Početna Vijesti HAVC-ova sredstva upućena na adresu šest dokumentarnih serijala

HAVC-ova sredstva upućena na adresu šest dokumentarnih serijala

-

U Zagrebu je jučer održana 54. sjednica Hrvatskog audiovizualnog centra, na kojoj su donijete odluke o raspodjeli financijskih sredstava projektima u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 7. ožujka 2014.).

Sastav vijeća 54. sjednice HAVC-a koje je donijelo konačnu odluku o financiranju činili su: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Olinka Vištica, Zrinko Ogresta, Dino Paškov, Damir Vujinović, Nikola Francetić, Tonko Weissman i Goran Mećava.

Vijeće je potvrdilo prijedloge s 35. sjednice Umjetničkog vijeća koje je odlučivalo u sastavu: Sanja Grbin, Sanja Ravlić, Slaven Zečević, Tomislav Mršić, Branko Schmidt i Robert Knjaz.

HAVC-2014-scenariji-2

Ukupno će iz HAVC-a na 21 adresu domaćih filmskih djelatnika otići 700 tisuća kuna, a među njima je bilo mjesta i za ukupno šest dokumentarnih ostvarenja. Većina projekata – naravno, nešto će se pitati i buduće televizijske poslodavce – zamišljeno je kao serijal od desetak epizoda, ali zasad je još prerano govoriti kako o potencijalnom početku emitiranja, tako i o konačnom izgledu spomenutih šest dokumentarnih djela.

Što se tiče razvoja scenarija u serijskim televizijskim djelima, po 25 tisuća kuna zadužile su tri buduće serije: “Daleko od kuće”, producenta Miodraga Sile (Drugi plan) i redatelja Nikole Strašeka, planira pročeprkati po uzrocima i posljedicama recentnog vala hrvatske emigracije; “Grad i rijeka” Uroša Živanovića kani prikazati povijest i sadašnjost složenog odnosa Zagreba i Save, dok se “Imati ili biti” (Pipser) Đure Gavrana i scenaristice Tihe K. Gudac okreće nešto optimističnijim temama, predstavljajući grupu pojedinaca koji samozapošljavanjem u doba recesije pridonose razvitku klimave hrvatske ekonomije.

HAVC-2014-razvoj-1

Razvoj projekata u televizijskim djelima također sadrži tri projekta s dokumentarnim predznakom. Iznosi za tu – sljedeću fazu projektne evolucije, bili su, prema očekivanjima, nešto viši (35 tisuća kuna). Financijsku injekciju tako je dobila nefikcijska biografija o hrvatskom dirigentu i skladatelju Lovri Matačiću (“Lovro Matačić”; Yuma produkcija / Borna Matković) scenarista i redatelja Srećka Jurdane; životna priča njegovog dirigentskog kolege Vjekoslava Šuteja (“Maestro”; Menorah Film / Fran Juraj Prižmić) Frana Juraja Prižmića, odnosno “Priroda i društvo” (Kadar 22 / Denis Lepur) Marka Stanića i Denisa Lepura, pogled na proaktivni postotak obrazovane mlade generacije koja je odluke o budućem poslu i sudbini uzela u vlastite ruke.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića u njemačkim kinima

Nebojša Slijepčević za naš portal najavljuje njemačku kino turneju svojeg dokumentarnog filma "Srbenka" (Restart, 2018.).