PočetnaRecenzije9. DOKUart: "Hitni pozivi" - Kratkometražna mistična bomba iz Finske

9. DOKUart: “Hitni pozivi” – Kratkometražna mistična bomba iz Finske

-

“Hitni pozivi” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls” (2013) Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena u svojoj su se balkanskoj turneji već dobrano osladili nagradnim nektarom, pokupivši kolajne s dva ugledna filmska festivala na ovim prostorima.

U razmaku od nekoliko dana “Pozivi” su osvojili glavnu kratkometražnu nefikcijsku nagradu na 20. Sarajevo Film Festivalu, a samo par dana kasnije isto su ponovili i na 13. DokuFestu. Svi navedeni podaci – naravno i uz naš subjektivan dojam kako se radi o vanserijskom dokumentarnom iskustvu – trebali bi finskom filmu garantirati visok let i na bjelovarskom doku-festivalu.

“Hitne pozive” je teško trpati u već unaprijed pripremljene (pod)žanrovske ladice. Možda je upravo ta freewheeling saturacija oblika, boja i skrivenih značajki – pogotovo nama koji nismo ni zagrebali po eksperimentali – ono što toliko magnetski privlači, zaokružuje i izdvaja ovaj film iz uobičajenog nefikcijskog prosjeka.

Gledatelji koji su očekivali klasični dokumentarni narativ vjerojatno su bjelovarsku kino-dvoranu napuštali u popriličnom razočaranom grču, pošto Vartiainenov i Veikkolainenov film po estetici radije vuče rođačke paralele s “Blade Runnerom” ili “2001: Odisejom u svemiru” nego s toliko puta već viđenom dokumentarno-linearnom klasikom.

Naraciju su u “Hitnim pozivima” zamijenili pravi pozivi hitnim službama i obalnoj straži, a subjekte snimane u realnom vremenu – zastrašujuće našminkani borgovski glumci koji te iste pozive, otvarajući usta poput playbacka, fizički donose na kino-platno.

Pozivi koji ustinu lede krv u žilama. Rađanje bebe u automobilu, očajnički poziv u pomoć posade tonućeg broda, dramatični vapaji profesora na čija zaključana vrata učionice mecima kuca naoružani psihopat…

Moćno, drugačije i uznemirujuće, “Hitni pozivi” su vizualna poslastica s mudima, kojoj svekoliko bombardiranje osjetila umjesto samodostatne svrhe služi kao prirodni nastavak jedne grandiozne umjetničke vizije. Film o kojem ćete pričati, pa i zbog easter egga licemjernog ženskog šovinizma (“Gospodine, zar vi to ozbiljno prijavljujete da vas tuče žena?”).

“Hitni pozivi” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls”

O FILMU:

Režija: Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Finska
Trajanje: 15 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije