PočetnaVijestiJosip Pino Ivančić u Pulskoj filmskoj tvornici

Josip Pino Ivančić u Pulskoj filmskoj tvornici

-

Foto: Kadar iz film “Bez-Dom-ni”

U Klubu Pulske filmske tvornice ovog će četvrtka, 27. studenog u 19 sati, biti organizirana mini-filmska retrospektiva pulskog performera, filmaša, likovnog umjetnika i glazbenika Josipa Pina Ivančića.

Na programu će biti tri filma iz 2014. nastala u sklopu rezidencijalnog programa Spajalica riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koja tematiziraju beskućništvo – kratkometražni “Bez-Dom-ni / Stereotips” (2014) i “PSS ss sss t” (2014) te dugometražni dokumentarac “Bez-dom-ni” (2014).

“PSS sss sss t” je bio uvršten u natjecateljski program 8. Festivala nijemog filma PSSST!, dok je “Bez-dom-ni” mjesto pronašao među 25 filmova koji su konkurirali za nagrade 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Navedeni Ivančićevi filmovi progovaraju o pojedincima izvan sistema, prema kojima je isti indiferentan. Većina u takvim jedinkama ne vidi ljudska bića nego gubitnike koji imaju osobnih problema. Autor je krenuo od početnog stereotipa suosjećajnosti / socijalne neosjetljivosti, želeći ga potvrditi, pojasniti, ali i razbiti.

Josip Pino Ivančić poznat je alternativnoj kulturnoj sceni već od početka sedamdesetih kada se počinje baviti konceptualnom umjetnošću i performansom. S prijateljima stvara mental spirit glazbu, a pod utjecajem Beuysa takozvane socijalne skulpture kojima na angažirani način propituje socijalističke vrijednosne sustave, ponajprije smisao rada i poziciju radnika.

Pinova pozicija izvan centra i njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osigurali su mu pravo na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti.

Tijekom osamdesetih spaja različite medije – glazbu, performans i likovnu umjetnost (alterrock grupa Gustaph y njegovi dobri duhovi), a od devedesetih javnosti je poznat kao jedan od najprovokativnijih hrvatskih performera (“Theater like a Life / Life like a Theater ili Život je feferon…”), kao i alternativni novomedijski eksperimentator.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...