nagrađivanijim i atraktivnijim naslovima Međunarodne konkurencije ZgDoxa, ali najveća snaga filma upravo i jest odluka da ponosno i hrabro operira izvan orbite cinizma, jednog od potpornih stupova globalne kulture 21. stoljeća.

Pri tome nije bitno koliko su sugovornici / žrtve reprezentativni model tzv. američkog mentaliteta, pokušavanja nošenja sa životom kroz filter reality showa; jer upravo zahvaljujući iskrenosti i snažnoj elokvenciji odabranih subjekata, “Besani u New Yorku” dobivaju snažnu lirsku kvalitetu.

Freiov film funkcionira i kao psihološki trip u same dubine zaljubljivanja i odljubljivanja, ovisnosti o mirisu, pogledu i dodiru koja se liječi kao i svaka druga ovisnost: naglim prekidom, detoksikacijom i okretanjem novog lista koji nije duhan ili mak. Ali baš kao i miris cigarete i zlaćana boja zakuhalog heroina, ostat će vam u osjetilima do kraja života…

Bilo bi sjajno vidjeti i spin off, možda čak cijeli nastavak o ostavljačima, ljudima koji su napucali ove jadnike, a koji ovdje, predstavljeni kroz vizuru ostavljenih, bivaju portretirani kao nemilosrdni sadisti, iako najvjerojatnije to nisu.

Koji je njihov mehanizam, kako šljaka psihologija ostavljanja, koje su taktike… Jin ljubavnog Janga bio bi potpun, no do tada, ostaje nam uistinu lijep, moćan i dirljiv komad ljudskosti uhvaćene objektivom kamere.

"Besani u New Yorku" / "Sleepless in New York"

O FILMU:

Režija: Christian Frei
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Švicarska
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.
Režija: Christian Frei<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Švicarska<br> Trajanje: 90 minuta11. ZagrebDox: "Besani u New Yorku" - Ljubav nije slijepa, ali svejedno boli