PočetnaVijesti"U potrazi za izgubljenom državom" osvojio nagradu za najbolji pitch na DokuFestu

“U potrazi za izgubljenom državom” osvojio nagradu za najbolji pitch na DokuFestu

-

Dugometražni dokumentarni film u razvoju Marije Ratković Vidaković, “U potrazi za izgubljenom državom”, koji nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, osvojio je nagradu za najbolji pitch u okviru programa Balkan Documentary Center Discoveries održanog u sklopu 13. DokuFesta u Prizrenu.

Industrijski program Balkan Documentary Center Discoveries 2014, poduprt od strane programa MEDIA, namijenjen je filmskim profesionalcima koji dolaze iz balkanskih zemalja ili autorima iz drugih zemalja koji se bave temama vezanim uz ovo geografsko područje i žele surađivati s balkanskim autorima.

Među sedam odabranih projekata za 2014. nagradu za najbolji pitch ponio je dugometražni dokumentarni projekt u kojem redateljica i scenaristica Ratković Vidaković u pratnji svoje majke i brata kreće na put kroz svih sedam današnjih država nastalih iz Jugoslavije kako bi nam, kako navodi, ƒ“ispričala priču o raspadu jedne zemlje iz osobne, obiteljske perspektive i kroz nju preispitala važnost i opstojnost ideala države kao mjesta socijalne pravde, ideala koje joj je još u djetinjstvu usadio njezin djed, majčin otac, Mićo.”

Nagrada za najbolji pitch autorici je dodijeljena u sklopu druge sesije BDC-a za 2014., Pitching forumu održanom u Prizrenu od 20. do 24. kolovoza, dok je prva sesija održana u svibnju u Sofiji, a treća, završna uslijedit će u rujnu u Malmu.

Nagradu čini potpora projektu u iznosu od 1.500 eura, koju je osigurao Institut za kulturu pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske. Radionice BDC-a jedan su od najvažnijih programa za dokumentarno stvaralaštvo u Južnoj i Istočnoj Europi, a obuhvaćaju cjelokupan proces razvoja dokumentarnog filma – od ideje, preko realizacije, do premijere, ali i distribucijske faze projekta.

“Izgubljena država” je u ožujku osvojila i dvije nagrade na ZagrebDoxu, u sklopu Pitching foruma – Nagradu za najbolji projekt te Nagradu The Sheffield Doc/Fest Marketplace. Kao scenarij u razvoju ovaj projekt podržan je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više o projektu “U potrazi za izgubljenom državom” potražite na stranicama Hrvatskog filmskog saveza, a teaser možete pogledati na ovom linku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.