PočetnaVijesti"The Salt of the Earth" osvojio 10. Slobodnu zonu

“The Salt of the Earth” osvojio 10. Slobodnu zonu

-

Naslovna fotografija: Prizor iz filma “The Salt of the Earth”

U Srbiji je kraju privedeno deseto izdanje filmskog festivala Slobodna zona (7. – 12. listopada) koji veliku pažnju posvećuje i autorskom dokumentarnom filmu.

Prema riječima organizatora, ove je godine beogradska, niška i novosađanska kina pohodilo oko 23 tisuće ljubitelja sedme umjetnosti, a posebno raduje podatak kako se “Ljubavna odiseja” (2014) Tatjane Božić našla na popisu najposjećenijih projekcija, uz, primjerice, “20,000 dana na Zemlji” / “20,000 Days on Earth” (2014., Iain Forsyth i Jane Pollard) i “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013., Talal Derki).

Na festivalu je ukupno prikazano 26 igranih i dokumentarnih filmova, a čast otvorenja pripala je filozofu, piscu i gostu selektoru, Borisu Budenu.

Što se tiče ukupnog pobjednika, 10. Slobodnu zonu osvojio je dokumentarac “The Salt of the Earth” (2014) Wima Wendersa i Juliana Ribeira Salgada, koji je dobio najviše glasova srpske publike. Priča je to o poznatom brazilskom fotografu i fotoreporteru Sebastiãu Salgadu, i zajedničkom – četrdesetogodišnjem – hommageu ljudskoj prirodi te nevjerojatnoj ljepoti zemaljskog krajolika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije