PočetnaVijestiOdržana druga TV burza

Održana druga TV burza

-

Foto: Doris Fatur

U Zagrebu je u petak, 12. prosinca, u maloj dvorani kina Tuškanac, održana druga TV burza, pitching projekata u organizaciji HAVC-a.

Pitching je vodio HAVC-ov umjetnički savjetnik za razvoj scenarija i projekata Robert Knjaz, a uz autore su u Tuškancu bili prisutni i predstavnici svih nacionalnih televizijskih kuća. Niti druga TV burza nije prošla bez dokumetnarnih ostvarenja, iako se naši filmaši, nažalost, nakon prvog burzovnog hepeninga nisu mogli pohvaliti inlacijom sklopljenih poslova s domaćim televizijskim čelnicima.

Marija – Jelena Zen, izvršna producentica zabavnog programa na RTL-u:

“Ono što bismo mi s RTL-a voljeli vidjeti ubuduće svakako je više domaćih reality programa, doku-soapova, komedija situacije i sličnih formata. Bitna stavka vezana uz realizaciju pojedinih projekata svakako je i budžet koji je u ovim vremenima važan, ali ne i presudan. Trenutno na svim programima RTL-a prevladava domaća proizvodnja.

“Drugim riječima, uvijek ćemo radije odabrati lokalnu produkciju nego strani program. Što se samog pitchinga tiče, podržavamo ovu inicijativu HAVC-a jer nam je jednostavnije doći na jedno mjesto i čuti sve što se nudi u jednom danu. Možda bi bilo dobro da za ubuduće prije same Burze dobijemo na uvid projekte koji će sudjelovati u pitchingu, kako bismo znali što nas čeka te se na taj način još više zainteresirali za projekte koji će nam biti predstavljeni.”

Ana Šimičić Nižetić, voditeljica razvoja na Novoj TV:

“Prva TV burza imala je bolju ponudu za komercijalne televizije i više igranih formata za koje smo se zainteresirali. Nakon prve burze održali smo čak i nekoliko razgovora, ali se zbog odskakanja od programske sheme na kraju ipak nismo realizirali.

“I na ovoj Burzi je bilo dosta zanimljivih formata, ali su svi više manje targetirali nacionalnu televiziju. Preporuka autorima za sljedeći put svakako je to da bi trebali nuditi i komercijalne sadržaje. Pod time mislim na sitcome, dobre dramske serije komercijalnije tematike, doku-soapove itd. Ipak, s druge strane važno je i da ljudi nude projekte iza kojih stoje i koje žele raditi, a ne da se ukalupljuju u neke projekte koji im ne leže samo kako bi ih prodali.

“Što se tiče nekih daljnjih akcija Nove TV, dva do tri projekta svakako ćemo pozvati na sastanak i vidjeti koliko su spremni mijenjati postojeće materijale kako bi se uklopili u našu shemu. Mislim da je praksa TV burze nešto što se definitivno treba nastaviti i to barem dva puta godišnje. Savjet je da se autori otvore i prema komercijalnim televizijama i da razmišljaju o tome da je ovo prvi korak do realizacije nečega na čemu su predano radili.

“Uz sve to trebali bi nam dati i neke osnovne informacije o projektu – o kojem je formatu riječ, koliko je trajanje po epizodi, koliko tih epizoda ima te neke žanrovske odrednice projekta. Sve te stvari riješe se sa četiri do pet rečenica, a nama puno znače. Naravno, bitna nam je i stavka budžeta.”

Đelo Hadžiselimović, v. d. glavnog urednika Prvog programa HTV-a:

“Ovo je izvanredan format. Izvrsno je da se televizije mogu upoznati s projektima koji su u nastajanju. Ja bih sve ovo što sam čuo i vidio jako rado vidio i na televiziji. Naravno, puno ovisi i o budžetima te programskim potrebama, ali mi je jako drago da je tržište ovako živo i vibrantno. Gotovo da nije bilo lošeg projekta. Hrvatska televizija okreće se sve više i više hrvatskim proizvodima pogotovo kada je u pitanju dramska i dokumentarna produkcija.

“Daljnji koraci, kada je o ovim projektima riječ, više-manje ovise o programskim i budžetskim mogućnostima nacionalne dalekovidnice. Mislim da bi nakon ovakvog događaja bilo mudro pratiti razvoj ovih projekata i sve što vrijedi trebalo bi pronaći mjesto na nekoj od televizija.

Pitching je ideja, pa s obzirom na to ne bih ništa sugerirao autorima koji predstavljaju projekte – ovo je ideja i začetak nekog dobrog projekta i upravo se ovako to i radi. Ovo nije gotovo – sada treba vidjeti kako će proizvod izgledati dalje.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.