PočetnaVijestiGostovanje mladih hrvatskih autora u Klubu Pulske filmske tvornice

Gostovanje mladih hrvatskih autora u Klubu Pulske filmske tvornice

|

Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Trapatnica”

Troje pulskih autora – Ida Skoko, Vjekoslav Gašparović i Mario Stefanini – predstavit će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 22. siječnja, s početkom u 19 sati, svoje najnovije kratkometražne filmove.

Pulsku premijeru doživjet će “Andrija” (2014), audiovizualni esej Ide Skoko o intimnim podražajima sjećanja, ali i razmišljanjima o međuljudskim odnosima, umjetnosti, višedimenzionalnosti…

Dokumentarac “S vama kroz život“ (2014) Vjekoslava Gašparovića progovara o pripremi hrane, društvu i zajednici – o činjenicama od kojih smo posredstvom supermarketa lišeni, odvojeni, isto kao i od same odgovornosti. Nakon što ga je ocjenjivački sud uvrstio među 25 veličanstvenih, film je bio prikazan na prošlogodišnjoj 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru.

I za kraj, u “Trapatnici“ (2014) Mario Stefanini dokumentira prvi izlet polaznika 8. Speleološke škole u pećinu Trapatnicu nedaleko od Draguća, a naglasak je autor stavio na ljepote krajolika i zanimljivosti podzemlja.

S radom Ide Skoko i Vjekoslava Gašparovića posjetitelji će se upoznati putem telefonskog razgovora sa spomenutim autorima, dok će Mario Stefanini svoj film predstaviti osobno. Ulaz na program je besplatan.

O autorima:

Ida Skoko (Pula, 1988.) završila je 2012. godine Kraljevsku akademiju likovnih umjetnosti u Haagu, a trenutno je na diplomskom studiju Medijskih umjetnosti u Splitu. Redovito sudjeluje na festivalu Sedam dana stvaranja kao autorica i organizatorica. Autorica je nekoliko kratkih filmova.

Vjekoslav Gašparović (Pula, 1980.) je 2007. diplomirao arhitekturu na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Studirao je Filmsku i TV režiju – dokumentarni film na ADU u Zagrebu. Autor je višestruko nagrađivanog dokumentarca “Čistina” (2010).

Mario Stefanini (Pula, 1978.) se za amaterski film počinje zanimati krajem 2006. godine kada se po prvi put susreće sa speleologijom i amaterskim speleološkim filmom. Otada prati kamerom djelovanje i rad SU-a Pula.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.