PočetnaVijestiAgnès Vardi Nagrada za životno djelo od strane Europske filmske akademije

Agnès Vardi Nagrada za životno djelo od strane Europske filmske akademije

-

Nakon festivala u Locarnu ove godine, poznata francuska redateljica i uvažena dokumentaristica Agnès Varda, primit će Nagradu za životno djelo i od strane Europske filmske akademije (European Film Academy). Veliko priznanje za dosadašnji rad Vardi će se uručiti na svečanoj nagradnoj ceremoniji Europskih filmskih nagrada u Rigi, 13. prosinca ove godine.

Varda je u svojoj karijeri snimila preko trideset kratkih, dokumentarnih i igranih filmova, a dokazala se i kao likovna umjetnica te fotografkinja. Za celuloidni opus zaslužila je niz uglednih nagrada, pa je s filmom “Le Bonheur” / “Happiness” (1965) osvojila berlinskog Srebrnog medvjeda; “Sans toit ni loi” / “Vagabond” (1985) joj je priskrbio Zlatnog lava u Veneciji; “Les Glaneurs et la glaneuse” / “The Gleaners and I” (2000) Europsku filmsku nagradu, a “Les Plages d’Agnès” / “The Beaches of Agnès” (2008) francuskog Césara.

Uz sve nabrojane počasti, Varda je u proteklim godinama primila Nagradu za životno djelo (Carosse d’Or) na Canneskom filmskom festivalu te počasnog Césara za doprinos francuskoj i svjetskoj kinematografiji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije