PočetnaVijestiU tijeku drugo izdanje HAVC-ove TV burze

U tijeku drugo izdanje HAVC-ove TV burze

-

Uoči odluke o dodjeli sredstava za razvoj scenarija i razvoj TV projekata za 2014. godinu, Hrvatski audiovizualni centar je po drugi je put organizirao TV burzu (više na službenoj stranici), pitching namijenjen producentima, programskim urednicima i svim ostalim filmskim profesionalcima zainteresiranim za predstavljene projekte.

Prva HAVC-ova TV burza održana je 30. lipnja u dvorani Müller kina Europa, dok se njeno drugo izdanje još uvijek odvija (10 – 16 sati) u sklopu male dvorane kina Tuškanac. Na natječaj se javilo 65 projekta, među njima i, primjerice, biografski dokumentarci o Vjekoslavu Šuteju (“Maestro”, Fran Juraj Prižmić), Lovri Matačiću (“Lovro Matačić”, Srećko Jurdana) i Josipu Halli (“Josip Halla, začetak hrvatskog profesionalnog filma – rođenog da umre”, Mladen Juran).

Unatoč dobrim namjerama, čini se kako prvo izdanje TV burze nije ispunilo očekivanja organizatora, pa ni samih autora. Ostaje nada kako će druga sreća biti veća za naše filmaše koji itekako imaju što za ponuditi današnjoj sve zahtjevnijoj filmskoj publici.

Robert Knjaz, umjetnički savjetnik za razvoj scenarija i projekata (za službenu stranicu HAVC-a):

“Nažalost, TV klima u Hrvatskoj, osim HTV-a u manjem obimu, još uvijek nije previše naklonjena hrvatskoj produkciji. Tako da glede realizacije nemamo neke sjajne informacije – samo je nekolicina projekata u pripremi za TV realizaciju, što je šteta, jer mislim da je na prošlom natječaju bilo dosta zanimljivih projekata.

“Baš zbog takve situacije čini mi se da je zadatak HAVC-a da brine o tome da hrvatska nezavisna produkcija ne potone i ne usahne, već da pokuša stimulirati domaće TV kreativce na stvaranje novih projekata unatoč svemu.

“Upravo zato smo na kraju prošlog natječaja i pokrenuli pitching ili TV burzu, kako bi se po prvi puta na jednom mjestu nezavisni autori sa svojim projektima s izraženim TV potencijalom predstavili urednicima HTV-a, RTL-a i Nove TV. Motiv nam je da spojimo prodavatelje s potencijalnim kupcima te pomognemo naše TV autore i povećamo njihove šanse za proboj na hrvatsko tržište.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.