PočetnaRecenzije9. DOKUart: "Hitni pozivi" - Kratkometražna mistična bomba iz Finske

9. DOKUart: “Hitni pozivi” – Kratkometražna mistična bomba iz Finske

|

“Hitni pozivi” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls” (2013) Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena u svojoj su se balkanskoj turneji već dobrano osladili nagradnim nektarom, pokupivši kolajne s dva ugledna filmska festivala na ovim prostorima.

U razmaku od nekoliko dana “Pozivi” su osvojili glavnu kratkometražnu nefikcijsku nagradu na 20. Sarajevo Film Festivalu, a samo par dana kasnije isto su ponovili i na 13. DokuFestu. Svi navedeni podaci – naravno i uz naš subjektivan dojam kako se radi o vanserijskom dokumentarnom iskustvu – trebali bi finskom filmu garantirati visok let i na bjelovarskom doku-festivalu.

“Hitne pozive” je teško trpati u već unaprijed pripremljene (pod)žanrovske ladice. Možda je upravo ta freewheeling saturacija oblika, boja i skrivenih značajki – pogotovo nama koji nismo ni zagrebali po eksperimentali – ono što toliko magnetski privlači, zaokružuje i izdvaja ovaj film iz uobičajenog nefikcijskog prosjeka.

Gledatelji koji su očekivali klasični dokumentarni narativ vjerojatno su bjelovarsku kino-dvoranu napuštali u popriličnom razočaranom grču, pošto Vartiainenov i Veikkolainenov film po estetici radije vuče rođačke paralele s “Blade Runnerom” ili “2001: Odisejom u svemiru” nego s toliko puta već viđenom dokumentarno-linearnom klasikom.

Naraciju su u “Hitnim pozivima” zamijenili pravi pozivi hitnim službama i obalnoj straži, a subjekte snimane u realnom vremenu – zastrašujuće našminkani borgovski glumci koji te iste pozive, otvarajući usta poput playbacka, fizički donose na kino-platno.

Pozivi koji ustinu lede krv u žilama. Rađanje bebe u automobilu, očajnički poziv u pomoć posade tonućeg broda, dramatični vapaji profesora na čija zaključana vrata učionice mecima kuca naoružani psihopat…

Moćno, drugačije i uznemirujuće, “Hitni pozivi” su vizualna poslastica s mudima, kojoj svekoliko bombardiranje osjetila umjesto samodostatne svrhe služi kao prirodni nastavak jedne grandiozne umjetničke vizije. Film o kojem ćete pričati, pa i zbog easter egga licemjernog ženskog šovinizma (“Gospodine, zar vi to ozbiljno prijavljujete da vas tuče žena?”).

“Hitni pozivi” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls”

O FILMU:

Režija: Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Finska
Trajanje: 15 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.
Režija: Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: Finska<br> Trajanje: 15 minuta9. DOKUart: "Hitni pozivi" - Kratkometražna mistična bomba iz Finske