Početna Vijesti Nordijci ponovno "rasturili" festivalsku doku-turneju

Nordijci ponovno “rasturili” festivalsku doku-turneju

-

Naslovna fotografija: Kadar iz filma “Hitni pozivi”

Hrvatska je imala nezapamćeno plodonosnu doku-godinu. No, što onda reći za Skandinavce i ostale nordijske (Farski otoci i Island) zemlje koje su u nagradni džep strpale više od stotinu nagrada i priznanja na brojnim svjetskim filmskim festivalima.

Prisjetimo se samo nekih nagrađenih, čiju detaljnu listu pogledajte na stranicama Nordisk Panorame, festivalskog showcasea najupečatljivijih nordijskih dokumentaraca i kratkiša.

Čuli ste, naravno, za danske “Sepideh” (2013., Berit Madsen”), “Čin smaknuća” / “The Act of Killing” (2012., Joshua Oppenheimer) i “Ai Weiwei The Fake Case” (2013., Andreas Johnsen), dok smo finske “Hitne pozive” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls” (2013., Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen) ove godine gledali na 9. DOKUartu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split