PočetnaVijestiGostovanje mladih hrvatskih autora u Klubu Pulske filmske tvornice

Gostovanje mladih hrvatskih autora u Klubu Pulske filmske tvornice

-

Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Trapatnica”

Troje pulskih autora – Ida Skoko, Vjekoslav Gašparović i Mario Stefanini – predstavit će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 22. siječnja, s početkom u 19 sati, svoje najnovije kratkometražne filmove.

Pulsku premijeru doživjet će “Andrija” (2014), audiovizualni esej Ide Skoko o intimnim podražajima sjećanja, ali i razmišljanjima o međuljudskim odnosima, umjetnosti, višedimenzionalnosti…

Dokumentarac “S vama kroz život“ (2014) Vjekoslava Gašparovića progovara o pripremi hrane, društvu i zajednici – o činjenicama od kojih smo posredstvom supermarketa lišeni, odvojeni, isto kao i od same odgovornosti. Nakon što ga je ocjenjivački sud uvrstio među 25 veličanstvenih, film je bio prikazan na prošlogodišnjoj 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru.

I za kraj, u “Trapatnici“ (2014) Mario Stefanini dokumentira prvi izlet polaznika 8. Speleološke škole u pećinu Trapatnicu nedaleko od Draguća, a naglasak je autor stavio na ljepote krajolika i zanimljivosti podzemlja.

S radom Ide Skoko i Vjekoslava Gašparovića posjetitelji će se upoznati putem telefonskog razgovora sa spomenutim autorima, dok će Mario Stefanini svoj film predstaviti osobno. Ulaz na program je besplatan.

O autorima:

Ida Skoko (Pula, 1988.) završila je 2012. godine Kraljevsku akademiju likovnih umjetnosti u Haagu, a trenutno je na diplomskom studiju Medijskih umjetnosti u Splitu. Redovito sudjeluje na festivalu Sedam dana stvaranja kao autorica i organizatorica. Autorica je nekoliko kratkih filmova.

Vjekoslav Gašparović (Pula, 1980.) je 2007. diplomirao arhitekturu na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Studirao je Filmsku i TV režiju – dokumentarni film na ADU u Zagrebu. Autor je višestruko nagrađivanog dokumentarca “Čistina” (2010).

Mario Stefanini (Pula, 1978.) se za amaterski film počinje zanimati krajem 2006. godine kada se po prvi put susreće sa speleologijom i amaterskim speleološkim filmom. Otada prati kamerom djelovanje i rad SU-a Pula.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.