PočetnaVijestiCiklus novog švedskog filma u Tuškancu

Ciklus novog švedskog filma u Tuškancu

-

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Palme”

Sljedeći tjedan u Zagrebu slijedi nova poslastica za ljubitelje sedme umjetnosti. Hrvatski filmski savez i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske organiziraju Ciklus novog švedskog filma koji će se u kinu Tuškanac održavati od 27. siječnja do 2. veljače.

Ukupno će biti prikazano sedam filmova, a svaki od zakazanih celuloidnih uradaka imat će i rezervnu projekciju za pojedince koji nisu mogli prisustvovati originalnoj. Za nas na portalu Dokumentarni.net zanimljiva je činjenica o vrlo dobroj zastupljenosti dokumentarnog roda, čije će boje braniti tri itekako zanimljiva naslova.

Šveđanin Fredrik Gertten je nakon koproducentske uloge u iznimno zapaženom “Burma VJ: Reporting from a Closed Country” / “Burma VJ: Reporter i et lukket land” (2008., Anders Østergaard), godinu dana kasnije preuzeo i onu redateljsku.

U filmu “Bananas!*” (2009) pratio je pravnu borbu između nikaragvanskih radnika s plantaže banana i kompanije Dole Food koja je svjesno koristila zabranjene pesticide, unatoč spoznaji o njihovoj štetnosti. Priči tu, međutim, nije kraj. Dvije godine kasnije, Gertten zavšava nastavak banana po imenu “Veliki dečki su otkačili” / “Big Boys Gone Bananas!*” (2011), koji dokumentira cijelu lepezu pokušaja zabrane prikazivanja prethodnog dokumentarca od strane Dole Fooda.

Izbor iz recente švedske doku-filmografije nastavlja se s biografijom Olofa Palmea“Palme” (2012., Kristina Lindström i Maud Nycander) – švedskog premijera na kojeg je 1986. izvršen atentat, a završava s dokumentarcem o slobodi govora kroz oči osnivača The Pirate Baya, “The Pirate Bay: udaljeni od tipkovnice” / “PB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard” (2013., Simon Klose).

Kino Tuškanac, Ciklus novog švedskog filma, raspored dokumentarnih projekcija:

Utorak, 27. siječnja
21:30 sati
“Veliki dečki su otkačili” / “Big Boys Gone Bananas!*” (2011)
Režija: Fredrik Gertten

Srijeda, 28. siječnja
19 sati
“Veliki dečki su otkačili” / “Big Boys Gone Bananas!*”
Režija: Fredrik Gertten

Subota, 31. siječnja
19 sati
“Palme” (2012)
Režija: Kristina Lindström, Maud Nycander

Nedjelja, 1. veljače
21:15 sati
“The Pirate Bay: udaljeni od tipkovnice” / “PB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard” (2013)
Režija: Simon Klose

Ponedjeljak, 2. veljače
19 sati
“The Pirate Bay: udaljeni od tipkovnice” / “PB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard”
Režija: Simon Klose

21 sat
“Palme”
Režija: Kristina Lindström, Maud Nycander


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije