Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "U potrazi za izgubljenom državom"

Dugometražni dokumentarni film u razvoju Marije Ratković Vidaković, “U potrazi za izgubljenom državom”, koji nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, osvojio je nagradu za najbolji pitch u okviru programa Balkan Documentary Center Discoveries održanog u sklopu 13. DokuFesta u Prizrenu.

Industrijski program Balkan Documentary Center Discoveries 2014, poduprt od strane programa MEDIA, namijenjen je filmskim profesionalcima koji dolaze iz balkanskih zemalja ili autorima iz drugih zemalja koji se bave temama vezanim uz ovo geografsko područje i žele surađivati s balkanskim autorima.

Među sedam odabranih projekata za 2014. nagradu za najbolji pitch ponio je dugometražni dokumentarni projekt u kojem redateljica i scenaristica Ratković Vidaković u pratnji svoje majke i brata kreće na put kroz svih sedam današnjih država nastalih iz Jugoslavije kako bi nam, kako navodi, ƒ“ispričala priču o raspadu jedne zemlje iz osobne, obiteljske perspektive i kroz nju preispitala važnost i opstojnost ideala države kao mjesta socijalne pravde, ideala koje joj je još u djetinjstvu usadio njezin djed, majčin otac, Mićo.”

Nagrada za najbolji pitch autorici je dodijeljena u sklopu druge sesije BDC-a za 2014., Pitching forumu održanom u Prizrenu od 20. do 24. kolovoza, dok je prva sesija održana u svibnju u Sofiji, a treća, završna uslijedit će u rujnu u Malmu.

Nagradu čini potpora projektu u iznosu od 1.500 eura, koju je osigurao Institut za kulturu pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske. Radionice BDC-a jedan su od najvažnijih programa za dokumentarno stvaralaštvo u Južnoj i Istočnoj Europi, a obuhvaćaju cjelokupan proces razvoja dokumentarnog filma – od ideje, preko realizacije, do premijere, ali i distribucijske faze projekta.

“Izgubljena država” je u ožujku osvojila i dvije nagrade na ZagrebDoxu, u sklopu Pitching foruma – Nagradu za najbolji projekt te Nagradu The Sheffield Doc/Fest Marketplace. Kao scenarij u razvoju ovaj projekt podržan je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više o projektu “U potrazi za izgubljenom državom” potražite na stranicama Hrvatskog filmskog saveza, a teaser možete pogledati na ovom linku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here