Početna Vijesti Stefanu Ivančiću Posebno priznanje u Jihlavi

Stefanu Ivančiću Posebno priznanje u Jihlavi

-

Foto: Eastsilver.net

Šesti put zaredom na češkom je Međunarodnom filmskom festivalu u Jihlavi (Jihlava IDFF) dodijeljena nagrada pod imenom Srebrno oko (Silver Eye Award), koju uručuje međunarodni žiri sastavljen od prodajnih agenata, kupaca filmskih prava i festivalskih selektora.

Nagradu dobivaju najistaknutiji dokumentarni filmovi s industrijskog dijela Jihlave, točnije s njegovog tržnog dijela (East Silver Market) gdje zainteresirani profesionalci probiru najbolja nefikcijska djela iz Srednje i Istočne Europe. Uz novčanu nagradu (1500 eura) slavodobitnici će vlastite dokumentarce moći predstaviti na više od stotinu festivala diljem svijeta, uključujući Sundance, Rotterdam, ZagrebDox, Tribecu itd.

Kratkometražnu konkurenciju osvojio je poljski “Odwiedziny” / “The Visit” (2013., Matej Bobrik) o mirnoj svakodnevnici Doma za socijalno ugrožene na poljsko-ukrajinskoj granici, dok je Posebno priznanje zaslužio srpski filmaš Stefan Ivančić s opservacijskim filmom koji prati dijalog dvojice glavnih protagonista na obalama Dunava, “1973” (2014).

Srednji metar otišao je na rusku adresu, točnije redateljici Alini Rudnickaji. Prateći pokretnu stanicu za doniranje krvi, Ruskinja u dokumentarcu “Krov” / “Blood” (2013) prezentira i socio-ekonomski komentar vlastite zemlje. Ukrajinsko viđenje tamošnjih prosvjeda iz 2013. godine, “Evromaidan. Chornovy montazh” / “Euromaidan. Rough Cut” (2014., razni umjetnici), zaslužilo je Posebno priznanje u ovom dijelu konkurencije.

I konačno, Srebrno oko u dugometražnoj kategoriji pripalo je rumunjskom dokumentarcu “Toto si surorile lui” / “Toto and His Sisters” (2014., Alexander Nanau). Priča prati tročlanu maloljetnu obitelj koja pokušava zadržati privid normalnosti dok njihova majka izdržava zatvorsku kaznu. Češko-poljsko-slovački “Gottland” (2014; Viera Čakanyova, Petr Hatle, Rozalie Kohoutova, Lukaš Kokeš i Klara Tasovska), hibridni dokumentarac o češkoj povijesti iz luzerskog kuta, uknjižio je Posebno dugometražno priznanje.

Među ocjenjivačkim žirijem u Češkoj svoje su mjesto pronašli Robert Zuber s HRT-a (kratkometražna konkurencija) i Lejla Dedić s Al Jazeere Balkan koja je ocjenjivala uratke srednjeg metra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.