Početna Vijesti Europa dodijelila 100 tisuća eura hrvatskim dokumentarnim projektima

Europa dodijelila 100 tisuća eura hrvatskim dokumentarnim projektima

-

Hrvatska filmska industrija ponovno će imati razlog za trljanje ruku nakon rezultata natječaja EU-ovog Programa Kreativna Europa (Creative Europe Programme). Njegov audiovizualni MEDIA potprogram (Creative Europe – MEDIA) novčana sredstva je, između ostalog, dodijelio i hrvatskim dokumentarcima.

Po 25 tisuća eura za razvoj dokumentarnih projekata (2. rok za pojedinačne projekte) primili su Marija Ratković Vidaković za film “U potrazi za izgubljenom državom” (Hrvatski filmski savez) te Damian Nenadić za “Dane ludila” (Restart). Uz naše filmove o raspadu SFRJ iz obiteljske perspektive te portreta psihički raznolikih pacijenata, isti eurski iznos pripao je i slovenskom filmu “iIsland” (ASTRAL, inženiring in filmska produkcija, d.o.o.).

Podsjetimo, “U potrazi za izgubljenom državom” već je neko vrijeme pod zaštitom HAVC-a, a film Marije Ratković Vidaković osvajao je pitching nagrade na ZagrebDoxu i DokuFestu.

Od ostalih dokumentarnih dobitnika vrijedi još izdvojiti naš ZagrebDox koji je ukupno dobio 46 tisuća eura – 22 tisuće potpore glavnom dijelu festivala (2. rok za potporu festivalima), a 24 tisuće u kategoriji kontinuiranog usavršavanja za ZagrebDox Pro namijenjen dokumentarnim producentima i autorima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.