PočetnaVijesti Hrvatski dokumentarni projekt osvojio dvije nagrade na Pitching Forumu

[ZAGREBDOX 2014] Hrvatski dokumentarni projekt osvojio dvije nagrade na Pitching Forumu

-

U sklopu programa usavršavanja ZagrebDox Pro, popratne industrijske platforme ZagrebDoxa, dodijeljene su nagrade radionice The Reality Check Workshop: nagrada HBO Adria za najbolji pitch otišla je u Španjolsku dokumentarnom projektu pod naslovom “Tchindas”, a nagradu ZagrebDox Pro za najbolji projekt te nagradu Sheffield Doc/Fest Marketa osvojio je hrvatski dokumentarni film u nastajanju – “U potrazi za izgubljenom državom” redateljice i scenaristice Marije Ratković Vidaković i producentice Ise Živanović.

The Reality Check Workshop je okosnica programa ZagrebDox Pro – tijekom festivala 13 odabranih projekata dugometražnih dokumentarnih filmova u razvoju usavršavano je pod stručnim je vodstvom kako bi se posljednjeg dana radionice, u petak 28. veljače, na Pitching Forumu predstavili producentima, prodajnim agentima, distributerima, predstavnicima televizijskih kuća, predstavnicima filmskim fondova i drugim profesionalcima iz svijeta dokumentarnog filma.

Projekte su predstavili njihovi autori i producenti, kojih je ove godine bilo iz najvećeg broja zemalja do sada – Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Gruzije, Irana, Rusije i Srbije.

Nagradu za najbolji pitch dodjeljuje kuća HBO Adria, a uključuje diplomu i produkcijsku potporu u iznosu od 2,000 eura. Ove godine osvojio ju je španjolski redateljski dvojac, Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena, te producentica Yolanda Olmos. Njihov dokumentarac “Tchindas” kroz priču o transrodnim djevojkama sa Zelenoortskih otoka, smještenu u doba karnevala, govori o društvu u kojem se tretman osoba poput njih bitno razlikuje nego li u većini drugih zemalja afričkog kontinenta.

Nagrada ZagrebDox Pro za najbolji projekt uz diplomu uključuje jednogodišnje stručno mentorstvo istaknutog međunarodnog stručnjaka za dokumentarni film. Prošle godine mentor pobjedničkog projekta “Meet Enver Hadri” bio je John Appel, a ove godine to je Rada Šešić, izbornica dokumentarnog programa Sarajevo Film Festivala i stalna suradnica IDFA-e i Rotterdama.

Nagrada The Sheffield Doc/Fest Marketplace osigurava scenaristici i redateljici projekta Mariji Ratković Vidaković i producentici Isi Živanović sudjelovanje na ovom važnom europskom dokumentarnom festivalu i mentorstvo u sklopu njegovog popratnog programa naminjenog profesionalcima: MeetMarket.

“U potrazi za izgubljenom državom” dokumentarni je film ceste u kojem njegova autorica Marija Ratković Vidaković kreće u pratnji svoje majke na put kroz svih sedam današnjih država nastalih iz Jugoslavije kako bi nam ispričala priču o raspadu jedne zemlje iz osobne perspektive i kroz nju preispitala važnost i opstojnost ideala države kao mjesta socijalne pravde, ideala koje joj je još u djetinjstvu usadio njezin djed, majčin otac Mićo.

O nagradama je odlučivao panel Pitching Foruma koji su činili europski i svjetski eksperti – Hanka Kastelicova (HBO Europe), Rada Šešić (SFF/IDFA/IFFR) i Charlie Phillips (Sheffield Doc/Fest) kao predlagači navedenih nagrada, a u suradnji s ostalim članovima panela koji su bili: Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans), Aleksandra Derewienko (Taskovski Films), Ryan Harrington (Tribeca Film Institute), Peter Jager (AUTLOOK Filmsales), Sanja Ravlić (Hrvatski audiovizualni centar), Claudia Schreiner (ARD/MDR), Vanja Kranjac (RTV Vojvodina), Catherine Le Clef (CAT&Docs) i Robert Tomić Zuber (HRT).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.