Početna Vijesti "U potrazi za izgubljenom državom" osvojio nagradu za najbolji pitch na DokuFestu

“U potrazi za izgubljenom državom” osvojio nagradu za najbolji pitch na DokuFestu

-

Dugometražni dokumentarni film u razvoju Marije Ratković Vidaković, “U potrazi za izgubljenom državom”, koji nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, osvojio je nagradu za najbolji pitch u okviru programa Balkan Documentary Center Discoveries održanog u sklopu 13. DokuFesta u Prizrenu.

Industrijski program Balkan Documentary Center Discoveries 2014, poduprt od strane programa MEDIA, namijenjen je filmskim profesionalcima koji dolaze iz balkanskih zemalja ili autorima iz drugih zemalja koji se bave temama vezanim uz ovo geografsko područje i žele surađivati s balkanskim autorima.

Među sedam odabranih projekata za 2014. nagradu za najbolji pitch ponio je dugometražni dokumentarni projekt u kojem redateljica i scenaristica Ratković Vidaković u pratnji svoje majke i brata kreće na put kroz svih sedam današnjih država nastalih iz Jugoslavije kako bi nam, kako navodi, ƒ“ispričala priču o raspadu jedne zemlje iz osobne, obiteljske perspektive i kroz nju preispitala važnost i opstojnost ideala države kao mjesta socijalne pravde, ideala koje joj je još u djetinjstvu usadio njezin djed, majčin otac, Mićo.”

Nagrada za najbolji pitch autorici je dodijeljena u sklopu druge sesije BDC-a za 2014., Pitching forumu održanom u Prizrenu od 20. do 24. kolovoza, dok je prva sesija održana u svibnju u Sofiji, a treća, završna uslijedit će u rujnu u Malmu.

Nagradu čini potpora projektu u iznosu od 1.500 eura, koju je osigurao Institut za kulturu pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske. Radionice BDC-a jedan su od najvažnijih programa za dokumentarno stvaralaštvo u Južnoj i Istočnoj Europi, a obuhvaćaju cjelokupan proces razvoja dokumentarnog filma – od ideje, preko realizacije, do premijere, ali i distribucijske faze projekta.

“Izgubljena država” je u ožujku osvojila i dvije nagrade na ZagrebDoxu, u sklopu Pitching foruma – Nagradu za najbolji projekt te Nagradu The Sheffield Doc/Fest Marketplace. Kao scenarij u razvoju ovaj projekt podržan je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više o projektu “U potrazi za izgubljenom državom” potražite na stranicama Hrvatskog filmskog saveza, a teaser možete pogledati na ovom linku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića u njemačkim kinima

Nebojša Slijepčević za naš portal najavljuje njemačku kino turneju svojeg dokumentarnog filma "Srbenka" (Restart, 2018.).