PočetnaVijesti"The Salt of the Earth" osvojio 10. Slobodnu zonu

“The Salt of the Earth” osvojio 10. Slobodnu zonu

|

Naslovna fotografija: Prizor iz filma “The Salt of the Earth”

U Srbiji je kraju privedeno deseto izdanje filmskog festivala Slobodna zona (7. – 12. listopada) koji veliku pažnju posvećuje i autorskom dokumentarnom filmu.

Prema riječima organizatora, ove je godine beogradska, niška i novosađanska kina pohodilo oko 23 tisuće ljubitelja sedme umjetnosti, a posebno raduje podatak kako se “Ljubavna odiseja” (2014) Tatjane Božić našla na popisu najposjećenijih projekcija, uz, primjerice, “20,000 dana na Zemlji” / “20,000 Days on Earth” (2014., Iain Forsyth i Jane Pollard) i “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013., Talal Derki).

Na festivalu je ukupno prikazano 26 igranih i dokumentarnih filmova, a čast otvorenja pripala je filozofu, piscu i gostu selektoru, Borisu Budenu.

Što se tiče ukupnog pobjednika, 10. Slobodnu zonu osvojio je dokumentarac “The Salt of the Earth” (2014) Wima Wendersa i Juliana Ribeira Salgada, koji je dobio najviše glasova srpske publike. Priča je to o poznatom brazilskom fotografu i fotoreporteru Sebastiãu Salgadu, i zajedničkom – četrdesetogodišnjem – hommageu ljudskoj prirodi te nevjerojatnoj ljepoti zemaljskog krajolika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.