PočetnaVijesti"Prolaz za Stellu" i "Djeca tranzicije" u hrvatskim kinima

“Prolaz za Stellu” i “Djeca tranzicije” u hrvatskim kinima

|

Naslovna fotografija: Prizor iz filma “Djeca tranzicije”

Dva nova dokumentarna naslova uskoro će pohoditi domaće kino dvorane. Riječ je o “Prolazu za Stellu” (2014) Liljane Šišmanović (intervju s redateljicom), odnosno “Djeci tranzicije” (2014) Matije Vukšića, oba filma iz Factumove produkcijske ergele.

“Prolaz za Stellu” svoju je premijeru doživio na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu, a govori o djevojčici Stelli, rođenoj sa stopostotnim invaliditetom, i njenoj brižnoj obitelji koja se mora boriti i protiv bešćutnosti svojih susjeda.

Svečana projekcija spomenutog filma dogodit će se u subotu, 6. prosinca, u 21 sat u Dokukinu KIC. U istom terminu bit će prikazan i film “Iza ogledala” (2011), dokumentarni autoportret autorice Jagode Kaloper.

Vrijedi podsjetiti kako će naši gledatelji filmu “Prolaz za Stellu” moći svjedočiti i dan kasnije, u nedjelju, 7. prosinca u 19 sati.

“Djeca tranzicije”, pak, u kino-distribuciju kreću iz kina Europa, i to u nedjelju, 7. prosinca u 20 sati. Nakog zagrebačke premijere, film o odrastanju i navikama nekoliko hrvatske djece kreće na turneju ostalim nezavisnim kinima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.