PočetnaVijestiAgnès Vardi Nagrada za životno djelo od strane Europske filmske akademije

Agnès Vardi Nagrada za životno djelo od strane Europske filmske akademije

|

Nakon festivala u Locarnu ove godine, poznata francuska redateljica i uvažena dokumentaristica Agnès Varda, primit će Nagradu za životno djelo i od strane Europske filmske akademije (European Film Academy). Veliko priznanje za dosadašnji rad Vardi će se uručiti na svečanoj nagradnoj ceremoniji Europskih filmskih nagrada u Rigi, 13. prosinca ove godine.

Varda je u svojoj karijeri snimila preko trideset kratkih, dokumentarnih i igranih filmova, a dokazala se i kao likovna umjetnica te fotografkinja. Za celuloidni opus zaslužila je niz uglednih nagrada, pa je s filmom “Le Bonheur” / “Happiness” (1965) osvojila berlinskog Srebrnog medvjeda; “Sans toit ni loi” / “Vagabond” (1985) joj je priskrbio Zlatnog lava u Veneciji; “Les Glaneurs et la glaneuse” / “The Gleaners and I” (2000) Europsku filmsku nagradu, a “Les Plages d’Agnès” / “The Beaches of Agnès” (2008) francuskog Césara.

Uz sve nabrojane počasti, Varda je u proteklim godinama primila Nagradu za životno djelo (Carosse d’Or) na Canneskom filmskom festivalu te počasnog Césara za doprinos francuskoj i svjetskoj kinematografiji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.