PočetnaVijestiHAVC-ova sredstva upućena na adresu šest dokumentarnih serijala

HAVC-ova sredstva upućena na adresu šest dokumentarnih serijala

|

U Zagrebu je jučer održana 54. sjednica Hrvatskog audiovizualnog centra, na kojoj su donijete odluke o raspodjeli financijskih sredstava projektima u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 7. ožujka 2014.).

Sastav vijeća 54. sjednice HAVC-a koje je donijelo konačnu odluku o financiranju činili su: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Olinka Vištica, Zrinko Ogresta, Dino Paškov, Damir Vujinović, Nikola Francetić, Tonko Weissman i Goran Mećava.

Vijeće je potvrdilo prijedloge s 35. sjednice Umjetničkog vijeća koje je odlučivalo u sastavu: Sanja Grbin, Sanja Ravlić, Slaven Zečević, Tomislav Mršić, Branko Schmidt i Robert Knjaz.

HAVC-2014-scenariji-2

Ukupno će iz HAVC-a na 21 adresu domaćih filmskih djelatnika otići 700 tisuća kuna, a među njima je bilo mjesta i za ukupno šest dokumentarnih ostvarenja. Većina projekata – naravno, nešto će se pitati i buduće televizijske poslodavce – zamišljeno je kao serijal od desetak epizoda, ali zasad je još prerano govoriti kako o potencijalnom početku emitiranja, tako i o konačnom izgledu spomenutih šest dokumentarnih djela.

Što se tiče razvoja scenarija u serijskim televizijskim djelima, po 25 tisuća kuna zadužile su tri buduće serije: “Daleko od kuće”, producenta Miodraga Sile (Drugi plan) i redatelja Nikole Strašeka, planira pročeprkati po uzrocima i posljedicama recentnog vala hrvatske emigracije; “Grad i rijeka” Uroša Živanovića kani prikazati povijest i sadašnjost složenog odnosa Zagreba i Save, dok se “Imati ili biti” (Pipser) Đure Gavrana i scenaristice Tihe K. Gudac okreće nešto optimističnijim temama, predstavljajući grupu pojedinaca koji samozapošljavanjem u doba recesije pridonose razvitku klimave hrvatske ekonomije.

HAVC-2014-razvoj-1

Razvoj projekata u televizijskim djelima također sadrži tri projekta s dokumentarnim predznakom. Iznosi za tu – sljedeću fazu projektne evolucije, bili su, prema očekivanjima, nešto viši (35 tisuća kuna). Financijsku injekciju tako je dobila nefikcijska biografija o hrvatskom dirigentu i skladatelju Lovri Matačiću (“Lovro Matačić”; Yuma produkcija / Borna Matković) scenarista i redatelja Srećka Jurdane; životna priča njegovog dirigentskog kolege Vjekoslava Šuteja (“Maestro”; Menorah Film / Fran Juraj Prižmić) Frana Juraja Prižmića, odnosno “Priroda i društvo” (Kadar 22 / Denis Lepur) Marka Stanića i Denisa Lepura, pogled na proaktivni postotak obrazovane mlade generacije koja je odluke o budućem poslu i sudbini uzela u vlastite ruke.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.